1997
12 Ιανουαρίου. Ομιλία του Σπανού Σεραφείμ, μετεωρολόγου, με θέμα: «Οι ατμόσφαιρες των πλανητών».
2 Φεβρουαρίου. Ομιλία του Δρ. Ξενάκη Χρήστου, φυσικού, με θέμα: «Το τέλος του σύμπαντος (μια προσέγγιση)».
23 Φεβρουαρίου. Ιδρύεται το πρώτο Παράρτημα της Εταιρείας στη Νάουσα, όπου αναλαμβάνει πρόεδρος ο Δρ. Τομπουλίδης Χάρης, αστροφυσικός.
2 Μαρτίου. Ομιλία του Μαυρομμάτη Κων/νου, μαθηματικού με θέμα: «Η αστρονομία μέσα από τα γραμματόσημα».
2 Απριλίου. Ανακήρυξη επιτίμου μέλους της Εταιρείας του Πέτρου Ροβίθη, ο οποίος επί σειράν ετών συντάσσει την αστροεφημερίδα του «Ουρανού» και προσφέρει πολλές άλλες υπηρεσίες στην πρόοδό της.
9 Απριλίου. Αστροβραδιά στο άλσος της Νέας Ιωνίας για την παρατήρηση του κομήτη Χέιλ Μποπ. Στο υπαίθριο αμφιθέατρο κάνει σχετική ομιλία ο Δρ. Ζαχείλας Λουκάς, μαθηματικός. Ύστερα στήνονται τηλεσκόπια και πολύς είναι ο κόσμος που παρατηρεί και θαυμάζει τον κομήτη.
13 Απριλίου. Ομιλία του Καμβρογιάννη Κων/νου, φυσικού με θέμα: «Το εσωτερικό του Ήλιου και οι διεργασίες του».
10 Μαΐου. Διεξάγεται ο 2ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας 1997 με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας, στον οποίο συμμετέχουν 196 συνολικά μαθητές. Για τη διαφήμιση του διαγωνισμού τυπώνεται και μεγάλη αφίσα, προσφορά της Νομαρχίας, που αναρτάται σε όλα τα σχολεία.
11 Μαΐου. Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού, με θέμα: «Τελευταίες ανακαλύψεις με τα διαστημόπλοια».
23 Ιουλίου. Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με ομιλία του Πράντζου Νίκου και με θέμα: «Παλιές και νέες ανακαλύψεις στον πλανήτη Άρη». Την εκδήλωση παρακολουθεί και ο νομάρχης Μαγνησίας Σκοτινιώτης Πάνος, ενώ στήνεται και το μεγάλο τηλεσκόπιο για την παρατήρηση του έναστρου ουρανού.
24 Αυγούστου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κάνει την ουρανογραφία ο Κοντοζήσης Χρήστος, και κατά τη συνεστίαση γίνεται προβολή διαφανειών από τον Ζαφραντζά Στάθη.
27 Σεπτεμβρίου. Τελετή απονομής των βραβείων του 2ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας. Βραβεύονται 23 μαθητές, με χρηματικά και άλλα έπαθλα. Μετά την τελετή και τη δεξίωση, ο κ. Τομπουλίδης Χαρίτων είχε φιλική συνομιλία με τους βραβευθέντες μαθητές στα γραφεία του 1ου Λυκείου, ενώ οι μαθητές παρατηρούν και τον έναστρο ουρανό με το τηλεσκόπιο της Εταιρείας.
Οκτώβριος. Εκδίδεται το διπλό τεύχος Νο 24 & 25, επειδή το ΚΕΚΑΝΑΜ, ύστερα από 3 τεύχη, δεν αναλαμβάνει πλέον τη χορηγία. Γι’ αυτό το λόγο και τα δυο επόμενα τεύχη εκδίδονται σε κάπως κατώτερο χαρτί στα τυπογραφεία της εφημερίδας «Θεσσαλία». Ο αριθμός των αντιτύπων κάθε τεύχους είναι πλέον 1500.
5 Οκτωβρίου. Ομιλία της φυσικού Καρατζουλίδου Κατερίνας, με θέμα: «Η εποποιία του διαστήματος».
7 Νοεμβρίου. Ομιλία του Πιτσάβα Αθανασίου, μαθηματικού, με θέμα: «Διπλοί αστέρες – κατακλυσμικοί μεταβλητοί».
9 Νοεμβρίου. Βραδινή εκδρομή στο αστεροσκοπείο της Λάρισας, όπου γίνεται παρατήρηση, κάτω από πυκνή ομίχλη, του Δία και του Κρόνου. Το αστεροσκοπείο είναι στη Γιάννουλη, πολύ κοντά στην κοίτη του ποταμού Πηνειού.
11 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Τζαμτζή Σάββα, φυσικού, με θέμα: «Αστρικές αποστάσεις και οι συνέπειές τους»
1998
11 Ιανουαρίου. Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού με θέμα: «Ο στοιχειωμένος κόσμος – η επιστήμη σαν κερί μέσα στο σκοτάδι».
8 Φεβρουαρίου. Ομιλία του Μητρογώγου Γεωργίου, μαθηματικού, με θέμα: «Νέα πειστήρια για τις μαύρες τρύπες»
8 Μαρτίου. Ομιλία του Πράντζου Νίκου με θέμα: «Το μέλλον του Σύμπαντος».
9 Μαΐου. Διενεργείται ο 3ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός με τη συμμετοχή 127 μαθητών. Πέτυχαν τελικά 23 μαθητές και μαθήτριες.
5 Απριλίου. Ομιλία του Σκοτεινιώτη Ιωάννη, συντηρητή έργων τέχνης με θέμα: «Φωτορύπανση, μια καινούργια απειλή και πώς θα την αντιμετωπίσουμε».
17 Μαΐου. Ομιλία του Δρ. Ξενάκη Χρήστου, με θέμα: «Η ζωή στο σύμπαν: Προβλήματα ανίχνευσης & επικοινωνίας».
6 έως 10 Ιουλίου. Πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το 5ο Διεθνές Συνέδριο πυρηνικής αστροφυσικής με την ευθύνη του Δρ. Πράντζου Νίκου. Έλαβαν μέρος περίπου 200 σύνεδροι από όλα τα μέρη του κόσμου. Τους συνέδρους προσφώνησε ο νομάρχης Σκοτεινιώτης Πάνος, ο Δήμαρχος Πιτσιώρης Δημήτριος κ.ά.
12 Ιουλίου. Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου με ομιλητή τον Πράντζο Νίκο και θέμα: «Θέματα και πορίσματα του 5ου Συνεδρίου Πυρηνικής αστροφυσικής».
24 Αυγούστου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κατά τη συνεστίαση προβλήθηκε βιντεοταινία για το «Πολύ μεγάλο τηλεσκόπιο» της Χιλής, με τις αναγκαίες διευκρινίσεις του Πράντζου Νίκου. Ο Ζαφρατζάς Στάθης πρόβαλε διαφάνειες από αστρονομικά Μουσεία της Ιταλίας και του Βελγίου.
26 Σεπτεμβρίου. Έγινε στο Δημαρχείο Βόλου η βράβευση των μαθητών του 3ου Διαγωνισμού Αστρονομίας με την παρουσία του δημάρχου Βόλου Πιτσιώρη Δημητρίου και του καθηγητή αστρονομίας Σειραδάκη Ιωάννη, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και τους παρευρισκόμενους για τη σημασία των βραβείων. Μετά την απονομή οι βραβευθέντες μαθητές είχαν ιδιαίτερη συνομιλία στα Γραφεία της Εταιρείας (1ο Λύκειο) με τον καθηγητή και παρατήρησαν το Δία, τον Κρόνο και την Ανδρομέδα με το τηλεσκόπιο.
1 Νοεμβρίου. Ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού, με θέμα: «Γαλαξίες, οι νησίδες του Σύμπαντος».
13 Δεκεμβρίου. Διάλεξη του καθηγητή αστρονομίας Πανεπιστημίου Θεσ/νίκης Βάρβογλη Χάρη με θέμα: «Κοσμικές καταστροφές».
1999
Ιανουάριος. Το τριμηνιαίο αστρονομικό περιοδικό «Ουρανός» διπλασιάζει τις σελίδες του και από το Νο 30 αρχίζει να τυπώνεται με 32 σελίδες, εκ των οποίων οι 16 είναι έγχρωμες. Είναι ένα μεγάλο άλμα που επιχειρείται ύστερα από 8 χρόνια συνεχούς έκδοσής του.
10 Ιανουαρίου. Ομιλία του Μαυρομμάτη Κωνσταντίνου, μαθηματικού, στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Αστρονομικά στοιχεία στην Ιλιάδα του Ομήρου και ένας σύγχρονος σχολιασμός τους».
3 Φεβρουαρίου. Διάλεξη στο Δημαρχείο Βόλου του Δρ. Δανέζη Μάνου, επίκουρου καθηγητή αστρονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα: «Χώροι και διαστάσεις στην Κοσμολογία».
7 Μαρτίου. Διάλεξη του Δρ. Ματσόπουλου Νίκου, αστρονόμου, με θέμα: «Οι εξερευνήσεις του διαστημικού τηλεσκοπίου Χαμπλ».
24 Απριλίου. Διενεργείται ο 4ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας, στον οποίο συμμετέχουν 314 μαθητές από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πετυχαίνουν 28.
9 Μαΐου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου του Τσιλίκα Δημητρίου, φυσικού, με θέμα: «Χωρόχρονος και υλοενέργεια».
Ιούλιος. Ιδρύεται το δεύτερο Παράρτημα της Εταιρείας στην Κατερίνη, με πρόεδρο τον φοιτητή Μπίσμπα Θωμά.
11 Αυγούστου. Μεγάλη συγκέντρωση στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου, για την παρατήρηση της έκλειψης του Ήλιου. Στήνονται πολλά τηλεσκόπια, ένα ραδιοτηλεσκόπιο και άλλα μηχανήματα μετρήσεων, ενώ όλοι εφοδιάζονται με ειδικά γυαλιά παρατήρησης. Προς τους συγκεντρωμένους γίνεται κατατοπιστική ομιλία από τον Χαρανά Γιάννη, ενώ υπάρχει ζωντανή σύνδεση με το ραδιόφωνο «ΕΝΑ», στο οποίο δίδονται συνεντεύξεις από υπεύθυνους και άλλους παρατηρητές.
23 Αυγούστου. Πραγματοποιείται η καθιερωμένη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κάνει την ουρανογραφία ο Μουτσιάρας Κώστας και κατά τη συνεστίαση απασχολούν τους παρευρισκόμενους οι: Ζαφρατζάς Στάθης και Πράντζος Νίκος.
2 Οκτωβρίου. Απονομή των βραβείων και επαίνων στους μαθητές που διακρίθηκαν στον 4ο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας. Κατά την απονομή μιλάει ο αναπληρωτής καθηγητής Αυγολούπης Σταύρος με θέμα «Το αστεροσκοπείο Στεφανίου Κορινθίας». Η απονομή των βραβείων γίνεται από τους καθηγητές αστρονομίας και τους προέδρους των Αστρονομικών Συλλόγων που παρευρίσκονται με την ευκαιρία του 1ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής.
2 & 3 Οκτωβρίου. Διεξάγεται στο Βόλο το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής, στο οποίο συμμετέχουν 171 σύνεδροι από όλη την Ελλάδα. Το προσφωνούν και το παρακολουθούν οι καθηγητές: Γραμματικάκης Γεώργιος, Σειραδάκης Ιωάννης, Λιβανίου Ελένη, Αυγολούπης Σταύρος, Κοντιζάς Ευάγγελος και Αρζόγλου Μαίρη, ενώ είναι παρόντες όλοι οι πρόεδροι των 5 αστρονομικών Συλλόγων της Ελλάδος. Γίνονται περίπου 50 εισηγήσεις και άλλες παρεμβάσεις, ενώ μεγάλη είναι και η συμμετοχή του κοινού του Βόλου.
1 Νοεμβρίου. Ομιλία στη σειρά των «Μαθημάτων Αστρονομίας για όλους», του Δρ. Σολωμού Νίκου με θέμα: «Τίνες ημείς; Αστρονομία και φυσική μπροστά στον 21ο αιώνα».
6 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Τατσαράγκου Ιωάννη, ηλεκτρονικού, στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας με θέμα: «Γήινα και ουράνια φαινόμενα προάγγελοι των σεισμών».
11 Δεκεμβρίου. Ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της Εταιρείας η Μπίκα Μαρκατά – Πετρογιάννη γιατί επί σειρά ετών αναλαμβάνει την κύρια χορηγία του διαγωνισμού αστρονομίας.
2000
3 Ιανουαρίου. Στρογγυλό τραπέζι στο κτίριο Σπίρερ με τους: Σειραδάκη Ιωάννη, Πράντζο Νικόλαο και συντονιστή τον Ζαχείλα Λουκά. Το θέμα είναι: «Άνθρωπος και Σύμπαν». Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η εκδήλωση και πλήθος κόσμου κατακλύζει την αίθουσα, αν και είναι γιορτινές οι ημέρες.
6 Φεβρουαρίου. Ομιλία του Δρ. φιλοσοφίας Καραγιάννη Γεωργίου στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας, με θέμα: «Η Θεογονία του Ησιόδου και οι φιλοσοφικές της διαστάσεις».
5 Μαρτίου. Ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού με θέμα: «Αστρονομία και αστρολογία – Μύθοι και πραγματικότητα».
Απρίλιος. Εκδίδεται πανηγυρικό, πολυσέλιδο, με 122 σελίδες το τεύχος Νο 35 του περιοδικού «Ουρανός» και περιλαμβάνει τα πρακτικά του 1ου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας και Διαστημικής ήτοι: Την προετοιμασία του Συνεδρίου (5 σελίδες), τις ομιλίες, ανακοινώσεις και παρεμβάσεις του Συνεδρίου (102 σελίδες), την πανηγυρική τελετή της απονομής των βραβείων του 4ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας (8 σελίδες) και τα μετά το συνέδριο (7 σελίδες). Στο τέλος παρατίθεται αναλυτικός πίνακας όλων των συνέδρων με τις διευθύνσεις τους.
2 Απριλίου. Ομιλία του Βέργου Ιωάννη, φυσικού, στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, με θέμα: «Η θεωρία της Σχετικότητας με απλά λόγια και παραδείγματα».
22 Απριλίου. Πραγματοποιείται ο 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας. Διαγωνίζονται 183 μαθητές και μαθήτριες σε 25 κεντρικά Λύκεια νομών και διαμερισμάτων της χώρας και βραβεύονται 23 μαθητές και μαθήτριες. Οι δυο πρώτοι Γουργουλιάτος Κων/νος – Νεκτάριος και Κωνσταντινίδου Σοφία, επιλέγονται για να εκπροσωπήσουν τους Έλληνες μαθητές στη διεθνή συνάντηση της NASA μαζί με τον Ζαχείλα Λουκά, που τους συνοδεύει.
14 Μαΐου. Ομιλία του Πάτση Παναγιώτη, αστροφυσικού, με θέμα: «Ο θαυμαστός κόσμος των γαλαξιών».
Ιούλιος. Κυκλοφορεί ο «Ουρανός» με 48 έγχρωμες σελίδες από το τεύχος Νο 37. Έτσι, τώρα πλέον μπορούν να φιλοξενούνται πολυσέλιδα άρθρα. Τον ίδιο μήνα προκηρύσσεται η πρώτη δημοσκόπηση του περιοδικού «Ουρανός» για τις μεγαλύτερες προσωπικότητες της αστρονομίας του 20ου αιώνα.
2 Ιουλίου. Αρχίζουν τα μαθήματα του 1ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με εκπαιδευτή τον Πετούση Βλάση και με θέμα τη Γενική Αστρονομία. Τα μαθήματα συνεχίζονται στις 16 Ιουλίου, 20 Αυγούστου και 29 Αυγούστου. Από ώρα 9 έως 11 το βράδυ.
25 Ιουλίου. Ταξιδεύουν στη Θερινή κατασκήνωση της NASA οι: Κων/νος – Νεκτάριος Γουργουλιάτος και Σοφία Κωνσταντινίδου, που πρώτευσαν στον 5ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας. Τους συνοδεύει ο Λουκάς Ζαχείλας.
23 Αυγούστου. Πραγματοποιείται αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου στήνεται και το τηλεσκόπιο των 10 ιντσών, τύπου Meade, του Παναγιώτη Ζιώγα. Ακολουθεί συνεστίαση.
7 Οκτωβρίου. Απονέμονται τα βραβεία και οι έπαινοι στους 23 μαθητές και μαθήτριες του 5ου Διαγωνισμού Αστρονομίας. Την κεντρική ομιλία έχει ο αστρονόμος Σιμόπουλος Διονύσιος, του Ευγενιδείου Ιδρύματος, με θέμα: «Άνθρωπος και διάστημα». Παρών και ο Δήμαρχος Βόλου Μήτρου Κυριάκος, ο οποίος στη συνέχεια παραθέτει δεξίωση στους μαθητές, τους γονείς και τους καθηγητές.
4 Νοεμβρίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από το διαστημικό επιστήμονα του Αστεροσκοπείου Πεντέλης Δρ. Δαγκλή Ιωάννη με θέμα: «Διαστημικός καιρός».
17 Δεκεμβρίου. Διάλεξη του επίκουρου καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δανέζη Μάνου στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Το αστέρι των ΠροηγούμενηΜάγων».

Επόμενη σελίδα >>