27 Φεβρουαρίου 1947 : Γεννιέται ο μεγάλος κοσμολόγος Άλαν Γκαθ (Allan Guth)

27 Φεβρουαρίου 1947 : Γεννιέται ο μεγάλος κοσμολόγος Άλαν Γκαθ (Allan Guth)

27 Φεβρουαρίου 2015

Unknown

Γεννιέται ο μεγάλος κοσμολόγος Άλαν Γκαθ (Allan Guth), που ήταν εισηγητής του πληθωριστικού Σύμπαντος. Διετέλεσε καθηγητής φυσικής στο ΜΙΤ και η θεωρία του είναι τόσο επιτυχημένη, ώστε σήμερα αποτελεί ουσιαστικά τη βάση κάθε κοσμολογικού προτύπου του Σύμπαντος. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, κατά τη διάρκεια του πρώτου κλάσματος του δευτερολέπτου, το Σύμπαν διαστάλθηκε με έναν τρομακτικό εκθετικό τρόπο.
Το πληθωριστικό Σύμπαν του Άλαν Γκαθ, που το ανέπτυξε το 1980, έχει ως εξής: Στην αρχή έγινε η Μεγάλη Έκρηξη, η οποία, όμως, δεν ήταν απαραίτητα, ούτε ομοιόμορφη, ούτε ενορχηστρωμένη. Αμέσως μετά την έκρηξη το Σύμπαν πέρασε σε μια φάση εκθετικής διαστολής και το μέγεθός του αυξήθηκε κατά έναν τεράστιο συντελεστή, ο οποίος ήταν 10^25 περίπου. Ο ακριβής συντελεστής της διαστολής δεν έχει μεγάλη σημασία. Μας αρκεί το γεγονός ότι είναι τεράστιος. Κάποια στιγμή ο πληθωρισμός έδωσε τη σκυτάλη στη φυσιολογική διαστολή, οπότε επιστρέφουμε στην ορθόδοξη εκδοχή της ιστορίας του πρώιμου Σύμπαντος.
Η θεωρία του πληθωρισμού λύνει με ωραίο τρόπο το αίνιγμα της ομοιομορφίας του Σύμπαντος. Όποιες και αν ήταν οι αρχικές ανομοιομορφίες, εξαφανίστηκαν χάρη στο «τέντωμα» του Σύμπαντος, όπως ακριβώς, όταν φουσκώνουμε ένα μπαλόνι, εξαφανίζεται η αρχικά ζαρωμένη επιφάνειά του. Μ’ αυτόν τον τρόπο η θεωρία του πληθωρισμού απαντά σε όλα τα δύσκολα ερωτήματα και εξηγεί πώς δημιουργήθηκε ένα ομαλό και ομοιόμορφο Σύμπαν. Όπως το φούσκωμα ενός μπαλονιού περιορίζει την καμπυλότητα της επιφάνειάς του, έτσι και η διαστολή του χώρου κάνει το Σύμπαν όλο και περισσότερο καμπύλο. Εάν η διόγκωση είναι αρκετά μεγάλη (μας αρκεί ένας συντελεστής 10^25), τότε το Σύμπαν είναι επίπεδο. Συνεπώς η θεωρία του πληθωρισμού, εξηγεί όχι μόνο την ομοιομορφία, αλλά και την επίπεδη γεωμετρία του Σύμπαντος.