ΙΣΤΟΡΙΚΟ

1990
Σεπτέμβριος. Γίνεται η πρώτη συνάντηση αλληλογνωριμίας και προβληματισμών, περίπου 10 ατόμων, στα Γραφεία του 1ου Λυκείου Βόλου. Η συνάντηση έχει ως σκοπό τη σύμπηξη μιας ομάδας για την οργανωμένη παρατήρηση με τηλεσκόπια, του έναστρου ουρανού και των ουρανίων φαινομένων.
Δεκέμβριος. Πραγματοποιείται δεύτερη συνάντηση της διευρυμένης πλέον ομάδας, κατά την οποία εκλέγεται μια προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή αποτελούμενη από τους: Φλιτρή Γιάννη, Μαυρομμάτη Κώστα, Λαμπράκη Γιάννη, Τσατσαράγκο Γιάννη και Καλαντζή Γιάννη. Η Επιτροπή έχει σκοπό τη σύνταξη ενός καταστατικού για την ίδρυση Συλλόγου και τη διενέργεια της καταστατικής Γενικής Συνέλευσης.
1991
Απρίλιος. Τις ημέρες του Πάσχα πραγματοποιείται η πρώτη επίσημη εκδήλωση του υπό ίδρυση Συλλόγου με τη διάλεξη του Νίκου Πράντζου στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή» και με θέμα: «Η ζωή και ο θάνατος των άστρων». Τότε γίνεται και η πρώτη ανακοίνωση προς το κοινό για την ίδρυση του Συλλόγου.
11 Ιουνίου. Οργανώνεται η πρώτη αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου για την παρατήρηση της συνόδου των τριών πλανητών Αφροδίτης, Άρη και Δία.
26 Αυγούστου. Το μεσημέρι οργανώνεται στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου παρατήρηση των κηλίδων του Ήλιου
Οκτώβριος. Εκδίδεται, σε Α4 μέγεθος, το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με 10 σελίδες και κυκλοφορεί πολυγραφημένο σε όλα τα Μέλη και σε μερικούς φίλους της αστρονομίας. Τη σελιδοποίηση έχει αναλάβει ο Τσατσαράγκος Ιωάννης
25 Νοεμβρίου. Πραγματοποιείται η καταστατική Γενική Συνέλευση και αποφασίζεται ο Σύλλογος να ονομασθεί «Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος» με έδρα το Βόλο. Η ίδια Διοικούσα Επιτροπή εξουσιοδοτείται για να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την αναγνώριση της Εταιρείας και δικηγόρος ορίζεται ο Μπρούζος Δημήτριος .
1992
Ιανουάριος. Εκδίδεται το 2ο τεύχος του «Ουρανού» με 12 σελίδες που περιέχει ενημερωτικά σημειώματα, αστρονομικά νέα, αστρονομικά άρθρα, βιβλιοκριτική και αστροεφημερίδα, που την επιμελείται ο Καλαντζής Γιάννης.
5 Αυγούστου. Πραγματοποιείται παρατήρηση του Κρόνου με τηλεσκόπια από το λόφο της Γορίτσας .
17 Αυγούστου. Στα Χάνια Πηλίου, στο πλάτωμα προς τις Αγριόλευκες πραγματοποιείται η πρώτη αστροβραδιά της Εταιρείας, η οποία συνοδεύεται με συνεστίαση όλων των παρευρισκομένων. Κατά τη διάρκειά της μίλησαν διάφορα Μέλη ιδιαίτερα του εξωτερικού .
5 Οκτωβρίου. Στην πρώτη Γενική Συνέλευση της Εταιρείας εκλέγεται το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, που το αποτελούν οι: Μαυρομμάτης Κώστας, πρόεδρος, Φλιτρής Γιάννης, αντιπρόεδρος, Λαμπράκης Γιάννης, γραμματέας, Καλαντζής Γιάννης, ταμίας, Τσατσαράγκος Γιάννης, αναπληρωτής γραμματέας, Αγιώτης Αποστόλης, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και Αξελός Θέμις, υπεύθυνος υλικού.
3 Νοεμβρίου. Αρχίζουν τα μηνιαία «ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» με ομιλία στην αίθουσα αστρονομίας του 1ου Λυκείου από το μαθηματικό Μαυρομμάτη Κωνσταντίνο και με θέμα: «Μια ματιά στο θαυμάσιο και απέραντο Σύμπαν».
5 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Λαμπράκη Ιωάννη, στην αίθουσα αστρονομίας, με θέμα: «Οι εκλείψεις του Ήλιου και της Σελήνης».
1993
12 Ιανουαρίου. Ομιλία του Ιωάννη Γεωργατζή, στην αίθουσα αστρονομίας του 1ου Λυκείου Βόλου, με θέμα: «Η Δημιουργία του Σύμπαντος και οι κοσμογονικές θεωρίες».
3 Φεβρουαρίου. Ομιλία του Ιωάννη Τσατσαράγκου με θέμα: «Ραδιοαστρονομία και ραδιοτηλεσκόπια».
1 Μαρτίου. Ομιλία του Κωνσταντίνου Μουτσιάρα με θέμα: «Γένεση και λειτουργία του πλανητικού συστήματος».
23 Μαρτίου. Διάλεξη του Δρ. Πέτρου Ροβίθη, αστρονόμου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με θέμα: «Ο κόσμος των γαλαξιών».
5 Απριλίου. Ομιλία του Σάββα Τζαμτζή με θέμα: «Τα μηνύματα από το φως των άστρων».
3 Μαΐου. Ομιλία του Ιωάννη Αγγελίδη, στην αίθουσα αστρονομίας, με θέμα: «Τα μυστικά της Σελήνης».
14 Ιουνίου. Ομιλία του Γεωργίου Γεωργιάδη, δημοτικού υπαλλήλου Αθηνών, στην αίθουσα αστρονομίας, με θέμα: «Ο Ήλιος και η δράση του».
Ιούλιος. Εκδίδεται το 8ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με 16 σελίδες σε σχήμα Α4 σε στυλ κανονικού περιοδικού και όχι συρραμμένο, όπως μέχρι τώρα. Την ευθύνη της σελιδοποίησης τώρα έχει ο φοιτητής Τσαρμπόπουλος Νικόλαος και την «Αστροεφημερίδας» επιμελείται πλέον ο αστρονόμος του Αστεροσκοπείου Αθηνών Δρ. Ροβίθης Πέτρος.
3 Ιουλίου. Διήμερη εκδρομή στα αστεροσκοπεία των Αθηνών και του Κρυονερίου Κορινθίας, όπου υποδέχονται και ενημερώνουν τους εκδρομείς οι αστρονόμοι: Ματσόπουλος Νίκος και Ροβίθης Πέτρος.
21 Αυγούστου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, με πλήθος κόσμου. Κατά τη συνεστίαση, που ακολούθησε μίλησαν οι Πράντζος Νίκος, Ζαφρατζάς Στάθης, Τσαρμπόπουλος Νίκος κ.ά..
1 Νοεμβρίου. Ομιλία του μαθηματικού Μπλατσή Δημητρίου με θέμα: «Γένεση, ζωή και θάνατος των άστρων».
13 Δεκεμβρίου. Ομιλία του μαθηματικού Μουτσιάρα Κων/νου με θέμα: «Υπάρχει ζωή στο σύμπαν;».
1994
2 Ιανουαρίου. Διάλεξη του Δρ. Πράντζου Νίκου, αστροφυσικού των Παρισίων στο Δημαρχείο Βόλου με θέμα: «Ένα ταξίδι στα όρια του παρελθόντος, στις αρχές του Σύμπαντος».
7 Φεβρουαρίου. Ομιλία του μαθηματικού Ψάρρα Χρήστου, με θέμα: «Κομήτες, οι αλήτες του διαστήματος».
7 Μαρτίου. Ομιλία στην του μαθηματικού Μαυρομμάτη Κων/νου με θέμα: «Ουράνια σφαίρα – ζωδιακοί αστερισμοί».
6 Απριλίου. Ομιλία του μαθηματικού Λαμπράκη Ιωάννη με θέμα: «Η κατάκτηση της Σελήνης».
2 Μαΐου. Ομιλία του φυσικού Ιωάννη Βέργου με θέμα: «Εξωτικοί αστέρες (μαύρες τρύπες κ.ά.)».
15 Μαΐου. Ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών.
20 Ιουλίου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου για την παρατήρηση της πτώσης του κομήτη Σουμάκερ – Λέβυ (Shomaker – Levy) στο Δία. Κατά τη συνεστίαση που ακολουθεί, κάνει ομιλία ο Νάκος Θοδωρής με θέμα: «Το ιστορικό της πτώσης και οι πιθανές επιπτώσεις της».
10 Αυγούστου. Δεύτερη μετάβαση στα Χάνια Πηλίου, όπου πραγματοποιείται ωραία αστροβραδιά και κατά τη διάρκεια της συνεστίασης κάνει ομιλία ο Πράντζος Νίκος για τις «προσφορές της Αστρονομίας» και ο Στάθης Ζαφρατζάς, για τους «αστρονομικούς χώρους της Ευρώπης», με τη βοήθεια φωτεινών προβολών.
24 Σεπτεμβρίου. Κλιμάκιο της Εταιρείας μεταβαίνει στο Λιτόχωρο Πιερίας με 5 τηλεσκόπια, όπου, στο γήπεδο της πόλης, πραγματοποιείται αστροβραδιά. Γίνεται ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου για την «Εξερεύνηση του πλανητικού μας συστήματος», ενώπιον πλήθους κόσμου ακόμη και δημοσιογράφων της Σουηδίας, οι οποίοι ήρθαν για να επισκεφθούν τον Όλυμπο. Την εκδήλωση οργάνωσε ο Δήμος Λιτοχώρου με τις ενέργειες του Τσακούμη Αποστόλου, μέλους της Εταιρείας.
Οκτώβριος. Ο «Ουρανός» (Νο 13) φοράει την καινούργια του στολή, γίνεται έντυπος χάρη στη γενναία χορηγία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Κύτταρο». Τώρα πλέον μοιάζει περισσότερο με περιοδικό και εκδίδεται πλέον σε πάνω από 100 αντίτυπα. Στο εξώφυλλό του φιγουράρει η φωτογραφία που έλαβε το νέο τηλεσκόπιο του Σκίνακα Κρήτης με την πτώση του κομήτη Σουμάκερ – Λέβυ πάνω στο Δία.
2 Οκτωβρίου. Ομιλία του μαθηματικού Γκιουρτζίδη Φώτη, με θέμα: «Ένα ταξίδι στ’ αστέρια και με την υπόκρουση διαστημικής μουσικής, ειδικά επιλεγμένης για την εκδήλωση».
5 Νοεμβρίου. Διάλεξη του αστρονόμου Ματσόπουλου Νίκου στο αμφιθέατρο του Τεχνικού επιμελητηρίου Βόλου με θέμα: «Διαστημικά τηλεσκόπια και οι ανακαλύψεις τους».
4 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Περλουόφσκυ Άνταμ στην αίθουσα του 1ου Λυκείου Βόλου με θέμα: «Καταστροφές στο διάστημα».
18 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Γεωργαντζή Γιάννη με θέμα: «Το άστρο της Βηθλεέμ».
1995
Ιανουάριος. Ύστερα από 5 χρόνια ζωής, τα Μέλη της Εταιρείας ξεπερνούν τα 100 και φτάνουν ακριβώς τα 123 .
15 Ιανουαρίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, από το μετεωρολόγο Σταχτέα Χαράλαμπο με θέμα: «Η επίδραση των άστρων στον άνθρωπο και τα ανθρώπινα” .
5 Φεβρουαρίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου, της φυσικού Ιωαννίδου Δέσποινας με θέμα: «Τα μεγάλα αστεροσκοπεία του κόσμου και της Ελλάδος»
5 Μαρτίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου του μαθηματικού Μουτσιάρα Κων/νου με θέμα: «Μερικοί ενδιαφέροντες αστέρες και αστερισμοί».
2 Απριλίου. Ομιλία του τεχνολόγου – μηχανολόγου Δημητρίου Γιαννούλου με θέμα: «Αστρονομικά όργανα πριν από το τηλεσκόπιο».
26 Απριλίου. Διάλεξη στο Δημαρχείο Βόλου του Δρ. Πράντζου Νίκου, με θέμα: «Αναζήτηση εξωγήινων πολιτισμών».
7 Μαΐου. Ομιλία του φυσικού Ξενάκη Χρήστου, με θέμα: «Οι 6 μέρες της Δημιουργίας κατά την αστροφυσική».
19 Αυγούστου. Πραγματοποιείται αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με ομιλητές κατά τη συνεστίαση των Πράντζου Νίκου και Ζαφραντζά Στάθη.
Σεπτέμβριος. Κατασκευάζεται από την Εταιρεία με την οικονομική συνδρομή του Δήμου Βόλου και της Σχολικής Επιτροπής, ένα ηλιακό ωρολόγιο στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου. Κατά τα εγκαίνια κάνουν ομιλίες οι: Μπλατσής Δημήτριος μαθηματικός, για «το ιστορικό των ηλιακών ωρολογίων» και Τομπουλίδης Χαρίτων, αστροφυσικός για «τον άνθρωπο και το Σύμπαν».
Οκτώβριος. Ο «Ουρανός» γίνεται πλέον έγχρωμος, από το 17ο τεύχος, αλλά πάντα με 16 σελίδες και πάντα με τη χορηγία του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Κύτταρο» και εκδίδεται πλέον σε 500 αντίτυπα.
1 Οκτωβρίου. Ομιλία του μαθηματικού Γεωργαντζή Ιωάννη στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου με θέμα: «Ήλιος και Γη, το δίδυμο της ζωής».
1 Νοεμβρίου. Ομιλία του Δρ. Ξενάκη Χρήστου, φυσικού, με θέμα: «Μαύρες και άσπρες τρύπες, ένας παράξενος κόσμος».
5 Δεκεμβρίου. Ομιλία του μαθηματικού Μουτσιάρα Κωνσταντίνου με θέμα: «Μικρές ιστορίες μεγάλων αστρονομικών γεγονότων».
28 & 29 Δεκεμβρίου. Διήμερο σεμινάριο από τον Δρ. Πράντζο Νίκο, αστροφυσικό των Παρισίων, στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Οι θερμοπυρηνικές αντιδράσεις στο κέντρο του Ηλίου και των αστέρων, ως πηγή ενέργειας και ζωής αυτών».
1996
Ιανουάριος. Αρχίζει η εβδομαδιαία ημίωρη εκπομπή της Εταιρείας από το ραδιόφωνο της «Ορθόδοξης μαρτυρίας» του Βόλου, η οποία κάνει μια γενική εισαγωγή στην Αστρονομία. Την επιμελείται ο Μαυρομμάτης Κων/νος.
7 Ιανουαρίου. Ομιλία του Πιτσάβα Αθανασίου μαθηματικού, με θέμα: «Διπλοί και πολλαπλοί αστέρες».
4 Φεβρουαρίου. Ομιλία του χημικού μηχανικού Περλουόφσκι Άνταμ στο Κέντρο Νεότητας «Δίαυλος» με θέμα: «Φως και αστρονομία».
3 Μαρτίου. Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού στο «Δίαυλο» με θέμα: «Χάος στην αστρονομία και στην αστροφυσική».
3 Απριλίου. Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου για την παρατήρηση της έκλειψης της Σελήνης.
7 Απριλίου. Ομιλία του Ms Σπανού Σεραφείμ, μετεωρολόγου, με θέμα: «Μετεωρολογικοί δορυφόροι & εφαρμογές τηλεπισκόπησης».
5 Μαΐου. Ομιλία του Βέργου Ιωάννη, φυσικού, με θέμα: «Νεφελώματα, τα στολίδια του ουρανού».
11 Μαΐου. Διενεργείται ο 1ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας που ανακοινώθηκε από το τεύχος Νο 19 του «Ουρανού», σε μερικές πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, με πολύ καλή επιτυχία, αφού συμμετείχαν 64 μαθητές. Τη χρηματοδότηση των βραβείων αναλαμβάνει κυρίως η δημοσιογράφος Μπίκα Μαρκατά.
25 Μαΐου. Διάλεξη του αστρονόμου Ματσόπουλου Νίκου στο αμφιθέατρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου με θέμα: «Άνθρωπος και Σύμπαν», με την προβολή βιντεοταινίας σχετικής με τους κομήτες.
Ιούνιος. Αγοράζεται από το κατάστημα του Ελληνοαμερικανού Evan Efston (Ευάγγελου Ευσταθίου) στο Τορόντο του Καναδά, το τηλεσκόπιο τύπου Meade, 32 εκατοστών, με τη βοήθεια του Μέλους της Εταιρείας Χαρανά Γιάννη, που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Ιούλιος. Ύστερα από 9 τεύχη του «Ουρανού», στα οποία χορηγός ήταν ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Κύτταρο», τώρα πλέον, από το τεύχος Νο 22 αναλαμβάνει τη χορηγία του «Ουρανού» το Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας (ΚΕΚΑΝΑΜ), ενώ το «Κύτταρο» περιορίζεται στις διαφημίσεις.
21 Αυγούστου. Πραγματοποιείται αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, όπου κάνει την ουρανογραφία ο Μουτσιάρας Κώστας, ενώ οι: Πράντζος Νίκος, Ζαφρατζάς Στάθης και Ξενάκης Χρήστος, κάνουν διάφορες εισηγήσεις κατά τη διάρκεια της συνεστίασης.
5 Οκτωβρίου. Απονέμονται τα βραβεία του 1ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Δημαρχείο Βόλου με πολλούς επισήμους. Τα τέσσερα πρώτα βραβεία τα χρηματοδοτεί η δημοσιογράφος – μέλος της ΕΣΗΕΑ Μαρκατά Μπίκα. Τους 10 μαθητές που βραβεύονται τους προσφωνεί ο Δήμαρχος Βόλου Πιτσιώρης Δημήτριος.
3 Νοεμβρίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από τη φυσικό Ιωαννίδου Δέσποινα με θέμα: «Τα χρώματα των άστρων».
24 Νοεμβρίου. Γίνεται ημερήσια εκδρομή στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών, όπου οι εκδρομείς παρακολουθούν το σεμινάριο του Αστρονομικού Ομίλου Αθηνών (πρόεδρος ο Ματσόπουλος Νικόλαος) επί δυο ώρες καθώς και την προβολή που γίνεται στο θόλο του πλανηταρίου.
1 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Δρ. Ζαχείλα Λουκά, μαθηματικού, με θέμα: «Αστρονομία και Internet (Astronomy on line)».

Επόμενη σελίδα >>