ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ<br>ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Αγαπητοί μαθητές, συμμεριζόμενοι την αγάπη σας για την αστρονομία, την επίπονη προσπάθεια που καταβάλετε για την κατάκτηση της γνώσης, αλλά και την επιθυμία σας για μια καλή επίδοση στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αστρονομίας & Διαστημικής, η Εταιρεία Αστρονομίας Βόλου, σε συνεργασία με τον Παναγιώτη Γερμάνη (Πληροφορικό – μέλος της παρατηρησιακής ομάδας της εταιρείας), παρέχουν μέσα από τη σελίδα αυτή, υλικό για την πληρέστερη προετοιμασία σας. (Το υλικό θα εμπλουτίζεται συνεχώς)

Στην ενότητα των online εκπαιδευτικών βίντεο – για προχωρημένους -, θα βρείτε διαλέξεις καθηγητών Πανεπιστημίου του εξωτερικού. Απαιτείται γνώση Αγγλικής γλώσσας επιπέδου Lower ή ανώτερo.

[button link=”https://contest.astronomos.gr/edu-video” icon=”Select a Icon” side=”left” target=”” color=”b70900″ textcolor=”ffffff”]Εκπαιδευτικά Βίντεο[/button]

Καλό διάβασμα

Κάτω από κάθε άρθρο μπορείτε να ανταλλάξετε ιδέες, προβληματισμούς και να αναπτύξετε ένα σύστημα διαλόγου μεταξύ σας ώστε να βοηθηθείτε ακόμη περισσότερο. Ο διάλογος γίνεται με τη καταχώρηση σχολίων μέσα από το ειδικό πλαίσιο που υπάρχει στο κάτω τμήμα της κάθε σελίδας. Σ’ αυτή τη σελίδα μπορείτε να θέσετε σχόλια ή ερωτήματα γενικού ενδιαφέροντος γύρω από το διαγωνισμό ή και το εκπαιδευτικό υλικό.

Οι κινήσεις του φεγγαριού.

Εκπαιδευτικά βίντεο που παρουσιάζουν τις κινήσεις του φεγγαριού. Απαιτείται η γνώση Αγγλικής γλώσσας.

Τα πάντα για τα τηλεσκόπια.

Εκπαιδευτικά βίντεο σχετικά με το τρόπο λειτουργίας των τηλεσκοπίων. Τεχνικά χαρακτηριστικά και τύποι υπολογισμού των παραμέτρων που επηρεάζουν την απόδοση των τηλεσκοπίων. Απαιτείται η γνώση Αγγλικής γλώσσας.

Βιβλίο Αστρονομίας του Λυκείου

Βιβλίο Αστρονομίας του Λυκείου σε μορφή pdf.

Μαθήματα Αστρονομίας από τον ΣΕΑ 2013 – 2014 (Βίντεο)

Εκπαιδευτικά βίντεο για το Γυμνάσιο & το Λύκειο επιπέδου Αρίσταρχου. Τα Μαθήματα Αστρονομίας του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (Σ.Ε.Α.) για την περίοδο 2013-2014. Εισηγητές: Ορφέας Βουτυράς, Μάνος Βουρλιώτης, Γιώργος Βουτυράς.

Ο Νυχτερινός Ουρανός (Βίντεο)

Εκπαιδευτικά βίντεο για το Γυμνάσιο & το Λύκειο επιπέδου Αρίσταρχου. Απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Επίπεδο Lower ή ανώτερο.

Άλυτες ασκήσεις στα σφαιρικά τρίγωνα

Άλυτες ασκήσεις στα σφαιρικά τρίγωνα. Οι ασκήσεις δίνονται στην Ελληνική γλώσσα. Επίπεδο ασκήσεων Αρίσταρχος – Ιππαρχος.

Εισαγωγή στην Αστρονομία (Βίντεο)

Εκπαιδευτικά βίντεο για το Γυμνάσιο & το Λύκειο επιπέδου Αρίσταρχου. Απαραίτητη η γνώση της Αγγλικής γλώσσας. Επίπεδο Lower ή ανώτερο.

Αστροφυσική 2

Διάφορα θέματα αστροφυσικής. Παρουσιάζονται με αγγλικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου – Πτολεμαίου Λυκείου.

Λυμένες Ασκήσεις Αστροφυσικής

Λυμένες ασκήσεις αστροφυσικής. Οι ασκήσεις παρουσιάζονται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου – Πτολεμαίου Λυκείου.

Σφαιρικά Τρίγωνα

Παρουσίαση τριγωνομετρικών τύπων για επίλυση ασκήσεων εύρεσης θέσης άστρων. Παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου Λυκείου.

Πως υπολογίζουμε τη μάζα ενός Γαλαξία

Λυμένη άσκηση μέσα από την οποία ο μαθητής μαθαίνει τρόπους υπολογισμού της μάζας ενός γαλαξία. Η άσκηση παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Αρίσταρχου – Ιππαρχου Λυκείου.

Το ρολόι της Μεγάλης Αρκτου

Το ρολόι της μεγάλης Αρκτου είναι μια άσκηση παρατηρησιακής αστρονομίας κατά την οποία ο μαθητής μαθαίνει να βρίσκει την ώρα του τόπου ή την εποχή του έτους παρατηρώντας τη Μεγάλη Αρκτο. Η άσκηση παρουσιάζεται με αγγλικό κείμενο. Επίπεδο Αρίσταρχου Λυκείου ή Ιππαρχου Γυμνασίου.

Λυμένες Ασκήσεις – Stefan Boltzmann

Λυμένες ασκήσεις για την κατανόηση του νόμου Stefan Boltzmann. Οι ασκήσεις παρουσιάζονται με αγγλικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου – Πτολεμαίου Λυκείου.

Ιδιότητες Αστρων

Κείμενα και σχήματα που δείχνουν με κατανοητό τρόπο τις ιδιότητες των άστρων: Απόσταση, Λαμπρότητα, Θερμοκρασία, Ακτίνα, Μάζα. Παρουσιάζεται στην αγγλική γλώσσα. Επίπεδο Ιππαρχου – Πτολεμαίου Λυκείου.

Γενικές ασκήσεις αστρονομίας – Άλυτες

Αλυτες ασκήσεις γενικής αστρονομίας. Επίπεδο ασκήσεων Αρίσταρχος – Ιππαρχος – Πτολεμαίος Λυκείο.

Φασματική κατανομή ενέργειας από το σύμπαν

Φασματοσκοπία και διαγράμματα HR – Ασκηση που δείχνει τη μεθοδολογία μέτρησης της ενέργειας που έρχεται από το σύμπαν. Παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου Λυκείου.

Μελέτη Μεταβλητών Αστέρων – Διπλά Συστήματα

Κείμενα σχετικά με τη μελέτη των διπλών συστημάτων αστέρων. Παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου – Πτολεμαίου Λυκείου.

Παρατηρησιακή Αστρονομία 2 – Συντεταγμένες & Χρόνος.

Συστήματα συντεταγμένων, τρόποι εύρεσης θέσεων αστέρων. Συστήματα μέτρησης χρόνου. Σφαιρικά τρίγωνα κλπ. Παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Αρίσταρχου – Ιππαρχου Λυκείου.

Αστροφυσική 1 – Ακτινοβολία αστέρων & Φάσματα

Κείμενα σχετικά με την ακτινοβολία αστέρων και τα φάσματα. Βασικές αρχές φασματοσκοπίας. Βοηθά επίσης στη κατανόηση του διαγράμματος HR και των πληροφορίων που παρέχει. Παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Πτολεμαίου Λυκείου.

Ασκηση μελέτης Φάσματος

Λυμένη άσκηση μέσα από την οποία ο μαθητής κατανοεί καλύτερα την μεθοδολογία μελέτης των φασμάτων. Η άσκηση παρουσιάζεται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου – Πτολεμαίου Λυκείου.

Λυμένες ασκήσεις – Φαινόμενο & Απόλυτο Μέγεθος

Ασκήσεις εύρεσης φαινόμενου και απόλυτου μεγέθους καθώς και άλλων στοιχείων που εξάγονται από αυτά τα δύο μεγέθη. Οι ασκήσεις παρουσιάζονται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Αρίσταρχου – Ιππαρχου Λυκείου.

Λυμένες ασκήσεις στις λαμπρότητες

Ασκήσεις εύρεσης λαμπρότητας και θερμοκρασίας άστρου. Εφαρμογή του νόμου Stefan – Boltzmann. Οι ασκήσεις παρουσιάζονται με ελληνικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου Λυκείου.

Λυμένες ασκήσεις με λαμπρότητες (αγγλικό κείμενο)

Ασκήσεις εύρεσης λαμπρότητας και θερμοκρασίας άστρου. Εφαρμογή του νόμου Stefan – Boltzmann. Οι ασκήσεις παρουσιάζονται με αγγλικό κείμενο. Επίπεδο Ιππαρχου Λυκείου.