ΤΑΪΛΑΝΔΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: ΤΡΕΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

ΤΑΪΛΑΝΔΗ, ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ. ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ: ΤΡΕΙΣ ΤΙΜΗΤΙΚΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

20 Νοεμβρίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Βόλος, 21/11/2017

Την Τρίτη 21 Νοεμβρίου 2017, ανήμερα της Παναγίας, επιστρέφει στη χώρα μας η ελληνική αποστολή, που εκπροσώπησε τη χώρα μας στη 11η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, στην πόλη Phuket της Ταϊλάνδης, από 12/11/2017 έως και 20/11/2017.

Οι μαθητές που εκπροσώπησαν τη χώρα μας είναι οι: Ραφαήλ Τσιάμης, Αγγελική Μπανιά, Χρήστος Κακογιάννης, Μιχαηλάγγελος Πιερράτος και Γρηγόρης Μακρής.

Της αποστολής ηγήθηκαν ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. Γιάννης Σειραδάκης και ο Επίκουρος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Λουκάς Ζαχείλας. Η εκπαίδευση των μαθητών της 5μελούς αποστολής έγινε από καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος (έδρα Βόλος), με πολλή φροντίδα και επιμέλεια.

Στην 11η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής συμμετείχαν 44 χώρες από την Ευρώπη, την Ασία, την Αφρική και τη Αμερική, με 220 περίπου μαθητές. Πρόκειται για τους καλύτερους μαθητές που επελέγησαν να εκπροσωπήσουν τις χώρες τους από όλο τον κόσμο.

Στη φετινή διοργάνωση η ελληνική ομάδα δεν πήρε κάποιο μετάλλιο, τρεις μαθητές, όμως, οι Ραφαήλ Τσιάμης (ΓΕΛ «Εκπαιδευτήρια Μαντουλίδη» Θεσσαλονίκης), Χρήστος Κακογιάννης (Ελληνικό Κολλέγιο» Θεσσαλονίκης) και Αγγελική Μπανιά (1ο Λύκειο Ναυπάκτου) ανέβηκαν στο βάθρο, αποσπώντας Τιμητικές Διακρίσεις (Εύφημες Μνείες).

Τα θέματα στα οποία διαγωνίσθηκαν οι μαθητές της Ολυμπιάδας αφορούσαν τη Θεωρητική Αστροφυσική (50% τη συνολικής βαθμολογίας), την Ανάλυση Δεδομένων (25%) και τις Αστρονομικές Παρατηρήσεις (25%). Καλύτερος στο Θεωρητικό Μέρος από την ελληνική ομάδα αναδείχθηκε ο Ραφαήλ Τσιάμης, στην Ανάλυση Δεδομένων η Αγγελική Μπανιά και στις Παρατηρήσεις ο Χρήστος Κακογιάννης

Ο πρώτος  μαθητής φέτος (από τη Σλοβενία), επέλυσε το 87%.

Το Ίδρυμα Ωνάση, αναγνωρίζοντας τη σημασία της αποστολής ανέλαβε τα έξοδα της προετοιμασίας καθώς και αυτά της μετάβασης και επιστροφής της αποστολής, ενώ τα τοπικά έξοδα ανέλαβε η διοργανώτρια χώρα.

Στη φετινή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής, μετά από σύντομή προετοιμασία, συμμετείχε και 3μελής ομάδα από την Κύπρο, υπό την καθοδήγηση του Γιώργου Κελίρη, η οποία προσβλέπει στην εκ νέου συμμετοχή της στην επόμενη Ολυμπιάδα, η οποία θα λάβει χώρα πιθανώς στο Ιράν.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι μαθητές που διακρίθηκαν, επελέγησαν ανάμεσα στους 250 περίπου μαθητές όλης της Ελλάδας, που συμμετείχαν στις τέσσερεις φάσεις του 22ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, και διενεργήθηκε από την Εταιρεία Αστρονομίας & Διαστήματος υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.