2001
Ιανουάριος. Εκδίδονται τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του «Ουρανού» για τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της αστρονομίας κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα. Πρώτος είναι ο Αϊνστάιν, δεύτερος ο Χαμπλ, τρίτος ο Χώκινγκ, τέταρτος ο Έντινγκτον, πέμπτος ο Λεμαίτρ και ακολουθούν άλλες εξέχουσες προσωπικότητες. Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί για πρώτη φορά, ως ένθετο του «Ουρανού», το «Αστρονομικό ημερολόγιο 2001» με τέσσερις μεγάλες σελίδες, μία ανά τρίμηνο. Στο μεταξύ τα μέλη της Εταιρείας αυξάνονται συνεχώς και ήδη έχουν ξεπεράσει τα 400. Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε κατά το 1999, οπότε οι εγγραφές νέων Μελών ξεπέρασαν τις 100. Ο μέσος όρος της αύξησης των Μελών κάθε χρόνο είναι περίπου 50. Εξάλλου συμπληρώθηκαν πέντε χρόνια των ραδιοφωνικών εκπομπών από το ραδιόφωνο της «Ορθόδοξης Μαρτυρίας» Βόλου. Την κύρια ευθύνη των εκπομπών αυτών έχει ο μαθηματικός Μαυρομμάτης Κων/νος, με κάποιες παρουσίες και των Βέργου Ιωάννη, φυσικού και Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού. Έτσι έκλεισε ο πρώτος κύκλος των εκπομπών, που γίνονταν κάθε Πέμπτη ώρα 2 μ.μ. και αρχίζει νέος κύκλος κάθε Τρίτη στις 2.30 μ.μ.
14 Ιανουαρίου. Ομιλία στο Δημαρχείο Ν. Ιωνίας από τον Κατσιαβριά Νικόλαο, με θέμα: «Κοσμολογικές προσεγγίσεις από τον Πλάτωνα μέχρι το 14ο αιώνα»
4 Φεβρουαρίου. Διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή αστρονομίας του Α.Π.Θ. Αυγολούπη Σταύρου στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα: «Μια διαφορετική ματιά στη Σελήνη, το φυσικό δορυφόρο της Γης».
4 Μαρτίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου για τις «Τρεις κορυφαίες μορφές Αστρονομίας 20ου αιώνα (Αϊνστάιν, Χάμπλ, Χώκινγκ)» από τους: Βέργο Ιωάννη, Ζαχείλα Λουκά και Τζαμτζή Σάββα, αντίστοιχα.
24 Μαρτίου. Διενεργείται ο 6ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας με τη συμμετοχή 613 μαθητών από όλη την Ελλάδα. Διακρίθηκαν τελικά 31, εκ των οποίων οι Παπαστεργής Μανώλης και Πολυχρόνη Δανάη θα μεταβούν στη NASA τέλη Ιουλίου, συνοδευόμενοι από τον αστροφυσικό Τομπουλίδη Χάρη.
4 Απριλίου. Ομιλία του Μουτσιάρα Κων/νου, μαθηματικού, στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου, με θέμα: «Η ζωή στο Σύμπαν».
6 Μαΐου. Ομιλία του αστροφυσικού Σιώπη Χρήστου στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου, με θέμα: «Ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο».
16 Ιουλίου. Οργανώνεται αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με ομιλητή το Βολιώτη διαστημικό επιστήμονα των ΗΠΑ Τσόχα Ιωάννη με θέμα: «Πυραυλική Τεχνολογία και Διαστημική προώθηση». Μετά τη διάλεξη οι παρευρισκόμενοι παρατήρησαν διάφορα αντικείμενα του ουρανού, με το τηλεσκόπιο.
23 Ιουλίου. Μεταβαίνουν στη NASA οι μαθητές που ήρθαν πρώτοι στον 6ο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας: Παπαστεργής Εμμανουήλ και Πολυχρόνη Δανάη, μαζί με τον καθηγητή Χάρη Τομπουλίδη.
17 Αυγούστου. Πραγματοποιείται για 5η συνεχή χρονιά η αστροβραδιά στο Γυμναστήριο Καναλίων Καρδίτσας με ομιλήτρια την Μουτσανίδου Δέσποινα, νηπιαγωγό και με θέμα: «Αστέρες και αστερισμοί». Στο τέλος βραβεύονται και οι τρεις Καρδιτσιώτες μαθητές που πέτυχαν στο φετινό διαγωνισμό. Στις αστροβραδιές των 4ων προηγούμενων χρόνων μίλησαν οι: Μουτσιάρας Κων/νος και Ψάρρας Χρήστος.
27 Αυγούστου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, με ομιλητές κατά τη συνεστίαση των: Πράντζου Νίκου και Ξενάκη Χρήστου.
28 έως 31 Αυγούστου. Πραγματοποιείται το 2ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με εκπαιδευτές τους: Πράντζο Νίκο με θέμα «Η δομή και η εξέλιξη των άστρων» και Πετούση Βλάση, με θέμα «Γενική Αστρονομία». Συμμετέχουν περίπου 45 άτομα.
22 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιείται μεγάλη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με τη συμμετοχή και του Ομίλου Φίλων της Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Την ουρανογραφία έκαναν εκ περιτροπής ο Κων/νος Μουτσιάρας, του Βόλου και ο Δημόκριτος Τσουκάπας της Θεσσαλονίκης, ενώ κατά την κοινή συνεστίαση μίλησαν οι πρόεδροι: Κων/νος Μαυρομμάτης του Βόλου και Δημήτριος Γιαννόπουλος της Θεσσαλονίκης. Προβολές διαφανειών έκανε ο Καράτζος Αλέξης.
13 Οκτωβρίου. Τελετή απονομής των βραβείων του 6ου Διαγωνισμού. Κύριος ομιλητής είναι ο Αυγολούπης Σταύρος με θέμα: «Το Αριστοτελικό γεωκεντρικό – ανθρωποκεντρικό σύστημα του Αριστοτέλη και η σύγχρονη ανθρωπική αρχή». Ο Δήμαρχος Βόλου Μήτρου Κυριάκος παρέθεσε στο τέλος δείπνο προς τους μαθητές, τους καθηγητές και τους γονείς τους.
27 – 29 Οκτωβρίου. Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο ερασιτεχνών Αστρονόμων πραγματοποιείται στην Κέρκυρα με την ευθύνη της εκεί Αστρονομικής Εταιρείας. Το παρακολουθούν περίπου 200 σύνεδροι. Η Εταιρεία μας διοργάνωσε τριήμερη εκδρομή για το Συνέδριο, στο οποίο έγιναν και δυο εισηγήσεις των μελών της.
4 Νοεμβρίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από τους Καραγκιοζίδη Παναγιώτη χημικό και Καράτζο Αλέξη φωτογράφο, με θέμα: «Το πλανητικό μας σύστημα».
14 Νοεμβρίου. Παρατήρηση και καταγραφή των Λεοντιδών διαττόντων αστέρων στο πλάτωμα του δρόμου κοντά στα Καλά Νερά. Παρατηρήθηκαν συνολικά 63 διάττοντες και στο κοινό μίλησε ο Κων/νος Μουτσιάρας, εξηγώντας το φαινόμενο.
2 Δεκεμβρίου Ομιλία του Δρ. Χρυσοβέργη Μιχάλη, μαθηματικού, με θέμα: «Η αστρονομία στην εκπαίδευση ως προϋπόθεση του ενδιαφέροντος των νέων για την παρατήρηση του έναστρου ουρανού». Η ομιλία έγινε με τη συμπαράσταση του συμβούλου των μαθηματικών Αποστόλου Χατζηγεωργίου και προσήλθαν αρκετοί καθηγητές Δ.Ε.
2002
Ιανουάριος. Μαζί με το τεύχος του «Ουρανού» κυκλοφορεί ως ένθετο αυτού το «αστρονομικό ημερολόγιο 2002», για δεύτερη φορά. Συντάχτηκε από τον Πέτρο Ροβίθη και συμπληρώθηκε με επί πλέον στοιχεία από τον Διονύσιο Σιμόπουλο.
3 – 17 Φεβρουαρίου. Μεγάλη έκθεση αστρονομίας στο κτίριο Τζόρτζιο ντε Κίρικο για τα 12 χρόνια της Εταιρείας. Εκτέθηκαν γκραβούρες των περασμένων αιώνων, του Ζαφραντζά Στάθη, φωτογραφίες των Κουφού και Μανώλακα από τη Ρόδο, χάρτες ουρανού, τηλεσκόπια, αφίσες, το περιοδικό «Ουρανός» κ.λπ. Στα εγκαίνια μίλησε ο Πέτρος Ροβίθης με θέμα: «Άρης, τόπος αποικισμού». Παραβρέθηκαν πολλοί επίσημοι, οι οποίοι και απηύθυναν σχετικό χαιρετισμό. Η έκθεση ήταν ανοιχτή όλες τις ημέρες πρωί και απόγευμα και την επισκέφτηκε πλήθος κόσμου και πολυάριθμοι μαθητές με τους δασκάλους και τους καθηγητές τους.
10 Φεβρουαρίου. Στο χώρο της έκθεσης προβλήθηκε η προφητική ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ «2001 – Οδύσσεια του Διαστήματος» βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του Άρθουρ Κλαρκ. Την προλόγισε ο Σκοτεινιώτης Ιωάννης.
15 Φεβρουαρίου. Στον ίδιο χώρο προβλήθηκε η ταινία «Επαφή» που βασίζεται στο ομότιτλο μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας του Καρλ Σαγκάν. Προλόγισε ο Ζαχείλας Λουκάς.
3 Μαρτίου. Ομιλία στην αίθουσα του Μεταξουργείου, του Δήμου Ν. Ιωνίας από τον Δρ. Νικολαΐδη Ευθύμιο και θέμα: «Η Αστρονομία στο Βυζάντιοi».
30 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε ο 7ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός σε 41 νομούς και διαμερίσματα της χώρας και συμμετείχαν 340 μαθητές και μαθήτριες.
7 Απριλίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου από τον Μουτσιάρα Κων/νο και θέμα: «Κοσμολογία – μοντέλα του Σύμπαντος».
5 Μαΐου. Ομιλία στο 1ο Λύκειο από το δημοσιογράφο Πετίδη Αλέξη και θέμα: «Τα πολλά πρόσωπα του Άρη».
14 Ιουλίου. Αστροβραδιά στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου με ομιλία του υποψηφίου Δρ. αστρονομίας Μανιμάνη Βασιλείου και θέμα: «Οι υπερκαινοφανείς (σουπερνόβα) αστέρες».
24 Ιουλίου. Ταξιδεύουν στη NASA οι πρώτοι μαθητές του 7ου Διαγωνισμού Αστρονομίας: Χατζόπουλος Εμμανουήλ και Αλιπράντη Μαρία, με τη συνοδεία του καθηγητή Γεωργαρά Σπύρου.
5 – 20 Αυγούστου. Αστρονομική έκθεση στα Κανάλια της Καρδίτσας με επιλογή των εκθεμάτων της έκθεσης του Βόλου. Οργανώθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο των εν Βόλω Καναλιωτών Καρδίτσας. Στα πλαίσιά της έγινε και αστροβραδιά στο υπαίθριο γυμναστήριο του χωριού με ομιλητή τον Μουτσιάρα Κων/νο και θέμα: «Κοσμολογία – Μοντέλα του Σύμπαντος».
23 Αυγούστου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου. Την ουρανογραφία έκανε ο Μουτσιάρας Κων/νος και στη συνεστίαση μίλησαν οι Ρηγοπούλου Δήμητρα και Πράντζος Νικόλαος.
26 – 29 Αυγούστου. Λειτούργησε το 3ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με εισηγητές τους: Ρηγοπούλου Δήμητρα, αστροφυσικό, με θέμα «Οι γαλαξίες», Πετούση Βλάση με θέμα τη «Γενική Αστρονομία» και Μουτσιάρα Κων/νο, με θέμα την «Ουρανογραφία». Το παρακολούθησαν περίπου 60 άτομα. Τα μαθήματα γίνονταν κάθε βράδυ από 9 έως 12 και πλαισιώνονταν με παρατήρηση μέσω τηλεσκοπίου του έναστρου ουρανού.
Σεπτέμβριος. Ιδρύεται το τρίτο Παράρτημα της Εταιρείας μας στη μακρινή Κάσο με πρώτο πρόεδρο τον Ξενάκη Νικόλαο, μαθηματικό – λυκειάρχη. Γράφτηκαν αμέσως περί τα 30 μέλη.
5 Οκτωβρίου. Τελετή απονομής των βραβείων του 7ου Διαγωνισμού Αστρονομίας. Οι δυο πρώτοι, Χατζόπουλος Μανώλης και Αλιπράντη Μαρία, που πήγαν στη NASA διηγήθηκαν τις εντυπώσεις τους. Μίλησε ο καθηγητής αστρονομίας Πανεπιστημίου Αθηνών Λασκαρίδης Παύλος με θέμα: «Εξωηλιακά πλανητικά συστήματα».
5 Νοεμβρίου. Ομιλία του καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ξενοφώντα Μουσά στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου με θέμα: «Ο Ήλιος και η Γη στο διάστημα».
3 Δεκεμβρίου. Ομιλία του αναπληρωτή καθηγητή αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Χαράλαμπου Βάρβογλη στο Δημαρχείο Βόλου, με θέμα: «Αστεροειδείς και χάος».
15 Δεκεμβρίου. Γίνεται διάλεξη από τη Δημοτική αρχή για το ΚοσμΟραμα του Βόλου, στην οποία μίλησε με εντυπωσιακά εφέ ο Διονύσιος Σιμόπουλος, διευθυντής του Ευγενιδείου Ιδρύματος. Συμμετείχε και η Εταιρεία με πάρα πολλά μέλη, στο έργο της οποίας αναφέρθηκε διά μακρών ο ομιλητής.
2003
Ιανουάριος. Δημιουργείται η πρώτη ιστοσελίδα της Εταιρείας μας στο Internet στη διεύθυνση: www.astronomos.gr. Την επιμελήθηκε ο φοιτητής Νικόλαος Τζερεμές και περιέχει πολλά στοιχεία των εκδηλώσεων της Εταιρείας καθώς και πληροφορίες για διάφορα θέματα. Τη διαρκή ενημέρωσή της αναλαμβάνει ο Δρ. Λουκάς Ζαχείλας. Τον ίδιο μήνα κυκλοφορεί ως ένθετο του «Ουρανού» Νο 46 το «Αστρονομικό ημερολόγιο 2003» για τρίτη φορά.
12 Ιανουαρίου. Ομιλία του Ιωάννη Βέργου, φυσικού, με θέμα «Νέες παρατηρήσεις και απόψεις για το Σύμπαν».
Φεβρουάριος. Πραγματοποιείται για πρώτη φορά η πρώτη φάση «Αρίσταρχος» του 8ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας με τη συμμετοχή 287 μαθητών και μαθητριών, όλων των Λυκείων της χώρας. Επιλέγονται οι 40 καλύτεροι, οι οποίοι θα μετάσχουν στη δεύτερη φάση «Ίππαρχος» του διαγωνισμού. Στο μεταξύ τα μέλη της Εταιρείας έχουν ξεπεράσει τα 500.
2 Φεβρουαρίου. Ομιλία του καθηγητού του Α.Π.Θ. Ιωάννη Σειραδάκη με θέμα: «Ο θάνατος των άστρων (αστρικά πτώματα)».
2 Μαρτίου. Ομιλία της επίκουρης καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένης Λιβανίου – Ροβίθη με θέμα: «Νέοι πλανήτες και νέα πλανητικά συστήματα».
29 Μαρτίου. Πραγματοποιείται η δεύτερη φάση «Ίππαρχος» του Διαγωνισμού αστρονομίας στο Βόλο με τη συμμετοχή των 40 πρώτων μαθητών που διακρίθηκαν στην 1η φάση «Αρίσταρχος».
3 Απριλίου. Ομιλία του Βλάση Πετούση με θέμα «Γιούρι Γκαγκάριν – 42 χρόνια μετά και οι προσεχείς προγραμματισμένες διαστημικές πτήσεις».
4 Μαΐου. Ομιλία Κων/νου Μουτσιάρα, μαθηματικού, με θέμα: «Επισκέφθηκαν τη Γη μας εξωγήινοι»;
Ιούνιος. Από τον Κων/νο Σ. Ζούζουλα δωρίζεται στην Εταιρεία ολόκληρη η βιβλιοθήκη με πάνω από 400 βιβλία του μεγάλου αστρονόμου Γουλιέλμου Άμποτ.
Ιούλιος. Εκδίδεται το 48ο τεύχος του «Ουρανού» με δωρεάν ένθετο CD για τον Άρη και γίνεται ανάρπαστο από τα περίπτερα. Τη δημιουργία του είχε εξ ολοκλήρου ο Αντώνης Ροσσολάτος.
22 Ιουλίου. Μεταβαίνουν στη NASA οι αριστεύσαντες μαθητές του 8ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας Ιωάννης Καμαρέτσος και Ελένη Κοντού, με τη συμμετοχή και του καθηγητή Κοσμά Γαζέα.
25 Αυγούστου. Αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με μεγάλο πλήθος κόσμου (112 αυτοκίνητα) και με ομιλητή κατά τη συνεστίαση τον Χάρη Βάρβογλη.
26 Αυγούστου. Αρχίζει το 4ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας στο 1ο Λύκειο Βόλου. Αυτή τη φορά οι σπουδαστές χωρίζονται σε δυο βαθμίδες. Στην πρώτη βαθμίδα, των αρχαρίων, διδάσκουν οι: Βλάσης Πετούσης, «γενική αστρονομία», Νίκος Πράντζος, για «τη θέση μας στο Σύμπαν» και ο Κώστας Μουτσιάρας για «ουρανογραφία». Στη 2η βαθμίδα των προχωρημένων διδάσκουν οι: Χάρης Βάρβογλης για «το Μπιγκ – Μπαγκ και τις μαύρες τρύπες», Ιωάννης Βέργος, για «τη διαστολή του Σύμπαντος» και Μουτσιάρας Κων/νος για «τους κύκλους και τις συντεταγμένες της ουράνιας σφαίρας». Συμμετέχουν 35 σπουδαστές στην 1η βαθμίδα και 25 σπουδαστές στη 2η.
4 Οκτωβρίου. Πραγματοποιείται η τελετή της απονομής των βραβείων του 8ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Δημαρχείο του Βόλου. Παρευρίσκεται και χαιρετίζει τους μαθητές η βουλευτής Μαγνησίας Ζέτα Μακρή, καθώς και ο νέος χορηγός του διαγωνισμού Κων/νος Σ. Ζούζουλας. Την κύρια ομιλία κάνει η επίκουρη καθηγήτρια Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευγενία Αντωνοπούλου.
17 – 19 Οκτωβρίου. Πραγματοποιείται το 3ο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων στη Χαλκιδική, που το οργανώνει ο Όμιλος Φίλων της Αστρονομίας Θεσσαλονίκης. Συμμετέχουν περίπου 200 σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και πολλά μέλη της Εταιρείας μας με μερικές εισηγήσεις.
2 Νοεμβρίου. Ομιλία του Θεοφάνη Γραμμένου, αστροφυσικού, με θέμα: «Σύγχρονες εξελίξεις στην κοσμολογία: Hubble, Cobe, Wmap».
7 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Κοσμά Γαζέα, φυσικού με θέμα: «Η γένεση, η ζωή και ο θάνατος των αστέρων».
13 Δεκεμβρίου. Ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της Εταιρείας ο Διονύσιος Σιμόπουλος, γιατί κάθε χρόνο μεσολαβεί και στέλνονται στη NASA δωρεάν για ένα 10ήμερο οι δυο πρώτοι μαθητές του Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας.
2004
Ιανουάριος. Εκδίδεται το πανηγυρικό 50ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με εντυπωσιακό εξώφυλλο και με ένα ειδικό άρθρο για την όλη πορεία του: Τα πρώτα φωτοτυπημένα τεύχη, τα έγχρωμα 16σέλιδα στη συνέχεια, τα 32σέλιδα και τα τελευταία 48σέδιδα. Μια μεγαλειώδης πραγματικά διαδρομή!
11 Ιανουαρίου. Ομιλία στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου του Νίκου Κατσιαβριά, φυσικού, με θέμα: «Η δομή του μεσοπλανητικού χώρου».
1 Φεβρουαρίου. Ομιλία του Βλάση Πετούση, φυσικού, με θέμα «Ήλιος, το άστρο της ημέρας».
7 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιείται σε όλα τα Λύκεια της χώρας ο 9ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής (1η φάση «Αρίσταρχος»), με τη συμμετοχή 288 μαθητών, σε 35 συνολικά εξεταστικά κέντρα.
13 Μαρτίου. Πραγματοποιείται η δεύτερη φάση «Ίππαρχος» του 9ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, με τη συμμετοχή των 40 καλύτερων της 1ης φάσης.
14 Μαρτίου. Ομιλία του Κων/νου Μουτσιάρα με θέμα: «Μια αναδρομή στην ιστορία της αστρονομίας».
2 Απριλίου. Διάλεξη του Γεωργίου Γραμματικάκη, αστρονόμου, στο κτίριο Σπίρερ με τη συνεργασία του Δήμου Βόλου και με την παρουσία πολλών επισήμων. Το θέμα της ομιλίας είναι: «Ο άνθρωπος εξόριστος ή κέντρο του Σύμπαντος;», ενώ προλόγισε ο πρόεδρος της Εταιρείας Κων/νος Μαυρομμάτης.
4 Μαΐου. Παρακολούθηση της ολικής έκλειψης της Σελήνης στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Βόλου γύρω στα μεσάνυχτα. Την εξήγηση του φαινομένου και την παρατήρηση με τηλεσκόπια έκανε ο φυσικός Γιάννης Βέργος.
9 Μαΐου. Ομιλία του π. Νικολάου Λουδοβίκου στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου με θέμα: «Πνευματικά προβλήματα της σύγχρονης κοσμολογίας».
16 Μαΐου. Ημερήσια εκδρομή με δυο πούλμαν γεμάτα στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών όπου παρακολουθούμε δυο προβολές με θέματα: «Ταξίδι χωρίς τέλος» και «Κοσμική Οδύσσεια».
8 Ιουνίου. Διάβαση της Αφροδίτης. Το φαινόμενο παρατηρήθηκε από πολλά μέλη της Εταιρείας, τα οποία έστησαν τα τηλεσκόπιά τους στο πάρκο του Αναύρου. Την παρακολούθησαν πολλοί μαθητές και άλλοι διερχόμενοι.
20 Ιουλίου. Μεταβαίνουν στη NASA οι μαθητές: Βασίλειος Σιδεριάδης και Μαρία – Μαρίνα Ιωαννίτη, που ήρθαν πρώτοι στον 9ο Διαγωνισμό Αστρονομίας. Τους συνόδευσε ο φυσικός Δεληβοριάς.
30 Αυγούστου. Η καθιερωμένη αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με τη μετέπειτα συνεστίαση το Χάνι του Ζήση, κατά την οποία μίλησε ο αστροφυσικός Πάνος Πάτσης.
31 Αυγούστου – 3 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιείται το 5ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με δυο τμήματα: 1ης βαθμίδας (αρχαρίων) με 23 σπουδαστές και 2ης βαθμίδας (προχωρημένων) με 29 σπουδαστές Δίδαξαν στην 1η βαθμίδα οι: Γιάννης Βέργος, με θέμα «Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός», Βλάσης Πετούσης με θέμα: «Ο Ήλιος και οι αστέρες του Γαλαξία μας», Αριστείδης Βούλγαρης, με θέμα «Τα τηλεσκόπια και την παρατηρησιακή αστρονομία». Στη 2η βαθμίδα δίδαξαν οι: Πάνος Πάτσης, με θέμα: «Δημιουργία, εξέλιξη και ζώνες ζωής των γαλαξιών», Μουτσιάρας Κων/νος, με θέμα «Τα ημερολόγια», καθώς και οι Αριστείδης Βούλγαρης και Γιάννης Βέργος με τα ίδια θέματα της 1ης βαθμίδας.
9 Οκτωβρίου. Πραγματοποιείται η τελετή απονομής των βραβείων του 9ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Δημαρχείο του Βόλου, με την παρουσία του Δημάρχου Κυριάκου Μήτρου και άλλων επισήμων. Την αστρονομική ομιλία κάνει ο καθηγητής αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Κανάρης Τσίγκανος.
7 Νοεμβρίου. Ομιλία του Κωνσταντίνου Μουτσιάρα, με θέμα «Ο κόσμος των ημερολογίων».
5 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Χάρη Καμπάνη, προέδρου της Ελληνικής Αστρονομικής Ένωσης των Αθηνών με θέμα «Σεμινάριο αστροφωτογραφίας».
12 Δεκεμβρίου. Κατά την ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, ανακηρύσσεται επίτιμο μέλος της ο Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας, για τις χορηγίες του προς τους Πανελληνίους Διαγωνισμούς της Εταιρείας, καθώς και για τις πολλές υπηρεσίες που προσέφερε και προσφέρει σ’ αυτή.
2005
Ιανουάριος. Εκδίδεται το πρώτο βιβλίο της Εταιρείας με τίτλο «Η ουρανογραφία των Αγίων». Έχει μέγεθος 30×30 εκ., σύνολο σελίδων 144 και είναι εξ ολοκλήρου έγχρωμο. Πρόκειται για ένα σπουδαίο βιβλίο – άλμπουμ. Περιέχει 54 σπάνιους χάρτες των χριστιανικών αστερισμών του 17ου αιώνα και αντίστοιχα 62 σύγχρονους αστρονομικούς αστερισμούς. Η έκδοσή του επιτεύχθηκε εξ ολοκλήρου με την βοήθεια χορηγών.
16 Ιανουαρίου. Ομιλία της Δήμητρας Λελίγκου, του Ευγενιδείου Ιδρύματος με θέμα: «Αστρονομία και άτυπη εκπαίδευση – Πλανητάρια σε μικρές και μεγάλες πόλεις της Ευρώπης».
5 Φεβρουαρίου. Διεξάγεται σε όλα τα Λύκεια της χώρας η 1η φάση «Αρίσταρχος» του 10ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής. Συμμετέχουν 323 μαθητές και μαθήτριες από 43 περιοχές.
6 Φεβρουαρίου. Ομιλία του φυσικού Χρήστου Ξενάκη, στο αμφιθέατρο «Δελμούζος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (κτίριο Παραλίας), με τη συνεργασία του συλλόγου Ε.Τ.Ε.Π του Π.Θ. και με θέμα: «Είναι εφικτό ένα ταξίδι στο χρόνο;»
6 Μαρτίου. Ομιλία του Πασχάλη Χριστοδούλου, Δρ. χημικού με θέμα: «Η Ελληνική αστρονομία στους Ορφικούς ύμνους». Η ομιλία έγινε στη «βιβλιοθήκη Κυριαζή».
19 Μαρτίου. Διεξάγεται η 2η φάση «Ίππαρχος» του 10ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο αμφιθέατρο του 1ου Λυκείου Βόλου, μεταξύ των 40 καλύτερων της 1ης φάσης.
10 Απριλίου. Πραγματοποιείται ημερήσια εκδρομή στο Ευγενίδειο πλανητάριο των Αθηνών, όπου παρακολουθούμε την προβολή της ταινίας «Ζωντανή θάλασσα» και της ταινίας «Νέοι ορίζοντες».
17 Απριλίου. Ομιλία στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή» του Αναστασίου Αναστασιάδη, αστροφυσικού του Αστεροσκοπείου Πεντέλης με θέμα: «Ηλιακή φυσική στη νέα χιλιετία».
23 Ιουλίου. Μεταβαίνουν στη NASA οι μαθητές που πρώτευσαν στο 10ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας, ήτοι: Νικολέτα – Ελένη Γκολφινοπούλου και Τσαγκαλίδης Δημήτριος, συνοδευόμενοι από τον καθηγητή Μανώλη Ζούλια.
22 Αυγούστου. Πραγματοποιείται η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με την παρουσία του Δημητρίου Κοντού, Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης.
23 – 26 Αυγούστου. Πραγματοποιείται το 6ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με στο οποίο διδάσκουν οι: (1ο τμήμα, αρχαρίων) Χαρίτων Τομπουλίδης, με θέμα: «Γενική Αστρονομία», Αριστείδης Βούλγαρης με θέμα: «Φασματοσκοπία και παρατήρηση κομητών», και Κων/νος Μουτσιάρας με θέμα: «Η ζωή στο Σύμπαν», (2ο τμήμα, προχωρημένων) Πάνος Πάτσης με θέμα: «Γαλαξίες σε διάφορα μήκη κύματος», Χαράλαμπος Βάρβογλης, με θέμα: «Τα τηλεσκόπια από το Γαλιλαίο μέχρι σήμερα», Βέργος Ιωάννης με θέμα: «Από τη Γη έως τα σμήνη των γαλαξιών» και Αριστείδη Βούλγαρη, με τα ίδια πιο πάνω θέματα.
8 – 10 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιείται το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στο Ευγενίδειο Πλανητάριο των Αθηνών με πάρα πολύ μεγάλη συμμετοχή. Δύο μέλη της Εταιρείας μας ο Ιωάννης Βέργος και ο Κων/νος Μαυρομμάτης, είχα σχετικές εισηγήσεις.
1 Οκτωβρίου. Τελετή απονομής των βραβείων του 10ου Πανελληνίου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στην οποία παραβρέθηκαν και μίλησαν οι: Κωνσταντίνος Σ. Ζούζουλας, μεγάλος χορηγός του διαγωνισμού, για τη σημασία του και Παύλος Λασκαρίδης πρόεδρος της ΕΛΑΣΕΤ, με θέμα: Η εξέλιξη των γαλαξιών.
3 Οκτωβρίου. Γίνεται παρατήρηση της μερικής έκλειψης του Ήλιου στο προαύλιο του 1ου Λυκείου με δυο τηλεσκόπια και μαύρα γυαλιά. Την παρακολουθούν κατά τα διαλείμματα οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου.
12 Οκτωβρίου. Ανανεώνεται εκ βάθρων η ιστοσελίδα της Εταιρείας, την επιμέλεια της οποίας αναλαμβάνει ο Γιάννης Τσατσαράγκος. Εισάγονται νέοι αυτοματισμοί και πολλαπλές συνδέσεις, ενώ παρουσιάζονται αμέσως οι προσεχείς εκδηλώσεις της Εταιρείας.
6 Νοεμβρίου. Ομιλία του Βλάση Πετούση με θέμα – αφιέρωμα στο έτος φυσικής: «Αϊνστάιν, ο άνθρωπος που ξαναέχτισε το Σύμπαν». Η ομιλία γίνεται στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή».
4 Δεκεμβρίου. Ομιλία του Αλέξη Πετίδη, με θέμα: «Η/Υ και αστρονομία – Αναδημιουργώντας το Σύμπαν».

[/acc] [acc title=”2006″] 22 Ιανουαρίου. Ομιλία του φυσικού κ. Εμμανουήλ Ζούλια στο «Βιβλιοθήκη Κυριαζή» με θέμα: ESA – 30 χρόνια η Ευρώπη στο διάστημα.
Φεβρουάριος. Ιδρύεται το 4ο Παράρτημα της Εταιρείας στη Φλώρινα με πρώτο πρόεδρο τον Αντώνιο Παντελίδη.
2 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιείται η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από τον κ. Νικόλαο Ματσόπουλο με θέμα: Κρόνος, το διαμάντι του ουρανού. Παρά την κακοκαιρία η αίθουσα γέμισε.
11 Φεβρουαρίου Πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα ο 10ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2006. Στην Χαλκιδική, Φλώρινα, Καλαμάτα και Κάλυμνο δεν πήγαν τα θέματα και τα στείλαμε το πρωί με ΦΑΞ.
19 Φεβρουαρίου Μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη έγινε στο αμφιθέατρο της ΑΝΕΜ από τον κ. Ιωάννη Τσατσαράγκο με θέμα: Προσεισμικά ηλεκτρομαγνητικά κύματα – κωδικοποιημένη προειδοποίηση.
12 Μαρτίου Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του καθηγητού κ. Νικολάου Στεργιούλα, με θέμα: «Μαύρες τρύπες και βαρυτικά κύματα, ένα νέο παράθυρο στην αστρονομία» στη «Βιβλιοθήκη Κυριαζή». H ομιλία είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον τόσο για τους ειδήμονες όσο και για τον πλατύ κοινό.
18 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε η δεύτερη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας. Είχαν προσκληθεί 35 μαθητές και προσήλθαν 33. Στο τέλος ο πρόεδρος της ΑΝΕΜ κ. Αθανάσιος Κοκκίνης παρέθεσε δείπνο (κέτερινγκ) στους μαθητές και τους γονείς τους.
8 Απριλίου. Πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας της Μητροπόλεως η ημερίδα με θέμα: «Θρησκεία και επιστήμη» κατά την οποία μίλησαν οι τρεις καθηγητές πανεπιστημίων: π. Γεώργιος Αναγνωστόπουλος, Μάνος Δανέζης και Κανάρης Τσίγκανος.
9 Απριλίου Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Σταμάτη Κριμιζή στο «Μέγαρο Παπαστράτου» (αμφιθέατρο «Γιάννης Κορδάτος») μαζί με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ήλθε πλήθος κόσμου, περίπου 250 άτομα και σχεδόν γέμισε το αμφιθέατρο. Η κάποια καθυστέρηση της έναρξης λόγω τεχνικών προβλημάτων από την ηλεκτρονική μορφή της ομιλίας του καθηγητή, ανταμείφθηκε, από την πολύ καλή παρουσίαση του θέματος: «Η αποστολή του αιώνα: Τα διαστημόπλοια «Βόγιατζερ» στα όρια του ηλιακού μας συστήματος». Οι κρίσεις όλες ήταν άριστες.
12 Μαΐου. Έγιναν τα αποκαλυπτήρια από τον πρόεδρο της Εταιρείας του τρίτου ηλιακού ωρολογίου της Μαγνησίας, που στήθηκε στο προαύλιο του Γυμνασίου Στεφανοβικείου από τον κ. Δημήτριο Μπλατσή, Μέλος της Εταιρείας.
14 Μαΐου. Οργανώθηκε ημερήσια εκδρομή στο κέντρο «ΝΟΗΣΙΣ» της Θεσσαλονίκης, όπου οι εκδρομείς παρακολούθησαν την προβολή των ταινιών «Όαση στο Διάστημα» και «Τα δελφίνια».
18 Ιουνίου. Η εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» είχε ολοσέλιδο άρθρο για τους μαθητές που θα πάνε στη NASA και την εκεί εκπαίδευσή τους, καθώς και αρκετά για την Εταιρεία μας.
22 Ιουνίου Στο προαύλιο του 1ου Λυκείου Φαρσάλων πραγματοποιείται αστροβραδιά με ομιλία του κ. Βλάση Πετούση και παρατηρήσεις τρία τηλεσκόπια, εκ των οποίων ένα Μελών της Λάρισας. Η πρόσκληση έγινε από την καθηγήτρια Θωμαΐδα Κατσικοπούλου.
25 Ιουλίου. Οι μαθητές που επελέγησαν για τη NASA Τσιτάλη Αναστασία και Καλόσι Νεσίμ, μεταβαίνουν στην Αλαμπάμα με συνοδό την δημοσιογράφο Ανθή Σταματοπούλου.
11 Αυγούστου. Η Εταιρεία οργάνωσε αστροβραδιά στο υπαίθριο γυμναστήριο Καναλίων Καρδίτσας, όπου μίλησε ο Κωνσταντίνος Μουτσιάρας για τις «Κοσμικές καταστροφές», ενώ η Δέσποινα Μουτσανίδου έκανε ουρανογραφία για χάρη των επισκεπτών.
21 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με 6 τηλεσκόπια και πάνω από 200 άτομα. Στην αρχή ήταν έτοιμο να βρέξει, αλλά μετά από 15λ. ξαστέρωσε. Την ομιλία στη συνεστίαση έκανε ο κ. Νικόλαος Πράντζος.
21 – 25 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία το 7ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Το παρακολούθησαν 46 σπουδαστές, πολλοί από τους οποίους ήρθαν από μακριά. Στην 1η βαθμίδα των αρχαρίων δίδαξαν: Τομπουλίδης Χαρίτων, Βούλγαρης Αριστειδης, Πετούσης Βλάσης. Στη 2η βαθμίδα των προχωρημένων δίδαξαν: Βάρβογλης Χάρης, Βέργος Ιωάννης, Μουτσιάρας Κων/νος, Ξενάκης Χρήστος.
7 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βόλου η τελετή της απονομής των βραβείων του 11ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, κατά την οποία μίλησε η καθηγήτρια Παναγιώτα Πρέκα με θέμα: Ο Άρης και πέρα απ’ αυτόν.
5 Νοεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Βλάση Πετούση, στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Γ. Καρτάλη – Ροζού, πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο), με μικρή συμμετοχή ακροατών, λόγω μεγάλου ψύχους, με θέμα: Το κυνήγι των πλανητών.
16 Νοεμβρίου. Από το νεοϊδρυθέν τμήμα παρατηρήσεων της Εταιρείας οργανώθηκε αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό) για την παρατήρηση των Λεοντιδών διαττόντων αστέρων, με την προσέλευση πλήθους κόσμου.
18 Νοεμβρίου. Συμμετείχαμε ως εκπρόσωποι (Κων/νος Μαυρομμάτης – Λουκάς Ζαχείλας) στην ανά διετία συνάντηση των Δ.Σ., που έγινε στην Πάτρα από την Αστρονομική Εταιρεία «Ωρίων». Πρόεδρος ήταν ο κ. Βασίλειος Ζαφειρόπουλος και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που αφορούσαν την Ερασιτεχνική Αστρονομία στην Ελλάδα.
23 Νοεμβρίου. Ύστερα από πρόσκληση του καθηγητή κ. Βασιλείου Αναγνωστοπούλου έγινε στο τμήμα των παιδαγωγικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας μάθημα προς τους φοιτητές από τους: Κων/νο Μουτσιάρα και Κων/νο Μαυρομμάτη με θέμα τους αστερισμούς και τη μυθολογία τους.
3 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία της κ. Ελένης Χατζηχρήστου, Δρ. αστρονομίας, με θέμα: «Γαλαξιακοί πυρήνες και υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες», στο αμφιθέατρο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου. Η ομιλία ήταν πολύ καλή και το ακροατήριο αρκετό.
17 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιήθηκαν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Δ.Σ., που ανανεώνεται κάθε δύο χρόνια. Η ψηφοφορία έγινε στην αίθουσα αστρονομίας του 1ου Λυκείου Βόλου, το απόγευμα από 5 έως 8. Πολλοί έστειλαν το ψηφοδέλτιό του ταχυδρομικά.
[/acc] [acc title=”2007″] 13 Ιανουαρίου. Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η διάλεξη του κ. Νίκου Πράντζου, στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (πρώην Γαλλικό Ινστιτούτο) με θέμα: «Αναζήτηση εξωγήινης ζωής και το παράδοξο Φέρμι». Το αμφιθέατρο γέμισε και υπήρχαν πολλοί όρθιοι. Ήταν εφέτος η πολυπληθέστερη εκδήλωση που διοργανώσαμε.
3 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιήθηκε σε όλη την Ελλάδα η 1η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του 12ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στον οποίο προσήλθαν 255 μαθητές και μαθήτριες.
4 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Γιάννη Σειραδάκη για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων, στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Μέγαρο Παπαστράτου), στην παραλία, με πολύ μεγάλη επιτυχία, ενώπιον 220 ακροατών περίπου.
15 Φεβρουαρίου. Εκδίδεται το 62ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με 64 πλέον σελίδες και όχι 48 που είχε μέχρι τώρα. Παράλληλα περιέχει και το ένθετο cd με τον κατάλογο των αστερισμών του Messier, το οποίο συντέθηκε από τον Αντώνη Ροσολάτο.
4 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Κων/νου Μουτσιάρα με θέμα: «Γεωκεντρισμός – ηλιοκεντρισμός – ανθρωποκεντρισμός», στο αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου.
17 Μαρτίου. Διεξήχθη η 2η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας. Προσήλθαν 34 από τους 37 κληθέντες μαθητές. Οι άλλοι 3 είχαν την ίδια μέρα εξετάσεις proficiency. Στο τέλος παρατέθηκε μπουφές εκ μέρους του Νομάρχη από την ΑΝΕΜ (διευθύνων σύμβουλος ο κ. Τάκης Παπάς).
17 – 30 Απριλίου Στο Χόρτο Μαγνησίας έγινε αστροβραδιά για το 2ο Λύκειο Γλυφάδας, από τους Κων/νο Μουτσιάρα και τον κ. Αντώνη Καλαντζή. Επικεφαλής του Λυκείου ήταν ο κ. Παύλος Θωμαΐδης, ερασιτέχνης αστρονόμος, που είχε φέρει και το δικό του τηλεσκόπιο.
6 Μαΐου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του ηλεκτρονικού κ. Γιάννη Τσατσαράγκου, στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού τμήματος του Πανεπιστημίου με θέμα: Οι παλιρροιακές επιδράσεις και η δική μας απρόσμενη αποκάλυψη».
11 Ιουνίου. Παραβρεθήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης – Λ. Ζαχείλας) στη δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Αλέκος Βούλγαρης, προς τους συνέδρους της NASA. Μάλιστα ο Λ. Ζαχείλας ήταν ο μεταφραστής των λόγων που αντηλλάγησαν μεταξύ του Δημάρχου και του διοργανωτή του συνεδρίου κ. Scott Bolton.
12 Ιουνίου. Προσφωνήσαμε (Κ. Μαυρομμάτης – Λ. Ζαχείλας) το Συνέδριο της NASA, που γίνεται στο Βόλο, με την αποκλειστική παρέμβαση του μουσικοσυνθέτη Ευαγγέλου Παπαθανασίου, στον οποίο δώσαμε και αναμνηστικό δώρο ένα Λεύκωμα του 2ου Γυμνασίου, όπου αναφέρεται μια αφήγηση σχετικά με τις παιδικές του κλίσεις στη μουσική.
27 Ιουλίου. Οι δύο πρώτοι του διαγωνισμού Αστρονομίας που επιλέχθηκαν για τη NASA Γιαταγάνας Γεώργιος – Ευθύμιος και Αναστασοπούλου Κωνσταντίνα, μετέβησαν εκεί με συνοδό τον κ. Εμμανουήλ Κιτσώνα, φυσικό του Ευγενιδείου Ιδρύματος.
16 Αυγούστου. Εκδίδεται το 64ο τεύχος του «Ουρανού» σε 2.300 αντίτυπα αντί των 1.500. Και αυτό διότι περιέχει αφιέρωμα στα 10χρονα του Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης (πρόεδρος ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης) και τα 800 τεύχη τα προμηθεύθηκε ο Όμιλος αυτός. Μοίρασε δε και σε όλους τους συνέδρους του 5ου Συνεδρίου της Πάτρας από ένα τεύχος.
27 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με σχετικά καλή επιτυχία. Υπήρχαν 4 τηλεσκόπια και κατά τη συνεστίαση έκανε έναν χαιρετισμό ο κ. Βαβουγυιός Διονύσιος, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
29 Αυγούστου. Άρχισε κανονικά το 8ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, με πολύ καλή επιτυχία, παρά την απουσία του προέδρου και του Γραμματέα. Αυτή τη φορά υπήρξε και 3ο τμήμα, το τμήμα της Ολυμπιάδας. Προσήλθαν συνολικά 55 σπουδαστές (17 αρχάριοι, 20 προχωρημένοι και 18 για την Ολυμπιάδα). Δίδαξε ολόκληρη δεκάδα καθηγητών, διότι υπήρξε και το τμήμα της Ολυμπιάδας.
29 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιείται στο Δημαρχείο του Βόλου η τελετή απονομής των βραβείων του 12ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, με την παρουσία του Δημάρχου Ιωλκού κ. Πάρι Μουτσινά, του καθηγητού κ. Ιωάννη Σειραδάκη, που μίλησε για την Ολυμπιάδα και του αστρονόμου κ. Εμμανουήλ Πλειώνη, που μίλησε για τη σύγχρονη κοσμολογία.
5 – 7 Οκτωβρίου. Διεξάγεται στην Πάτρα το 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων με πολύ μεγάλη επιτυχία (σχεδόν 300 σύνεδροι), στο οποίο συμμετέχει και η Εταιρεία μας με μια εισήγηση και πολλά Μέλη.
31 Οκτωβρίου – 15 Νοεμβρίου. Μεγάλη αστροφιλοτελική έκθεση στο Κέντρο Τέχνης «Τζόρτζιο ντε Κίρικο» με γραμματόσημα του Διαστήματος του Αθηναίου φιλοτελιστή Κλέωνα Διονυσάτου. Την επισκέπτονται πολλοί, αλλά κυρίως μαθητές με τους καθηγητές τους.
4 Νοεμβρίου. Στα πλαίσια της αστροφιλοτελικής έκθεσης και στον ίδιο χώρο πραγματοποιείται η ομιλία του Δρ. Χρήστου Ξενάκη με θέμα: Από τον «Σπούτνικ» στα σύγχρονα διαστημικά ρομπότ.
Νοέμβριος. Εκδίδεται το 65ο τεύχος του περιοδικού «Ουρανός» με ειδικό αφιέρωμα στα 50 χρόνια της διαστημικής εποχής. Περιλαμβάνει άρθρα των: Βλάση Πετούση και Ιωάννη Πάσσου και χρονολογική παρουσίαση των διαστημικών επιτευγμάτων της 50ετίας. Επίσης περιέχει ως ένθετο το «Αστρονομικό ημερολόγιο 2008», το οποίο συντάσσει, μόνιμα πλέον, ο αστρονόμος Πέτρος Ροβίθης.
10 Δεκεμβρίου. Στην 1η Αστρονομική Ολυμπιάδα της Ταϊλάνδης κατακτούμε το χάλκινο μετάλλιο με το μαθητή της 1ης τάξης του Λυκείου Καρδίτσας Γεώργιο Μουλαντζίκο. Στην αποστολή μετείχαν και άλλοι 3 μαθητές και μια μαθήτρια με αρχηγούς τους: Ιωάννη Σειραδάκη και Λουκά Ζαχείλα.
22 Δεκεμβρίου. Στο προαύλιο του 1ου Λυκείου οργανώνεται παρατήρηση του πλανήτη Άρη, που βρίσκεται αυτή την περίοδο στην πλησιέστερη απόσταση από τη Γη. Την εκδήλωση οργάνωσε η υπό συγκρότηση ομάδα παρατηρήσεων της Εταιρείας.
[/acc] [acc title=”2008″] 13 Ιανουαρίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Ιωάννου Βέργου με θέμα «Αστρονομικά στοιχεία των πυραμίδων της Αιγύπτου», με πολύ καλή επιτυχία, αφού ήταν παρόντες περί τους 60 ακροατές. Στο τέλος κόπηκε και η βασιλόπιτα, το φλουρί της οποίας πέτυχε ο μαθητής Μάξιμος Παρολίνι και έλαβε ως δώρο ένα βιβλίο «Η Ουρανογραφία των Αγίων».
15 Ιανουαρίου. Επισκεφθήκαμε (Λ. Ζαχείλας, Κ. Μαυρομμάτης), μαζί με τους 5 μαθητές της Ολυμπιάδας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, ύστερα από πρόσκλησή του. Ο πρόεδρος συγχάρηκε τους μαθητές για την επιτυχία τους και τους προέτρεψε πάντα να ζητούν τα ανώτερα. Του προσφέραμε το λογότυπο της Εταιρείας μας σκαλισμένο σε παχύ πλεξικλάς, ένα βιβλίο «Λεξικό Αστρονομίας» και ένα ντοσιέ με τα τελευταία τεύχη του «Ουρανού». Είχαμε συζήτηση μαζί του για αστρονομικά θέματα σχεδόν μια ώρα.
2 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιήθηκε ο 13ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Αστρονομίας σε όλη την Ελλάδα. Αλλά τα θέματα έφθασαν πολύ αργά σε πολλά σχολεία. Είχαμε περισσότερους νομούς εφέτος, που συμμετείχαν.
3 Φεβρουαρίου. Έγινε ομιλία στο Αμφιθέατρο του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου από τον Δρ. Διονύσιο Βαβουγυιό με θέμα: Οι υπερχορδές και η δομική σύσταση του Σύμπαντος.
23 Φεβρουαρίου. Μεταβήκαμε στην Καρδίτσα (Κ. & Χ. Μαυρομμάτης, Κ. Μουτσιάρας) ως αντιπροσωπεία της Εταιρείας μας για την τιμητική εκδήλωση προς τον χάλκινο ολυμπιονίκη Γεώργιο Μουλαντζίκο. Η τελετή ήταν με όλους τους επισήμους, μαζί και ο υφυπουργός Παιδείας κ. Σπύρος Ταλιαδούρος, καθώς και οι καθηγητές Ιωάννης Σειραδάκης και Ξενοφών Μουσάς. Διήρκεσε πάνω από 2 ώρες και ήταν άρτια καταρτισμένη. Η φιλοξενία επίσης άψογη με γεύμα όλων των εμπλεκομένων.
25 Φεβρουαρίου. Κυκλοφορεί το τεύχος Νο 66 του «Ουρανού» με 80 πλέον σελίδες (ένα επί πλέον 16σέλιδο), με εξώφυλλο το μετάλλιο της Ολυμπιάδας, με πλήρες ρεπορτάζ και με όλα τα θέματα και τις απαντήσεις αυτής.
27 Φεβρουαρίου. Δημιουργείται ομάδα αστρονομικών παρατηρήσεων της Εταιρείας, την οποία συνέπηξαν οι: Ευστάθιος Ζαφραντζάς, Αντώνης Καλαντζής, Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης και Κωνσταντίνος Μουτσιάρας. Τους επόμενους μήνες προστέθηκαν και άλλοι στην ομάδα.
2 Μαρτίου. «Η αθέατη ύλη και η αθέατη ενέργεια» ήταν το θέμα της ομιλίας, που έγινε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον καθηγητή κ. Γεώργιο Γούναρη.
25 Μαρτίου. Βγάλαμε τα αποτελέσματα της 2ης φάσης «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού. Πέτυχαν 20, από τους οποίους οι 2 πρώτοι θα μεταβούν στη NASA και οι 5 πρώτοι στην Ολυμπιάδα της Ινδονησίας.
6 Απριλίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του Δρ. Κωνσταντίνου Κόκκοτα, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου με θέμα: Η θεωρία της σχετικότητας: Παρελθόν, παρόν και μέλλον.
12 Απριλίου. Η ημέρα της «Αστρονομίας των πεζόδρομων» γιορτάστηκε στην παραλία του Βόλου, δίπλα από την πύλη εξόδου του λιμεναρχείου. Στήθηκαν τρία τηλεσκόπια, από τα οποία ο κόσμος είδε τη Σελήνη και τον Κρόνο. Η εκδήλωση τελείωσε κοντά στα μεσάνυχτα.
5 Μαΐου. Έγινε η τελετή επιβράβευσης, από τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, του Γεωργίου Μουλαντζίκου, ο οποίος έλαβε ως χρηματικό έπαθλο και το ποσό τον 1.000 €. Μας εκπροσώπησε ο Λουκάς Ζαχείλας, ο οποίος μάλιστα επέδωσε στον πρόεδρο της Βουλής κ. Δημήτριο Σιούφα ένα υπόμνημά μας για την εισαγωγή στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα καθ’ υπέρβαση των μαθητών που παίρνουν μετάλλιο στις αστρονομικές Ολυμπιάδες. Την τελετή μετέδωσε και η «Βουλή – τηλεόραση», από την οποία ζητήσαμε αντίγραφο.
11 Μαΐου Πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ομιλία, με ομιλητή τον καθηγητή της Θεσσαλονίκης κ. Νικόλαο Σπύρου και θέμα: Η αλληλεπίδραση του ανθρώπου με το εγγύς διαστημικό περιβάλλον.
Μάιος Κατασκευάστηκε και 4ο ηλιακό ωρολόγιο στη Μαγνησία από τον κ. Δημήτριο Μπλατσή, Μέλος της Εταιρείας μας. Το κατασκεύασε στο προαύλιο του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Βόλου βοηθούμενος από τους μαθητές.
31 Μαΐου. Πραγματοποιήθηκε πολύ καλή αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό) με πολλά τηλεσκόπια. Την παρατήρηση οργάνωσε η Ομάδα Παρατηρήσεων της Εταιρείας.
22 Ιουνίου. Πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκδρομή της Εταιρείας στο Ευγενίδειο Πλανητάριο με πολύ μεγάλη συμμετοχή (52 άτομα). Είδαμε τις παραστάσεις: «Από τη Γη στη Σελήνη» και «Βίαιο Σύμπαν».
7 Ιουλίου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με πάρα πολύ καλή συμμετοχή. Ο κ. Κων/νος Μουτσιάρας έκανε την «ξενάγηση» των επισκεπτών στον έναστρο ουρανό. Το Χάνι του Ζήση, τελικά, δεν μας χώρεσε και οι μαθητές της Ολυμπιακής Ομάδας έμειναν έξω και έφαγαν στο ύπαιθρο. Μίλησε ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, ενώ ο κ Ευστάθιος Ζαφραντζάς πρόβαλε εικόνες από τα αστεροσκοπεία της Ευρώπης.
11 Ιουλίου. Τελείωσε το 9ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με πολύ καλή επιτυχία, αφού συμμετείχαν συνολικά 64 σπουδαστές: 20 αρχαρίων, 37 προχωρημένων και 7 Ολυμπιάδας. Τα μαθήματα της Ολυμπιάδας γίνονταν στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με τη φροντίδα του κ. Λουκά Ζαχείλα επί 8ωρο την ημέρα.
12 Ιουλίου. Ύστερα από πρόσκληση της Σχολής «Κένταυρος Χείρων» των Αθηνών, δύο Μέλη της Εταιρείας (Ευστάθιος Ζαφραντζάς και Κωνσταντίνος Καμβρογιάννης) μετέβησαν στον κατασκηνωτικό χώρο του Αγίου Κωνσταντίνου, στην Πάλτση Αργαλαστής και έκαναν μια ωραία αστροβραδιά για χάρη των μελών της Σχολής.
10 Αυγούστου. Έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης διαστημικού γραμματοσήμου στα Κανάλια Καρδίτσας των Κλέωνα Διονυσάτου και Καλλίστρατου Κουτή (Καναλιώτη την καταγωγή), με πολύ καλή επιτυχία. Η έκθεση έμεινε ανοιχτή μέχρι 31 Οκτωβρίου και την επισκέφθηκαν αρκετά σχολεία.
12 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση των διαττόντων αστέρων στην κορυφή «Σταυρός» του Αγίου Στεφάνου (Σωρός) με πολλούς επισκέπτες. Μόνο που δεν οι προσελθόντες δεν έμειναν ευχαριστημένοι διότι δεν φάνηκαν παρά ελάχιστοι διάττοντες, λόγω της φωτορύπανσης.
16 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση της μερικής έκλειψης της Σελήνης από την κορυφή «Σταυρός» του Αγίου Στεφάνου, με πολύ καλή συμμετοχή κόσμου. Υπήρχαν 5 τηλεσκόπια των μελών μας.
19 Αυγούστου. Αναχώρησε η 7μελής αποστολή για την Ολυμπιάδα της Ινδονησίας με αρχηγό τον κ. Ιωάννη Σειραδάκη και υπαρχηγό τον κ. Λουκά Ζαχείλα. Στην Ολυμπιάδα αυτή δεν πήραμε μεν μετάλλιο, αλλά οι μαθητές ενήργησαν ομαδικά και έφεραν 3 επαίνους, των Γεωργίου Βαλογιάννη, Γεωργίου Μουλαντζίκου και Στέφανου Μαύρου.
22 Αυγούστου. Εκδόθηκε το Νο 68 τεύχος του «Ουρανού», με 80 σελίδες πλέον και με ένθετο – δώρο ένα cd αφιερωμένο στα 50χρονα του Διαστήματος. Περιέχει σειρές γραμματοσήμων του Αθηναίου φιλοτελιστή Κλέωνα Διονυσάτου, παρμένες από την έκθεση του περασμένου Νοεμβρίου.
8 Σεπτεμβρίου. Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η αστροβραδιά στην Άνω Κερασιά Πηλίου, που διοργανώθηκε με τη συμπαράσταση του Συλλόγου Κερασιωτών Μαγνησίας. Ο ουρανός εκεί είναι πεντακάθαρος χωρίς ίχνος φωτορύπανσης και πολύ κατάλληλος για πολύ καλές παρατηρήσεις του ουρανίου θόλου.
16 Σεπτεμβρίου. Στο Παράρτημα Μαγνησίας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας δώσαμε δωρεάν 500 περασμένα τεύχη του «Ουρανού» για το Πανελλήνιο Συνέδριο, που θα γίνει τον ερχόμενο Νοέμβριο.
4 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των βραβείων του 13ου Διαγωνισμού στους μαθητές. Ήταν παρόντες οι 16 από τους 20 μαθητές. Είχαμε πολλούς επισήμους της εκπαίδευσης (ως και ο περιφερειακός διευθυντής Θεσσαλίας κ. Αργύρης Χαδούλης ήρθε και διάβασε μήνυμα του υπουργού Παιδείας). Παρών ήταν και ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης, ο οποίος μίλησε σχετικά με την Ολυμπιάδα.
2 Νοεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από τον Δρ. Σεραφείμ Σπανό, φυσικό και θέμα: «Το CERN και ο ρόλος της κατανόησης του Σύμπαντος». Αμέσως μετά έλαβε χώρα η διετής Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, κατά την οποία ανακηρύχθηκαν επίτιμα Μέλη οι: 1.- Κωνσταντίνος Ζούζουλας, που είναι ο μόνιμος μεγάλος χορηγός του Διαγωνισμού και 2.- Ευάγγελος Παπαθανασίου, που ήταν ο μεγάλος χορηγός της Ολυμπιάδας.
15 Νοεμβρίου. Αντιπροσωπεία της Εταιρείας μας αποτελούμενη από τους: Λουκά Ζαχείλα και Κων/νο Μαυρομμάτη) μετέβη στην Αλεξανδρούπολη για την 4η συνάντηση των Δ.Σ. των συλλόγων ερασιτεχνικής αστρονομίας. Εκπροσωπήθηκαν 12 σύλλογοι, με 30 αντιπροσώπους, περίπου, ενώ απουσίαζαν 5.
1– 20 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιείται, για πρώτη φορά η νέα φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του διαγωνισμού Αστρονομίας, μέσω της ιστοσελίδας μας. Οι μαθητές που διαγωνίστηκαν ήταν 64. Μάλλον μικρός αριθμός, αλλά όχι απογοητευτικός. Έγραψαν δε όλοι πάνω από τη βάση, πολλοί πλησίασαν το άριστα, αλλά και κάποιοι αντέγραψαν ο ένας από τον άλλο.
2 Δεκεμβρίου. Aeauecea i «Ionaiuo» Ii 69 ia 104 oae?aao (!!!) gie? gei?oei oa ?ec eae a?i Iieaoa: ?ia 16oIeeai ia oa eIiaoa oco IeoigeUaao oco Eiaiico?ao eae Iia 4oIeeai ia oci Aooniaocian?aa oio iIio Ioioo 2009.
10 Δεκεμβρίου. Ο κ. Ιωάννης Τστσαράγκος μας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των επισκεπτών της ιστοσελίδας μας κάθε μήνα και ανεβαίνει. Έτσι το μήνα Νοέμβριο είχαμε 50.000 επισκέπτες.
[/acc] [acc title=”2009″] 4 Ιανουαρίου. Έγινε η ομιλία του κ. Νίκου Πράντζου, με θέμα: «Οι προοπτικές του ανθρώπου στο Σύμπαν» με πολύ καλή επιτυχία. Κόπηκε η βασιλόπιτα και μοιράστηκαν 60 περιοδικά του τελευταίου «Ουρανού» Νο 69, δωρεάν.
19 Ιανουαρίου. Καταθέσαμε στην Τράπεζα 1.000 € στο λογαριασμό του Συλλόγου Θράκης, ως χορηγία στο 6ο Συνέδριο που θα διοργανώσουν στις 25 Σεπτεμβρίου. Η απόφαση πάρθηκε με την πράξη 12/17.12.2008, παράγραφος 3 του Δ.Σ. Τηλεφωνήσαμε σχετικά και στον πρόεδρο κ. Δημήτριο Πρασσόπουλο.
27 Ιανουαρίου. Λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή από το Σύλλογο Θράκης για τη χορηγία των 1.000 ευρώ που καταθέσαμε στο λογαριασμό τους .
1 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Βλάση Πετούση με θέμα: Από την ιστορία των τηλεσκοπίων, με λίγο σχετικά ακροατήριο, διότι την ίδια ώρα είχε ποδοσφαιρικό ντέρμπι.
7 Φεβρουαρίου. Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» σε όλη την Ελλάδα με μικρότερη, σχετικά συμμετοχή.
9 Φεβρουαρίου. Στείλαμε εκ μέρους των προέδρων (ονομαστικά) όλων των αστρονομικών σωματείων (απόφαση της ολομέλειας, που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο στην Αλεξανδρούπολη) επιστολή στον νέο Υπουργό Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλο, για την επαναφορά του μαθήματος της Αστρονομίας στη Β΄ Λυκείου, ως κανονικού μαθήματος. Η επιστολή συνοδευόταν από ολόκληρο φάκελο με σχετικό ΥΠΟΜΝΗΜΑ και διάφορα έντυπα της Εταιρείας μας.
22 Φεβρουαρίου. Καταχωρήθηκε στο ένθετο «ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ» της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΙΑ» ένα 6σέλιδο αφιέρωμα στο «Έτος αστρονομίας 2009» με πάρα πολλές αναφορές στην ιστορία και τη δραστηριότητα της Εταιρείας μας, καθώς και στις προγραμματιζόμενες εκδηλώσεις για το έτος αυτό. Την επιμέλεια του αφιερώματος είχε ο φιλόλογος – δημοσιογράφος της Θεσσαλίας κ. Δημήτριος Ράλλης.
28 Φεβρουαρίου. Η αστροπαρατηρησιακή ομάδα της Εταιρείας συγκεντρώθηκε στον Άγιο Στέφανο και παρατήρησε τον κομήτη “Lulin”.
8 Μαρτίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Κων/νου Μουτσιάρα στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου με θέμα: «Η συμβολή των αστρονόμων της αρχαίας Ελλάδος στην αστρονομία». Παρά τις ταυτόχρονες άλλες εκδηλώσεις προσήλθε αρκετός κόσμος .
14 Μαρτίου. Διεξήχθη ομαλά η 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του 14ου Διαγωνισμού Αστρονομίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από τους 43 επιτυχόντες μαθητές της 2ης φάσης, προσήλθαν οι 40.
28 Μαρτίου. Στην «ΩΡΑ ΤΗΣ ΓΗΣ» έγινε αστροβραδιά στην παραλία του Βόλου με πολύ καλή επιτυχία, μια που ήταν 7 τηλεσκόπια. Ήρθε και ο Δήμαρχος κ. Αλέκος Βούλγαρης, καθώς και δυο – τρεις αντιδήμαρχοι, αλλά και πάρα πολύς κόσμος. Τους μοιράσαμε 40 «Ουρανούς» .
5 Απριλίου. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Δημητρίου Τσιλίκα με θέμα: Η διαχρονική εξέλιξη των ιδεών στη φυσική και την αστρονομία. Οι ακροατές ήταν αρκετοί και η ανάπτυξη του θέματος περιεκτική .
27 Απριλίου. Έγιναν τα εγκαίνια της «Αναδρομικής Έκθεσης Αστρονομίας» του Ευσταθίου Ζαφραντζά, στο «Κέντρο Τέχνης Τζόρτζιο ντε Κίρικο». Μίλησαν οι: Κ. Μαυρομμάτης, Ε. Ζαφραντζάς, Πάρις Μουτσινάς, Δήμαρχος Ιωλκού και Δημήτριος Δερβένης, εκ μέρους του Δημάρχου Αλέκου Βούλγαρη.
29 Απριλίου. Την έκθεση παρουσιάσαμε (Ε. Ζαφραντζάς και Κ. Μαυρομμάτης) στην εκπομπή του Σωτήρη Πολύζου της TRT και στο Δελτίο Ειδήσεων του ASTRA (Μαρέδης) .
1 Μαΐου. Λάβαμε ειδοποίηση από την Υπουργό Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη, ότι μας επιχορηγεί με το ποσό που ζητήσαμε (8.000 €) για τη φετινή Ολυμπιάδα της Τεχεράνης.
3 Μαΐου. Οι τοπικές εφημερίδες, αλλά και της Αθήνας (Έθνος) και της Θεσσαλονίκης, (Μακεδονία), καθώς και το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (στην ιστοσελίδα του) είχαν αφιερώματα της έκθεσης Ε. Ζαφραντζά.
3 Μαΐου. Μηνιαία ομιλία της Εταιρείας με ομιλητή τον Δρ. Αθανάσιο Τσώνη, σύμβουλο των μαθηματικών, με θέμα: «Κοπέρνικος – Γαλιλαίος – Κέπλερ: Οι θεμελιωτές της σύγχρονης αστρονομίας» .
6 Μαΐου. Μεταβήκαμε (Ε. Ζαφραντζάς, Κ. Μαυρομμάτης) στο ραδιόφωνο της Ορθόδοξης Μαρτυρίας και δώσαμε συνέντευξη μισής ώρας στο δημοσιογράφο κ. Νίκο Βαραλή, για την έκθεση Αστρονομίας, η οποία (συνέντευξη) μεταδόθηκε σχεδόν αμέσως κατά τις 10 π.μ.
14 Μαΐου. Τελείωσε η έκθεση του κ. Ε. Ζαφραντζά, που σημείωσε πολύ καλή επιτυχία, διότι την επισκέφθηκαν πολλά σχολεία, αλλά και αρκετός κόσμος. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η καθημερινή απογευματινή προβολή με τις τρισδιάστατες εικόνες.
21 Ιουνίου. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η εκδρομή στο κέντρο «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσσαλονίκης. Είδαμε τους «Δεινόσαυρους» στο Κοσμοθέατρο, τα «Θαύματα του Σύμπαντος» στο Πλανητάριο, το «Μπιγκ – Μπανγκ» στον Προσομοιωτή και τα «Φάσματα του Ήλιου» στον «Η.ΠΑΡ.Χ.Ο.» του κ. Αριστείδης Βούλγαρη. Επί πλέον ο κ. Χάρης Βάρβογλης άνοιξε, ειδικά για μας το Τεχνικό Μουσείο και μας ξενάγησε στα εκθέματά του.
1 Ιουλίου. Πήραμε (Κ. & Χ. Μαυρομμάτης) από την Coca Cola, στη Βιομηχανική Περιοχή τα αναψυκτικά για το Θερινό Σχολείο, τα οποία μας τα διαθέτουν δωρεάν.
2 Ιουλίου. Άρχισε στην Ι.Μ. Πάου – Αργαλαστής το τμήμα Ολυμπιάδας του 10ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας. Τα μαθήματα για τους 5 μαθητές κάνουν 7 εκπαιδευτές κ.λπ. προσωπικό. Η διδασκαλία είναι 8ωρη την ημέρα μαζί με τη νυχτερινή παρατήρηση.
4 Ιουλίου. Επισκεφθήκαμε (Κ. Μουτσιάρας & Κ. Μαυρομμάτης) τον κ. Κωνσταντίνο Σ. Ζούζουλα, ύστερα από πρόσκλησή του και μας ανακοίνωσε ότι δημιούργησε ένα «Ίδρυμα Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα», στους σκοπούς του οποίου αναφέρεται και η ετήσια ενίσχυση της Εταιρείας μας για το διαγωνισμό αστρονομίας.
6 Ιουλίου. Ματαιώθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου, λόγω ακατάσχετης βροχής και πραγματοποιήθηκε μόνο η συνεστίαση στο κέντρο «Νέα Ρέμβη» με την παρουσία 50 ατόμων. Μίλησε ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων.
10 Ιουλίου. Τελείωσε το 10ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας που έγινε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Προσήλθαν 62 σπουδαστές στα 4 τμήματα (ένα παραπάνω, το «ανώτερο») που λειτούργησαν εφέτος. Τα μαθήματα ήταν άνετα μέσα σε κλιματιζόμενες αίθουσες, με πλήρη εξοπλισμό σε προβολείς, πίνακες κ.λπ.
19 Ιουλίου. Επισκεφθήκαμε (Κ. Καμβρογιάννης – Στ. Ζαφραντζάς) τις κατασκηνώσεις της Μητροπόλεως και κάναμε μια ωραία αστροβραδιά, στην τραπεζαρία (ομιλία) και στο γήπεδο (παρατήρηση).
2 Νοεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας από τον Δρ. Σεραφείμ Σπανό, φυσικό και θέμα: «Το CERN και ο ρόλος της κατανόησης του Σύμπαντος». Αμέσως μετά έλαβε χώρα η διετής Γενική Συνέλευση της Εταιρείας, κατά την οποία ανακηρύχθηκαν επίτιμα Μέλη οι: 1.- Κωνσταντίνος Ζούζουλας, που είναι ο μόνιμος μεγάλος χορηγός του Διαγωνισμού και 2.- Ευάγγελος Παπαθανασίου, που ήταν ο μεγάλος χορηγός της Ολυμπιάδας.
8 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Κανάλια Καρδίτσας με πάρα πολύ κόσμο (γέμισαν οι κερκίδες του Γυμναστηρίου). Μίλησε ο χημικός του 1ου Λυκείου Καρδίτσας Μιχάλης Παπανούσκας με θέμα: «Άστρα και πλανήτες», ενώ την ουρανογραφία έκανε η Δέσποινα Μουτσανίδου. Στήθηκαν 3 τηλεσκόπια: της Εταιρείας, του Γεωργίου Λίτσιου και του Ευσταθίου Ζαφραντζά.
12 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στον Άγιο Στέφανο, όπου παρατηρήθηκαν 30 περίπου Περσείδες διάττοντες αστέρες. Συμμετείχαν διαδοχικά κάπου 100 άτομα περίπου, με 30 περίπου παρόντες κάθε φορά.
20 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας σε συνεργασία με τον τοπικό πολιτιστικό Σύλλογο στη θέση «Αλώνι», με πάρα πολλούς συμμετέχοντες. Μίλησε ο Δημήτριος Μπλατσής, με τη βοήθεια του laptop, την ουρανογραφία έκανε o Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, ενώ υπήρχαν και 4 τηλεσκόπια. Ο αέρας που φυσούσε δημιούργησε προβλήματα στην προβολή.
24 Αυγούστου. Κάναμε (Κ. & Χ. Μαυρομμάτης, Κ. Μουτσιάρας, Στ. Ζαφραντζάς) τη μεταφορά του αρχείου της Εταιρείας από το 1ο Λύκειο Βόλου στην αίθουσα του ημιυπογείου του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
31 Αυγούστου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Άνω Κερασιά, με τη συνεργασία του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Μίλησε ο Δημήτριος Μπλατσής, με τη βοήθεια του laptop, την ουρανογραφία έκανε o Κωνσταντίνος Μουτσιάρας, ενώ υπήρχαν και 4 τηλεσκόπια. Η συννεφιά που έπιασε στο τέλος δεν επέτρεψε καλή παρατήρηση.
9 Σεπτεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στη Νέα Αγχίαλο με περίπου 70 παρόντες επισκέπτες. Τα φώτα του κέντρου, αν και ήταν χαμηλά, εμπόδιζαν την ουρανογραφία, ενώ το περιβάλλον του ήταν πολύ άνετο με ευρύτητα χώρου με τραπεζάκια, πολυθρόνες και καναπέδες παντού.
25 Σεπτεμβρίου. Συμμετείχαμε στο 6ο Συνέδριο Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που έγινε στην Αλεξανδρούπολη οι Βολιώτες: Μαυρομμάτης Κ., Ζαχείλας, Ζαφραντζάς και Βέργος, εκ μέρους του Δ.Σ. και τα Μέλη: Μπλατσής, Μηλιώνης, Ζγέμπα. Παρόντα ήταν και αρκετά άλλα Μέλη μας, από άλλες περιοχές. Στο συνέδριο τιμήθηκε ο κ. Κ. Μαυρομμάτης, ενώ παραβρέθηκαν 260 Σύνεδροι, μεταξύ των οποίων και 8 καθηγητές αστρονόμοι.
10 Οκτωβρίου. Πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής των βραβείων στους μαθητές. Αυτή τη φορά στους τρεις πρώτους δώσαμε μετάλλια: χρυσό, αργυρό και χάλκινο. Ο κ. Στράτος Θεοδοσίου έκανε την 20λεπτη κεντρική ομιλία με θέμα: Η συνεισφορά των Αρχαίων Ελλήνων στην Αστρονομία. Η παρουσία του κόσμου ήταν έντονη. Η αίθουσα του Δημαρχείου γέμισε.
27 Οκτωβρίου. Μας έστειλε μήνυμα ο κ. Λουκάς Ζαχείλας από την Τεχεράνη, που μας λέει ότι από την Ολυμπιάδα τη φετινή πήραμε δύο επαίνους: του Τσιάρα Άγγελου και του Μητράκη Αθανασίου. Πρέπει να κάνουμε εντονότερη προετοιμασία, διότι ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, είπε.
1 Νοεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο αμφιθέατρο του Παραλιακού Συγκροτήματος του Πανεπιστημίου η εκδήλωση για το «Έτος Αστρονομίας 2009». Μίλησαν οι: Δ. Σιμόπουλος και π. Ιγνάτιος για τις εκδόσεις μας, ο Β. Μητσάκης και η Α. Γκιζά διάβασαν αποσπάσματα από τη «Ζωή του Γαλιλαίου» του Μπρέχτ, ενώ ο Β. Αγροκώστας και η Κ. Αμυγδαλίτση, απέδωσαν τραγούδια για τον ουρανό και τα άστρα του. Ήταν μια πολύ επιτυχημένη εκδήλωση.
30 Νοεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη αστροβραδιά στην Καρδίτσα με πλήθος παιδιών και γονέων στην Παιδική Βιβλιοθήκη της πλατείας Γιολδάση (πρώην Λάππα). Τα δύο τηλεσκόπια ήταν της Εταιρείας και του κ. Δημητρίου Κουβελά. Συμμετείχε και ο Δημήτριος Κατσικαβέλης.
6 Δεκεμβρίου. Έγινε η διάλεξη και η τιμητική εκδήλωση για τον κ. Ευάγγελο Σπανδάγο. Όχι, όμως, στο «Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου», επειδή είχε κατάληψη από φοιτητές, αλλά στο Δημαρχείο. Τιμήσαμε τον κ. Σπανδάγο για τη μεταγραφή που έκανε σε πληθώρα των αστρονομικών βιβλίων των αρχαίων Ελλήνων.
17 Δεκεμβρίου. Στείλαμε στην Υπουργό Παιδείας κ. Άννα Διαμαντοπούλου επιστολή, συνοδευόμενη από ολόκληρο φάκελο με τις δραστηριότητές μας και την παρακαλέσαμε να επιτρέψει την κυκλοφορία του «Ουρανού» στα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια).
27 Δεκεμβρίου. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και πολύ κόσμο η διάλεξη του κ. Νικολάου Πράντζου, στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου με θέμα: «Η προέλευση και η εξέλιξη του Σύμπαντος».
[/acc] [acc title=”2010″] Τρίτη, 19.1.2010. Έγινε η κηδεία του πρώην προέδρου του Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης Παύλου Μωραΐτη, ο οποίος πέθανε χθες ξαφνικά. Η Εταιρεία μας θα έχει ένα σχετικό δημοσίευμα στον επόμενο «Ουρανό» και θα καταθέσει στη μνήμη του το ποσό των 150 € υπέρ του Ο.Φ.Α.
Σάββατο, 6.2.2010. Πραγματοποιήθηκε η 2η φάση «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» του 15ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, στον οποίο τα θέματα δόθηκαν μέσω διαδικτύου. Συνολικά προσήλθαν 87 μαθητές Λυκείου και 48 Γυμνασίου. Στο Βόλο προσήλθαν μόνο 3 μαθητές. Το φαινόμενο της μείωσης των μαθητών ανησύχησε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του διαγωνισμού.
Κυριακή, 7.2.2010. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρήστου Γούδη με θέμα: «Το γνωστό άγνωστο Σύμπαν», και με πολυπληθές ακροατήριο, περίπου 100 ατόμων. Ήταν παρόντες και δύο βουλευτές του ΛΑΟΣ. Τοποθετήθηκαν σε εμφανές σημείο και τα δύο πανό του αστρονομικού 15ημέρου.
Δευτέρα, 22.2.2010. Λάβαμε ευχαριστήρια επιστολή από τον ΟΦΑ Θεσσαλονίκης για την κατάθεση στο λογαριασμό τους των 150 € στη μνήμη του Παύλου Μωραΐτη, πρώην προέδρου του.
Δευτέρα, 1.3.2010. Έγιναν με επιτυχία τα εγκαίνια του «Αστρονομικού 15ημέρου», με την ευκαιρία της 20ετούς πορείας της Εταιρείας. Παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ Παύλος Μαβίδης, και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Στέφανος Λάζος, οι οποίοι και μίλησαν. Οι εκδηλώσεις (σεμινάρια, εργαστήρια, ομιλίες, αστροβραδιές) συνεχίστηκαν κανονικά, ενώ οι επισκέψεις στην «Αναδρομική Έκθεση Αστρονομίας» ήταν πλήρης με δυο σχολεία σε καθημερινή βάση.
Σάββατο, 13.3.2010 Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας, με παρόντες όλους τους μαθητές, πλην ενός του Λυκείου. Παράλληλα με το διαγωνισμό του Λυκείου έγινε και ο διαγωνισμός για τους μαθητές του Γυμνασίου.
Δευτέρα, 15.3.2010 Έγινε η τελετή της λήξης του «Αστρονομικού 15ημέρου», οπότε απονεμήθηκαν και οι βεβαιώσεις της κανονικής παρακολούθησης αυτών. Λόγω αδιάλειπτου ενδιαφέροντος από τα σχολεία, η έκθεση παρατάθηκε μέχρι και την Παρασκευή, 19η Μαρτίου 2010.
Παρασκευή, 19.3.2010. Τελείωσε και η «Αναδρομική Έκθεση Αστρονομίας». Την επισκέφθηκαν 36 συνολικά σχολεία με 25 μαθητές κατά μέσο όρο κάθε φορά, δηλ. συνολικά 900 μαθητές με επί πλέον τους καθηγητές τους. Χωριστά το πλήθος του κόσμου που την επισκεπτόταν καθημερινά ακόμη και τις αργίες. Η επιτυχία και της έκθεσης ήταν πρόδηλη.
Δευτέρα, 5.4.2010. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα του 15ου μαθητικού διαγωνισμού, αλλά δεν αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας, διότι οι δύο πρώτοι ισοβάθμησαν. Έτσι ζητήθηκε από τον κ. Διονύσιο Σιμόπουλο να κάνει διάβημα στη NASA, ώστε να μεταβούν και οι δύο μαθητές μαζί με τη μαθήτρια εκεί τον Ιούλιο.
Παρασκευή, 9.4.2010. Ήρθε η απάντηση από τη NASA ότι δέχεται και τους δυο μαθητές εκεί, με τη διαφορά ότι ο ένας θα πληρώσει για την όλη διαμονή περίπου 650 €. Το ποσό αυτό το ανέλαβε μα το πληρώσει η Εταιρεία και έτσι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στην ιστοσελίδα μας.
Πέμπτη, 22.4.2010. Λάβαμε ως δωρεά από τον κ. Γιάννη Χαρανά, που βρίσκεται στον Καναδά έναν μικρό σιδηρομετεωρίτη μήκους 5 εκατοστών και μέγιστου πλάτους 1,5 εκατοστού.
Κυριακή, 2.5.2010. Πραγματοποιήθηκε η τελευταία ομιλία της περιόδου με ομιλητή τον κ. Δημήτριο Μπλατσή,που είχε ως θέμα: «Τα ηλιακά ωρολόγια στην αρχαιότητα και στη σημερινή εποχή.
Τετάρτη, 5.5.2010. Ο κ. Αριστείδης Βούλαρης μας πρότεινε να δώσουμε χορηγία 150 € για την ελληνική αποστολή στην έκλειψη του Ηλίου, που θα γίνει στο «Νησί του Πάσχα», τον Ιούλιο 2010. Δεχθήκαμε και έτσι θα βάλει την προσφορά μας αυτή στο διαφημιστικό της αποστολής.
Τετάρτη, 16.6.2010 Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, παρά τη ζέστη, η έκτακτη ομιλία του κ. Αθανασίου Οικονόμου, διαστημικού επιστήμονα της NASA με θέμα: «Διαπλανητικές αποστολές – προσωπικές εμπειρίες».
Κυριακή, 20.6.2010. Πραγματοποιήθηκε η εκδρομή στο Κέντρο «ΝΟΗΣΙΣ» Θεσσαλονίκης με αρκετά καλή επιτυχία. Το μόνο αρνητικό σημείο ήταν η μικρή συμμετοχή των 27 ατόμων, που παρά λίγο να γίνει αφορμή ματαίωσης της εκδρομής.
Σάββατο, 26.6.2010. Πραγματοποιήθηκε αστροβραδιά στην κατασκήνωση του «Οδηγισμού» στα Καλά Νερά από τους: Ζαφραντζά – Βέργο – Γεωργακόπουλο, με πολύ καλή επιτυχία.
Δευτέρα, 12.7.2010. Πραγματοποιήθηκε η μεγάλη καλοκαιρινή αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού μετρήθηκαν κάπου 65 Ι.Χ., 12 τηλεσκόπια και πλήθος κόσμου. Κατά τη συνεστίαση έγινε παρουσίαση από τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά του Μουσείου του Κέπλερ, της Γερμανίας.
Τρίτη, 13.7.2010. Άρχισε με πολύ καλούς οιωνούς το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, αφού οι σπουδαστές ξεπέρασαν τους 80. Η Coca Cola μας έδωσε με το παραπάνω αναψυκτικά και περίσσεψαν πάρα πολλά. Από τους διδάσκοντες, απουσίαζε ο κ. Χάρης Τομπουλίδης και ο κ. Αριστείδης Βούλγαρης, λόγω εκτάκτων κωλυμάτων.
Παρασκευή, 16.7.2010. Τελείωσε αισίως το 11ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας, το οποίο σημείωσε εξαιρετική επιτυχία. Το βράδυ κοντά στις 12 τα μεσάνυχτα απονεμήθηκαν τα «Διπλώματα», που εφέτος ήταν ιδιαίτερα καλαίσθητα, αφού φιλοτεχνήθηκαν από τη γραφίστρια Αλεξάνδρα Τζόρτζεβιτς.
Σάββατο, 17.7.2010. Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η αστροβραδιά στο Λεφόκαστρο Μαγνησίας. Ομιλητής ήταν ο Δημήτριος Μπλατσής και τηλεσκόπια είχαν οι: Ευστάθιος Ζαφραντζάς, Χρήστος Γεωργακόπουλος και Παναγιώτης Παναγιώτου.
Τετάρτη, 21.7.2010. Τελείωσαν τα μαθήματα της Ολυμπιάδας στην Πάου Αργαλαστής. Δίδαξαν οι κ.κ.: Ιωάννης Σειραδάκης, Χαράλαμπος Βάρβογλης, Κωνσταντίνος Μελίδης, ενώ τις αστροπαρατηρήσεις των μαθητών έκανε ο Αλέξανδρος Φιλοθόδωρος.
Τρίτη, 10.8.2010. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Κανάλια της Καρδίτσας με πολύ μεγάλη επιτυχία. Την παρακολούθησαν περισσότερα από 120 άτομα, που ήρθαν από την Καρδίτσα, τις Σοφάδες και το Παλαμά. Χρησιμοποιήθηκαν τηλεσκόπια των Αλέξανδρου Φιλοθόδωρου, που έκανε και την ομιλία, Ευασταθίου Ζαφραντζά και Κωνσταντίνου Μαυρομμάτη.
Πέμπτη, 12.8.2010. Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση ων Περσειδών διαττόντων αστέρων, με πάρα πολλούς επισκέπτες και το πάρκινγκ δεν επήρκεσε. Στήθηκαν πολλά τηλεσκόπια και φάνηκαν αρκετά πεφτάστερα. Την επόμενη φορά (ίσως το Νοέμβριο με τους Λεοντίδες) πρέπει να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα αυτό του πάρκινγκ.
Τετάρτη, 18.8.2010. Η Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς, μας έστειλε φαξ, με το οποίο μας γνωστοποιεί ότι μας επιχορηγεί με το ποσό των 5.000 € για το 1ο Αστρονομικό Συνέδριο – Φεστιβάλ Νεολαίας. Πρέπει να στείλουμε τα δικαιολογητικά μέσα σε 10 ημέρες και τον απολογισμό με πρωτότυπες αποδείξεις μέσα σε 3 μήνες.
Πέμπτη, 26.8.2010. Η Ολυμπιακή αποστολή συγκεντρώθηκε στις πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις του όρους Χολομώντα Χαλκιδικής και εκπαιδεύτηκε για τρεις ημέρες κατάλληλα από καθηγητές με επικεφαλής τον κ. Ι. Σειραδάκη και Ερασιτέχνες Αστρονόμους, με επικεφαλής τον κ. Αριστείδη Βούλγαρη. Τα έξοδα διατροφής βάρυναν την Εταιρεία μας.
Δευτέρα, 30.8.2010. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τη συμμετοχή του τοπικού Εξωραϊστικού Συλλόγου και με σχετική επιτυχία, διότι υπήρχε αρκετή συννεφιά. Την ομιλία έκανε ο Κωνσταντίνος Μουτσιάρας με θέμα: «Τα άστρα και οι μύθοι τους».
Πέμπτη, 16 .9.2010. Το Δ.Σ. αποφάσισε την ίδρυση του 5ου Παραρτήματος της Εταιρείας στη νήσο Νάξο ύστερα από αίτηση που έστειλαν 7 μέλη μας. Πρώτος πρόεδρος ανέλαβε ο κ. Λεονάρδος Χατζηανδρέου.
Παρασκευή, 1.10.2010. Άρχισε κανονικά το 1ο Αστρονομικό Συνέδριο / Φεστιβάλ Νεολαίας, αλλά με λίγους επίσημους και λίγους συνέδρους, κοντά στους 45. Μαζί με τους βολιώτες στην αίθουσα ήταν 60 περίπου άτομα. Η αστροβραδιά έγινε μέσα στο ξενοδοχείο στα Χάνια, λόγω συννεφιάς και μετά το δείπνο, προσφορά του νομάρχη κ. Απόστολου Παπατόλια. Ο κ. Κων/νος Ζούζουλας ήταν πάντα παρών και επειδή ενθουσιάστηκε έδωσε 500 ευρώ για την επιτυχία του συνεδρίου / Φεστιβάλ.
Σάββατο, 2.10.2010. Συνεχίστηκε και τελείωσε το Συνέδριο / Φεστιβάλ, με την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού αστρονομίας. Βγάλαμε και αναμνηστική φωτογραφία. Το βράδυ έγινε το δείπνο μαζί με τους μαθητές του διαγωνισμού, που ήταν προσφορά του Δημάρχου Βόλου κ. Αλέκου Βούλγαρη.
Παρασκευή, 8.10.2010. Παραλάβαμε από τον κ. Μητρολιό τη νέα ιστοσελίδα της Εταιρείας μας, η οποία είναι πολύ καλύτερη και λειτουργική. Θα βελτιωθεί δε ακόμη περισσότερο.
Τετάρτη, 13.10.2010. Στείλαμε διαμαρτυρίες για τον παραγκωνισμό του μαθήματος της Αστρονομίας της Β΄ και Γ΄ Λυκείου προς την Υπουργό Παιδείας, κ. Άννα Διαμαντοπούλου, το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (πρόεδρο κ. Κλήμη Ναυρίδη) και την κ. Θάλεια Δραγώνα, υπεύθυνη προγραμματισμού.
Δευτέρα, 18.10.2010. Λάβαμε απάντηση από το Γραφείο της Υπουργού (υπεύθυνη η κ. Μαρία Μαραγκοπούλου) για το μάθημα της αστρονομίας, που μας παραπέμπει στη «Διαβούλευση», όπου θα συζητηθούν οι προτάσεις των αρμόδιων φορέων.
Τρίτη, 19.10.2010. Επισκεφθήκαμε (ύστερα από πρόσκλησή του) τον κ. Παπαντωνίου στο Γραφείο Διαμεσολάβησης (Μουσείο Τσαλαπάτα) και μας πρότεινε να αναλάβουμε εμείς την ημέρα του ερευνητή, που θα γίνει στις 30 Σεπτεμβρίου 2011. Αποδεχθήκαμε την πρόταση και συντάξαμε τις δράσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν.
Δευτέρα, 25.10.2010. Στείλαμε στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών (υπεύθυνος ο κ. Νικόλαος Φώτος) 12 δέματα με 250 περίπου περιοδικά «Ουρανός» προηγουμένων ετών, για να τα διανείμουν δωρεάν στην έκθεση επιστημονικού βιβλίου, που κάνουν στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΗ το Δήμου Αθηναίων. Επίσης στείλαμε και από ένα αντίτυπο των εκδόσεών μας για να εκτεθούν εκεί και στη συνέχεια να μπουν στη βιβλιοθήκη τους.
Τετάρτη, 27.10.2010. Κατατέθηκαν στο λογαριασμό μας 2.400 € εκ μέρους του Ιδρύματος Λάτση, ως χορηγία για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας. Στείλουμε ευχαριστήρια επιστολή μαζί με τη σχετική απόδειξη.
Παρασκευή, 19.11.2010. Εκτυπώθηκαν οι αφίσες για τον 16ο Διαγωνισμό Αστρονομίας και στάλθηκαν στις 57 Διευθύνσεις Δ.Ε. και στα 29 σωματεία Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, Αστεροσκοπεία και Αστρονομικές Σχολές. Στο Βόλο θα τοιχοκολληθούν κάπου 100 αφίσες σε επίκαιρα σημεία.
Κυριακή, 5.12.2010. Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Χρίστου Ξενάκη με θέμα: «Το ολογραφικό Σύμπαν: Ψευδαίσθηση του νού ή αντικειμενική πραγματικότητα», και με πολύ καλή επιτυχία. Στο τέλος έγινε η Γ.Σ., κατά την οποία εγκρίθηκε: 1.- Η ανακήρυξη του κ. Ιωάννη Σειραδάκη ως επίτιμου Μέλους της Εταιρείας και 2.- Η ίδρυση του 5ου Παραρτήματος στο νήσο Νάξο.
Σάββατο, 11.12.2010. Συμμετείχαμε (Κ. Μαυρομμάτης) στη συνάντηση των Δ.Σ. στην Αθήνα, όπου μεταξύ των άλλων αποφασίστηκε: 1.- Το 7ο Συνέδριο να γίνει στα Χανιά στις 7, 8 και 9 Οκτωβρίου 2011, από το Σ.Φ.Α. Κρήτης. 2.- Η Πανελλήνια εξόρμηση να γίνει στους Φιλιππαίους Γρεβενών στις 30.7.2011, με διοργανωτή τον Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης.
Δευτέρα, 13.12.2010. Στείλαμε στην Ένωση Ελλήνων Φυσικών 200 τεύχη προηγουμένων «Ουρανών» προκειμένου να τα μοιράσει στους μαθητές κατά την εκδήλωσή της «Οι μαθητές συναντούν τη φυσική και η φυσική τους μαγεύει» που θα γίνει στην Αθήνα 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου 2010.
Πέμπτη, 16.12.2010. Μας ειδοποίησε ο Evan Efston (Ευάγγελος Ευσταθίου) από τον Καναδά, από τον οποίο αγοράσαμε το τηλεσκόπιο) ότι: 1.- Μας έγραψε συνδρομητές του περιοδικού “Sky et Telescope” για το 2011. 2.- Κατέθεσε στο λογαριασμό μας 400 ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικής δυσπραγίας του περιοδικού. Του στείλαμε επιστολή και τον ευχαριστήσαμε και για τα δυο.
Τρίτη, 28.12.2010. Πραγματοποιήθηκε, από 8 Δεκεμβρίου έως 27 Δεκεμβρίου η πρώτη φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του 16ου Διαγωνισμού Αστρονομίας, χωρίς η σχετική εγκύκλιος θα σταλεί στα σχολεία εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας. Παρά ταύτα η συμμετοχή ήταν παρόμοια με την περσινή.
[/acc] [acc title=”2011″] Δευτέρα, 3.1.2011. Λάβαμε ειδοποίηση από το Υπουργείο Παιδείας, για να επιλέξουμε έναν μαθητή 15 – 17 ετών, όχι της Γ΄ Λυκείου και να τον προτείνουμε για το Μ.Ι.Τ. των ΗΠΑ. Επιλέξαμε τον Ευθύμιο – Αλκιβιάδη Πράπα, που είναι 16 ετών και φοιτάει στην Α΄ Λυκείου.
Τρίτη, 4.1.2011. Λάβαμε μήνυμα από την κ. Ελένη Χατζηχρήστου, η οποία σε έντονο ύφος εμπλέκει και την Εταιρεία μας στο θέμα της «λογοκλοπής», όπως το ονομάζει, του κ. Χρίστου Ξενάκη, διότι δώσαμε στις εφημερίδες την είδηση για την ομιλία, στην οποία υπάρχουν φράσεις από το δικό της βιβλίο για το «Ολογραφικό Σύμπαν».
Τετάρτη, 5.1.2011. Απαντήσαμε σε ήπιο τόνο προς την κ. Ελένη Χατζηχρήστου, υπορτηρίζοντας ότι ο κ. Χρίστος Ξενάκης είναι Δρ. φυσικός, επίτιμος Σύμβουλος φυσικών, πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας και υπεύθυνος για την προετοιμασία της Μαθητικής Ολυμπιάδας Αστρονομίας. Είναι, λοιπόν, από τα αξιολογότερα και εκλεκτότερα μέλη της Εταιρείας. Στις τοπικές εφημερίδες και μόνο δώσαμε την περίληψη της ομιλίας του. Τα άλλα παραφιλολογικά, που γράφτηκαν τήδε κακείσε δεν τα δίνουμε καμιά σημασία. Δεν θα βάλουμε την Εταιρεία, ούτε να δικάσει τη διαφορά της με τον κ. Ξενάκη, ούτε, πολύ περισσότερο, να βγαίνει κατηγορούμενη από τη διαμάχη αυτή.
Σάββατο 15.1.2011. Έγινε η έναρξη της Σχολής Αστρονομίας, η οποία συγκέντρωσε, παρά πάσα προσδοκία, 62 συνολικά άτομα, εκ των οποίων 36 μαθητές και 26 μαθήτριες. Το πρώτο μάθημα, το έκανε ο κ. Μουτσιάρας Κων/νος, βοηθούμενος και από τον Κωνσταντίνο Καμβρογιάννη. Οι ίδιοι καθηγητές ανέλαβαν να κάνουν και τα περισσότερα από τα επόμενα μαθήματα.
Δευτέρα, 17.1.2011. Στείλαμε στην «Ελληνογερμανική Αγωγή» σελιδοποιημένα τα πρακτικά του Αστρονομικού Συνεδρίου Νεολαίας και παρακαλέσαμε τον υπεύθυνό της κ. Σοφοκλή Σωτηρίου, να αναλάβει να πληρώσει και τα 350 € της γραφίστριας. Είπε ότι ευχαρίστως θα το κάνει.
Τρίτη, 18.1.2011. Μας έστειλε μήνυμα ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος ότι εφέτος οι μαθητές πρέπει να πληρώσουν δίδακτρα στη NASA 600 € ο καθένας. Κατόπιν αυτού μας ζητάει να του πούμε τι πρέπει να κάνει για να βοηθήσει την κατάσταση.
Τετάρτη, 19.1.2011. Στις 12 Φεβρουαρίου θα είναι στην Πορταριά, στο Συνέδριο των Φυσικών ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος. Τον παρακαλέσουμε να κάνει το μάθημα στα παιδιά της «Σχολής Αστρονομίας».
Σάββατο, 29.1.2011. Λάβαμε από το «Δίκτυο Μ.Κ.Ο. Θεσσαλίας» πρόσκληση για εγγραφούμε στα μέλη του και να ορίσουμε αντιπρόσωπο. Έτσι ορίσαμε τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά, ο οποίος θα υποβάλλει και υποψηφιότητα για το Δ.Σ.
Σάββατο, 5.2.2011. Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «Αρίσταρχος» σε όλα τα σχολεία της χώρας με κάποια προβλήματα, διότι το Υπουργείο καθυστέρησε να στείλει την εγκύκλιο στα σχολεία. Στο Βόλο ο διαγωνισμός έγινε στο 4ο Λύκειο.
Τετάρτη, 10.2.2011. Μας έστειλαν από τη Γ.Γ.Ν. Γενιάς τα απολογιστικά στοιχεία και ενέκριναν τον απολογισμό των 5.000 ευρώ, που μας έδωσαν για το συνέδριο Νεολαίας. Μας είπαν δε (η κ. Καράπτη) ότι ακόμη δεν βγήκαν καινούργια προγράμματα. Πάντως να το παρακολουθούμε το ζήτημα.
Τετάρτη, 16.2.2011. Μας τηλεφώνησε ο κ. Γεώργιος Γραμματικάκης και μας είπε να συμμετάσχουμε στην εκπομπή του κ Φυντανίδη, που θα είναι αφιερωμένη στην αστρονομία εκ μέρους της ΕΤ. Η μαγνητοσκόπηση θα γίνει την Τρίτη, 8 Μαρτίου και ώρα 4 μ.μ. στο Μαρούσι και θα συμμετέχει ο ίδιος, ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης κ.ά.
Σάββατο, 26.2.2011. Ήρθε στη Σχολή και μας συνάντησε (Κ. Μαυρομμάτη) η κ. Γλυκερία Τζιουμάκη (τηλ. 27.761) για να μας πει ότι θέλει τη συνδρομή μας για την κατασκευή ενός ιδιωτικού αστεροσχολείου. Απαντήσαμε καταφατικά και θα ορισθεί προσεχής συνάντηση.
Πέμπτη, 3.3.2011. Μεταβήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης, Κ. Μουτσιάρας, Στ. Ζαφραντζάς), ύστερα από πρόσκληση, στον κ. Δημήτριο Φιλιππιτζή όπου ήταν και η κ. Γλυκερία Τζιουμάκη (τηλ. 27.761) και μας έδειξαν τα σχέδια για το αστεροσχολείο, που πρόκειται να δημιουργήσουν, που θα περιλαμβάνει και πλανητάριο των 20 – 25 θέσεων, ενώ θα υπάρχει και αίθουσα εκδηλώσεων με 100 και πλέον θέσεις.
Σάββατο, 5.3.2011. Προσκλήθηκε και μίλησε στους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος με θέμα: Περιήγηση στο πλανητικό μας σύστημα με τη βοήθεια των διαστημοπλοίων.
Κυριακή 6.3.2011. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Παναγιώτη Νιάρχου, καθηγητού αστρονομίας του Πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: Οι Αστρονόμοι, τα τηλεσκόπια και η Κοινωνία. Οι ακροατές ήταν κάπως λιγότεροι από το κανονικό, λόγω της αποκριάς.
Δευτέρα, 7.3.2011. Μας έστειλαν από το Υπουργείο Παιδείας έγγραφο και ζητούν τις διαστημικές δραστηριότητες που κάναμε προς τους μαθητές. Αρχίσαμε τη συλλογή του υλικού για τη σύνταξη του σχετικού εγγράφου και φακέλου που θα στείλουμε.
Σάββατο, 12.3.2011. Διενεργήθηκε ομαλά στο Βόλο η τρίτη φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του 16ου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας με την παρουσία 29 μαθητών Λυκείου (απουσίαζαν 4) και 16 μαθητών Γυμνασίου. Στο τέλος τους προσφέρθηκε κέτερινγκ.
Σάββατο, 18.3.2011. Πριν από το κανονικό μάθημα της Σχολής Αστρονομίας προσκλήθηκε ο Τηλέμαχος Αθανασιάδης από τη Θεσσαλονίκη και έπαιξε στα παιδιά τον «Καραγκιόζη αστρονόμο», με πολύ καλή επιτυχία. Μαζί ήταν και η βοηθός του Θάλεια Τραϊανού.
Κυριακή, 19.3.2011. Κάναμε απογευματινή εκδρομή στην Υπάτη Λαμίας (22 άτομα), όπου είδαμε το Αστεροσχολείο του Συλλόγου. Τους κάναμε και μια ομιλία, αλλά η προγραμματισμένη αστροβραδιά δεν έγινε λόγω κακοκαιρίας.
Κυριακή, 26.3.2011. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά για την «Ώρα της Γης» στο Πάρκο του Αναύρου, με πολλή μεγάλη επιτυχία. Από 8 έως 9:30 έσβησαν τα φώτα και φάνηκαν τα αστέρια. Ήταν εκεί και ο Δήμαρχος κ. Πάνος Σκοτεινιώτης, που μίλησε στο πλήθος. Ο κ. Κων/νος Μουτσιάρας έκανε την ξενάγηση, ενώ υπήρχαν και περί τα 10 τηλεσκόπια της ομάδας αστροπαρατήρησης.
Τρίτη, 29.3.2011. Στείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας (υπόψη του κ. Βασιλείου Μπαϊρακτάρη, τηλ. 210-34.43.632) μια κατάσταση με τις δραστηριότητες για τα σχολικά έτη 2009 – 10 και 2010 – 11, συνοδευόμενη με ολόκληρο φάκελο από τα δημοσιεύματα του περιοδικού «Ουρανός» και άλλα έντυπα.
Κυριακή, 3.4.2011. Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά με θέμα: Η ζωή και το έργο του Γιοχάνες Κέπλερ και η καθοριστική συνεργασία του με τον Τύχο Μπράχε. Η προσέλευση του κόσμου ήταν μάλλον μικρή.
Δευτέρα, 4.4.2011. Μας τηλεφώνησαν από το Ίδρυμα Λάτση (η κ. Αθηνά Σπανάκη) ότι αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου τα έξοδα των αποστολών για τη NASA και την Ολυμπιάδα. Τους στείλαμε ευχαριστήρια επιστολή.
Πέμπτη, 7.4.2011. Το φροντιστήριο του κ. Ζάχου Ζαχαρού μας πρόσφερε 500 € μέσω του κ. Χρίστου Ξενάκη για το αστρονομικό 15ήμερο.
Τρίτη, 12.4.2011. Επισκεφθήκαμε (Ζαχείλας, Ζαφραντζάς, Ξενάκης, Μαυρομμάτης) το ανεγειρόμενο κτίριο των εκπαιδευτηρίων της κ. Γλυκερίας Τζιουμάκη και δώσαμε οδηγίες για την ανάπτυξη αστρονομικών χώρων, που θα χρησιμοποιηθούν από την Εταιρεία μας μελλοντικά.
Σάββατο, 16.4.2011. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η λήξη της «Σχολής Αστρονομίας» 2011. Είχαν εγγραφεί 83 μαθητές και μαθήτριες, ενώ δόθηκαν «τίτλοι σπουδών» σε 62 μαθητές. Τους τίτλους επέδωσαν ο κ. Κ. Σ. Ζούζουλας, ο κ. Απόστολος Παντσάς, ο κ. Ν. Πράντζος και μέλη της Εταιρείας.
Πέμπτη, 29.4.2011. Μας έστειλε πρόσκληση το Ίδρυμα Λάτση για να παραβρεθούμε στην εκδήλωση της παρουσίασης των εργασιών – ερευνών, που χρηματοδοτήθηκαν από το Ίδρυμα κατά το 2010. Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη, 5.5.2011.
Δευτέρα, 2.5.2011. Έγιναν τα εγκαίνια του «2ου Αστρονομικού 15ημέρου 2011» στο Πολιτιστικό Κέντρο της Νέας Ιωνίας. Εκ μέρους του Δήμου μίλησε ο αντιδήμαρχος κ. Καουνάς. Χορηγοί της εκδήλωσης είναι ο κ. Ζάχος Ζαχαρός, φροντιστής και ο κ. Δημήτριος Τσάμπουρας του «Πλανηταρίου» Θεσσαλονίκης.
Τετάρτη, 4.5.2011. Στα πλαίσια του αστρονομικού 15ημέρου πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη, για το χρόνο στη σύγχρονη φυσική. Στο ακροατήριο ήταν γύρω στα 70 άτομα.
Κυριακή, 8.5.2011. Πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη μηνιαία ομιλία του κ. Άνταμ Περλουόφσκι για τον Γιούρι Γκαγκάριν, στη Νέα Ιωνία, αφού εντάχθηκε στο «15ήμερο».
Δευτέρα, 9.5.2011 Πραγματοποιήθηκε στον ίδιο χώρο η ομιλία της κ. Σοφίας Κραβαρίτου με θέμα: «Ημερολόγια και μέτρηση του χρόνου» στα πλαίσια του «Αστρονομικού 15ημέρου».
Τετάρτη, 11.5.2011. Πραγματοποιήθηκε επίσης στον ίδιο χώρο η διάλεξη του κ. Ευσταθίου Ζαφραντζά με θέμα: «Το αστρονομικό ωρολόγιο του Στρασβούργου».
Παρασκευή, 13.5.2011. Έληξε με μεγάλη επιτυχία του «Αστρονομικό 15ήμερο». Ιδιαίτερα τις δύο τελευταίες ημέρες, με το «Κινητό πλανητάριο», η προσέλευση των μαθητών ήταν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα συνεχώς. Υπεύθυνοι ήταν οι κ.κ. Ελισάβετ Πανταζή και Παναγιώτης Καζασίδης. Απεδείχθη, λοιπόν, ότι το πλανητάριο ελκύει μαθητές και δασκάλους.
Παρασκευή, 20.5.2011. Μας ήρθε ειδοποίηση από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ότι η Εταιρεία μας επιχορηγείται με το ποσό των 10.000 ευρώ για τη διενέργεια του 16ου Διαγωνισμού αστρονομίας και για την αποστολή στη ΝΑΣΑ και την Ολυμπιάδα.
Δευτέρα, 23.5.2011. Ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος μας είπε ότι συνοδός των μαθητών για τη NASA θα είναι ο πτυχιούχος φυσικός Ιωάννης Αλεξόπουλος, ο οποίος εργάζεται στο Ευγενίδειο Πλανητάριο.
Πέμπτη, 26.5.2011. Ο κ. Γιάννης Σειραδάκης μας έστειλε ευχαριστήρια επιστολή, για την απόφασή μας να τον ανακηρύξουμε επίτιμο μέλος της Εταιρείας μας. Θα δημοσιευθεί στον προσεχή «Ουρανό».
Τετάρτη, 1.6.2011. Μεταβήκαμε 5 άτομα στις μετεωρικές λίμνες Ζερέλια του Αλμυρού, που είναι πραγματικά αξιοθαύμαστες και ωραίες, κείμενες από το ένα και το άλλο μέρος μιας αρχαιολογικής τούμπας. Βγάλαμε και φωτογραφίες, οι οποίες αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα μας.
Παρασκευή, 3.6.2011. Δώσαμε επιστολή προς τον Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη, για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας του 2013, για να την έχει στη σύσκεψη για τα αντισταθμιστικά οφέλη των Μεσογειακών Αγώνων. Την κοινοποιήσαμε δε στον περιφερειάρχη κ. Κων/νο Αγοραστό και στον αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Αλεξόπουλο.
Σάββατο, 4.6.2011. Ήρθε ο «Ουρανός», με 52 σελίδες, μειωμένες, αντί των 84ων, για να ανμετωπίσουμε τα αυξημένα ταχυδρομικά έξοδα. Τον ετοιμάσαμε και τον ταχυδρομήσαμε, σε συνολικά 751 αναγνώστες (αντί των 950), διότι διαγράψαμε όσους ζήτησαν διαγραφή και όσους είχαν να πληρώσουν τρία και πλέον χρόνια, αν και τους ειδοποιήσαμε επανειλημμένως. Επίσης μειώσαμε το αριθμό των αποδεκτών «Τιμής ένεκεν».
Τετάρτη, 8.6.2011. Επισκεφθήκαμε (Ζαχείλας – Ζαφραντζάς – Μαυρομμάτης) τον αντιδήμαρχο κ. Απόστολο Παντσά και μας είπε ότι διαθέτει 100 κρεβάτια για τους μαθητές της Ολυμπιάδας στον ξενώνα του αθλητικού Κέντρου Ν. Ιωνίας.
Τρίτη, 14.6.2011. Υπογράψαμε (Κ. Μαυρομμάτης) συμφωνητικό με το Ίδρυμα Λάτση για την επιχορήγηση των 2.500 € για την Ολυμπιάδα που θα λάβουμε στις 12 Αυγούστου 2011.
Τετάρτη, 15.6.2011. Πραγματοποιήθηκε η παρατήρηση της ολικής έκλειψης της Σελήνης στον Άγιο Στέφανο (πρώην Σωρό), όπου προσήλθε πλήθος κόσμου. Υπήρχαν τρία τηλεσκόπια, με τα οποία έγινε παρατήρηση, τόσο της έκλειψης όσο και του πλανήτη Κρόνου.
Σάββατο, 18.6.2011. Πραγματοποιήθηκε η εξέταση των 10 μαθητών, της φάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» στην ανάλυση δεδομένων (3 ώρες) το απόγευμα και στην παρατήρηση (4 ώρες) το βράδυ στην ύπαιθρο. Την επόμενη μέρα έγινε η θεωρητική εξέταση επί 4ωρο.
Τρίτη, 21.6.2011. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 4ης φάσης «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» από την οποία προκρίθηκαν οι 5 μαθητές της Ολυμπιάδας της Πολωνίας.
Κυριακή, 26.6.2011. Έγινε η εκδρομή στο Πλανητάριο των Αθηνών με πολύ καλή επιτυχία. Το μόνο αρνητικό σημείο ήταν η ολιγάριθμη συμμετοχή των 23ών ατόμων, ένεκα της οποίας μπήκαμε μέσα και μοιράσαμε τη διαφορά με το πρακτορείο.
Δευτέρα, 4.7.2011. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου με πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία. Υπήρχαν πολλά τηλεσκόπια και την ουρανογραφία έκανε ο κ. Κ. Μουτσιάρας. Ήρθε πάρα πολύς κόσμος και η συνεστίαση έγινε στο ξενοδοχείο «Πηλέας», που ήταν κατάμεστο. Ώσπου να ετοιμαστεί το φαγητό μίλησε στους 120 περίπου προσελθόντες ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς.
Τρίτη, 5.7.2011. Άρχισε με πολύ καλούς οιωνούς το 12ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας. Προσήλθαν 104 σπουδαστές, δηλ. περισσότεροι από κάθε άλλη φορά, δίδαξαν 17 καθηγητές στα 4 τμήματα και όλοι έμειναν ευχαριστημένοι. Κάποιοι σχολίασαν την έλλειψη κλιματισμού στις δύο αίθουσες.
Παρασκευή, 8.7.2011. Απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όλους τους σπουδαστές του Θερινού Σχολείου και βγάλαμε την αναμνηστική φωτογραφία.
Τετάρτη, 13.7.2011. Στείλαμε στο Σύλλογο της Κρήτης 200 τεύχη του περιοδικού «Ουρανός» για το Συνέδριο του Οκτωβρίου. Τα έλαβαν και μας ευχαρίστησαν. Πρόεδρος ο κ. Χρήστος Σωτηρόπουλος.
Πέμπτη, 21.7.2011. Ο κ. Σεραφείμ Σπανός μας δώρισε ένα μικρό τηλεσκόπιο δικής του κατασκευής, που βραβεύτηκε σε πανελλήνιο διαγωνισμό. Του στείλαμε ευχαριστήρια επιστολή.
Δευτέρα, 25.7.2011 Σε συνεδρίαση του Δ.Σ. αποφασίστηκε: 1.- Η έκδοση του 2ου τεύχους των «Στοιχείων αστρονομίας, αστροφυσική και διαστημικής» για το 2ο έτος της Σχολής Αστρονομίας. 2.- Η ασνάρτηση στην ιστοσελίδα μας του «Επετειακού Αστρονομικού Ημερολογίου» «Σαν Σήμερα», που εκπόνησε ο κ. Κωνσταντίνος Μαυρομμάτης
Παρασκευή, 29.7.2011. Μετέβηκαν οι Κ. & Χ. Μαυρομμάτης στους Φιλιππαίους Γρεβενών, όπου έλαβε χώρα η 5η Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων, που οργανώθηκε από τον Ο.Φ.Α. Θεσσαλονίκης. Προσήλθαν περίπου 500 άτομα, έφεραν περί τα 70 τηλεσκόπια και έμειναν σε δικές τους σκηνές. Έγιναν 2 ομιλίες, 8 εργαστήρια, 3 αστροβραδιές, ένα κοινό τραπέζι κ.λπ. Συμμετείχαν και άλλα μέλη της Εταιρείας.
Σάββατο, 6.8.2011. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Ξυνόβρυση Μαγνησίας με πολύ μεγάλη επιτυχία, αφού την παρακολούθησαν περί τα 200 άτομα. Η εκδήλωση έγινε ύστερα από πρόσκληση του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου. Μίλησε ο κ. Κώστας Καμβρογιάννης και ο κ. Ευστάθιος Ζαφραντζάς.
Παρασκευή, 12.8.2011. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στα Κανάλια Καρδίτσας με τη συνεργασία των τοπικών φορέων. Μίλησε ο κ. Γεώργιος Λίτσιος και την ουρανογραφία έκανε η κ. Δέσποινα Μουτσανίδου – Καλαντζή.
Τετάρτη, 24.8.201. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στον Άγιο Γεώργιο Νηλείας με τη συμμετοχή του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου. Μίλησε ο κ. Κων/νος Καμβρογιάννης, ενώ την ουρανογραφία έκανε ο κ. Κων/νος Μουτσιάρας. Η συμμετοχή ήταν ικανοποιητική.
Δευτέρα 29.8.2011. Πραγματοποιήθηκε η αστροβραδιά στην Άνω Κερασιά με τη συμμετοχή του Τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου (πρόεδρος ο κ. Κυριαζής) και με τους ίδιους ως άνω παρουσιαστές. Ήταν κάπου 6 τηλεσκόπια, αλλά δεν ήρθαν παρά 40 περίπου άτομα στην εκδήλωση.
Σάββατο, 3.9.2011. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 5ης Ολυμπιάδας της Πολωνίας. Η ελληνική αποστολή απέσπασε δύο χάλκινα μετάλλια και τρεις τιμητικές διακρίσεις. Ξεπέρασε δε τη Ρουμανία και τη Βραζιλία, που ήταν από τις καλύτερες στο παρελθόν.
Τρίτη, 13.9.2011. Οι εφημερίδες έγραψαν ότι τα ταχυδρομικά των περιοδικών δεν έχουν πλέον έκπτωση 75% και επομένως στο εξής η αποστολή του «Ουρανού» θα μας στοιχίζει 1200 € περίπου από 250 € που δίναμε έως τώρα. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφθούμε τρόπους μείωσης του κόστους (μείωση σελίδων και μείωση αποδεκτών)
Πέμπτη, 15.9.2011 Μας κάλεσε (τον Κ. Μαυρομμάτη) ο κ. Κων/νος Ζούζουλας και μας έδωσε το ποσό των 4.000 € εκ μέρους του Ιδρύματος και άλλα 1.000 € στα ονόματα: Στυλιανού και Παύλου Ζούζουλα. Όλα για τον 16ο Διαγωνισμό Αστρονομίας. Τον ευχαριστήσαμε με θερμή επιστολή.
Παρασκευή, 23.9.2011. Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η «Ημέρα του Ερευνητή» (υπεύθυνος ο κ. Αντώνης Παπαντωνίου) στο Μουσείο Τσαλαπάτα. Εκεί έγινε και η απονομή των βραβείων του Διαγωνισμού. Εκ μέρους μας ήλθε και το «κινητό πλανητάριο Θεσσαλονίκης» για του μαθητές, ενώ στο προαύλιο είχαν στηθεί τηλεσκόπια για την ημερήσια (του Ήλιου) και τη βραδινή (των άστρων) παρατήρηση.
Κυριακή, 9.10.2011. Πραγματοποιήθηκε με πολλή επιτυχία το 7ο Συνέδριο Ερασιτεχνών αστρονόμων στα Χανιά της Κρήτης. Το παρακολούθησαν κάπου 150 άτομα. Από την Εταιρεία μας συμμετείχαν επίσημα οι: Λ. Ζαχείλας και Κ. Μαυρομμάτης, ενώ το παρακολούθησαν και μερικά άλλα μέλη.
Παρασκευή, 14.10.2011. Μας έστειλε από την Κοζάνη ο κ. Πλεξίδας Νικόλαος, που είναι παλιό μέλος της Εταιρείας μας και έχει επάγγελμα πολιτικός μηχανικός, την αίτηση για την ίδρυση Παραρτήματος εκεί, με 17 υπογραφές. Έτσι ιδρύσαμε το 5ο Πα;ράρτημα Κοζάνης με την πράξη 12/21.10.2011 του Δ.Σ.
Παρασκευή, 21.10.2011. Ιδρύσαμε το 6ο Παράρτημα Σαλαμίνας, με πρόεδρο τον κ. Ραπαντζίκο Κων/νο, ο οποίος μας έστειλε το σχετικό πρτκτικό με τις υπογραφές των ιδρυτικών Μελών.
Τρίτη, 1.11.2011. Από το 1ο Γυμνάσιο Αλμυρού (διευθυντής ο κ. Χρήστος Καλλές, φυσικός) μας ζήτησαν να τους δωρίσουμε τα βιβλία των εκδόσεών μας για τη βιβλιοθήκη τους. Τα συγκεντρώσαμε, τους ειδοποιήσαμε και ήρθαν και τα πήραν.
Πέμπτη, 3.11.2011. Επισκεφθήκαμε, όλο το Συμβούλιο, το Δήμαρχο κ. Πάνο Σκοτινιώτη και τον ενημερώσαμε για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας και το Αστεροσκοπείο. Συμφώνησε με όλα τα αιτήματα και πρόσθεσε ότι τα θέματα των τελετών έναρξης και λήξης θα τα αναλάβει ο Δήμος. Είπε ακόμη ότι μπορεί να προσυπογράψει τις αιτήσεις για επιχορηγήσεις.
Τετάρτη, 9.11.2011. Τηλεφωνήσαμε (Κ. Μαυρομμάτης) στον κ. Γκουντέλια, Δημοτικό Σύμβουλο και στον κ. Πάρι Μουτσινά, δήμαρχο του πρώην Δήμου Ιωλκού και μας είπαν ότι όλα τα κονδύλια για έργα του προγράμματος «Θησέας» κ.λπ. κόπηκαν από τον Ιούνιο του 2010, οπότε υπογράφτηκε το περίφημο «Μνημόνιο». Επομένως κόπηκαν και τα δικά μας 40.000 €, που είχαμε πάρει για το Αστεροσκοπείο στη θέση «Σταυρός» του Αγ. Στεφάνου (Σωρός), τα οποία δεν λάβαμε ποτέ.
Πέμπτη, 10.11.2011. Επισκεφθήκαμε, όλο σχεδόν το Συμβούλιο τον περιφερειάρχη κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό και τον ενημερώσαμε για την Ολυμπιάδα. Είπε ότι είναι πρόθυμος να βοηθήσει και να είναι στην Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας.
Δευτέρα, 19.11.2011. Στείλαμε επιστολές στο Δήμαρχο και Περιφερειάρχη για να εισαγάγουν το θέμα της Ολυμπιάδας στα αντίστοιχα συμβούλιά τους και παράλληλα να ορίσουν έναν εκπρόσωπό τους που θα στελεχώσει την Τοπική Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας.
Πέμπτη, 22.11.2011. Στείλαμε προς τους Δημάρχους Βόλου, Ζαγοράς, Νοτίου Πηλίου και Βελεστίνου έγγραφο για την φωτορρύπανση, με το οποίο τους παρακαλούμε τα φώτα του Δημοτικού φωτισμού να έχουν καπελάκια και να μην κατευθύνονται προς τον ουρανό.
Κυριακή, 4.12.2011. Πραγματοποιήθηκε, μετά την καθιερωμένη ομιλία του κ. Βασιλείου Καπινά (Τηλεπικοινωνίες και Διάστημα) η τυπική ετήσια Γενική Συνέλευση της Εταιρείας κατά την οποία εγκρίθηκε η ίδρυση δύο νέων Παραρτημάτων: 1.- Της Σαλαμίνας με πρόεδρο τον κ. Κων/νο Ραπαντζίκο και 2.- Της Κοζάνης με πρόεδρο τον κ. Νικόλαο Πλεξίδα.
Παρασκευή, 9.12.2011. Επισκεφθήκαμε (Λουκάς και Μαρία Ζαχείλα & Κ. Μαυρομμάτης) τον τουριστικό πράκτορα Στέφανο Νικολάου και τον ενημερώσαμε σχετικά με την Ολυμπιάδα. Του επιδώσαμε δε και το πρόγραμμα της Ολυμπιάδας για να το κοστολογήσει.
Παρασκευή 23.12.2011. Ήρθαν τα χρήματα των 10.000 € του Υπουργείου Πολιτισμού και καταχωρήθηκαν στο λογαριασμό μας, ύστερα από κάποιες επί πλέον χρονοβόρες διαδικασίες, για την εκταμίευσή τους (φορολογική δήλωση, αποδεικτικά είσπραξης κ.λπ.).
Τετάρτη, 28.12.2011. Πέρασε από το Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα της Ολυμπιάδας. Μάλιστα το έγραψε και ο τοπικός τύπος. Ορίστηκε εκπρόσωπος του Δήμου Βόλου στην Οργανωτική Επιτροπή της Ολυμπιάδας ο κ. Απόστολος Παντσάς.
[/acc] [acc title=”2012″] Σάββατο, 14.1.2012. Άρχισε η Σχολή Αστρονομίας με όχι τόσο πολλούς μαθητές, όσους περιμέναμε. Στον πρώτο κύκλο γράφτηκαν 36 μαθητές και στο δεύτερο κύκλο 24 μαθητές. Και αυτό ίσως λόγω των οικονομικών δυσχερειών που διέρχονται οι οικογένειες, διότι οι μαθητές πληρώνουν συνολικά 60 ευρώ σε τρεις δόσεις, μία κάθε μήνα.
Κυριακή, 15.1.2012. Έγινε η διάλεξη του κ. Διονυσίου Βαβουγυιού με θέμα: «Τροχιές στο πεδίο βαρύτητας του Ήλιου». Πάντως δεν ήταν πολύς κόσμος, λόγω του κρύου, μάλλον.
Τρίτη, 17.1.2012. Συναντήσαμε (Ζαχείλας, Ξενάκης, Μαυρομμάτης) τον κ. Χρήστο Κορωναίο, στο γραφείο του και συζητήσαμε τα της 7ης Ολυμπιάδας στο Βόλο. Μας είπε ότι θα μας δώσει σχετική προσφορά.
Πέμπτη, 19.1.2012. Μας διεμήνυσαν από την Ολυμπιακή ομάδα των Ινδιών (κ. Λουκά Ζαχείλα), ότι μας προσκαλούν να παρακολουθήσουμε την προετοιμασία των παιδιών τους για την Ολυμπιάδα της Βραζιλίας, του 2012. Αποφασίσαμε να στείλουμε τους: Βουτυρά Ορφέα και Φλεμοτόμο Νικόλαο πληρώνοντας τα έξοδα ταξιδιού τους (500 € ), ενώ τα έξοδα διαμονής και διατροφής τους, επιβαρύνουν τους διοργανωτές.
Σάββατο, 4.2.2012. Πραγματοποιήθηκε ο διαγωνισμός «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ» σε πολλές πόλεις της Ελλάδος. Στο Βόλο προσήλθαν 10 μαθητές Γυμνασίου και μια μαθήτρια Λυκείου. Τα θέματα είναι πολύ προσιτά στο Γυμνάσιο και κάπως δυσκολότερα στο Λύκειο.
Κυριακή, 5.2.2012. Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη του κ. Κωνσταντίνου Μουτσιάρα με θέμα «Αστρονομία και αστρολογία – Μύθοι και πραγματικότητα» μαζί με την παρουσίαση του κ. Θεόδωρου Περράκη για τις εικόνες του «Χαμπλ» σε συνδυασμό με το βυθό του Παγασητικού. Συγκεντρώθηκαν περί τα 80 άτομα.
Πέμπτη, 23.2.2012. Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με το δήμαρχο Βόλου κ. Πάνο Σκοτεινιώτη, ο οποίος, φαίνεται, έδωσε προηγουμένως τη συγκατάθεσή του στο Δήμο Αργαλαστής για να γίνει η έκθεση του CERN στο Εκθεσιακό Κέντρο του Δήμου Βόλου. Εμάς απλώς μας άκουσε και προβληματίστηκε, που αναλάβαμε χωριστά κι εμείς τη διοργάνωση.
Παρασκευή, 24.2.2012. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 1ης και 2ης φάσης «ΕΥΔΟΞΟΣ» και «ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ», αντίστοιχα, του διαγωνισμού αστρονομίας. Πέτυχαν τελικά 35 μαθητές Λυκείου και 15 μαθητές Γυμνασίου. Επισημάνθηκαν και μερικές αντιγραφές.
Σάββατο, 25.2.2012. Ήρθαν τα 1.000 αντίτυπα του νέου βιβλίου «Πρότζεκτ» (Project) των Χρίστου Ξενάκη και Σεραφείμ Σπανού, το οποίο μοιράστηκε σε όλους τους μαθητές της Σχολής Αστρονομίας.
Τετάρτη, 29.2.2012. Μας τηλεφώνησε ο κ. Απόστολος Παντσάς και μας είπε ότι επιθυμεί πολύ να είμαστε και εμείς συνδιοργανωτές στην έκθεση του CERN. Του είπαμε ότι ύστερα από όσα συνέβησαν με τον κ. Κ. Παπαμαρκάκη, του Δήμου Νοτίου Πηλίου είναι αδύνατο να συνεργασθούμε μαζί του και αποφασίσαμε να αποσυρθούμε όλως διόλου από τη διοργάνωση.
Πέμπτη 1.3.2012. Μας ειδοποίησε ο κ. Ιωάννης Σειραδάκης ότι στις 16.3.2012 μας θέλει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας, για να τιμήσει τα παιδιά, που διακρίθηκαν στην Ολυμπιάδα.
Σάββατο, 3.3.2012. Ήλθε ο αστρονόμος κ. Σταύρος Αυγολούπης και μίλησε με ενθουσιασμό στους μαθητές της Σχολής Ασυτρονομίας, με πολύ καλή απήχηση.
Κυριακή, 4.3.2012. Πολύ πετυχημένη ήταν η διάλεξη που έκανε ο κ. Σταύρος Αυγολούπης, για την «Ιστορία του Σύμπαντος». Συγκέντρωσε αρκετό ακροατήριο.
Σάββατο, 10.3.2012. Πραγματοποιήθηκε η 3η φάση «ΙΠΠΑΡΧΟΣ» του διαγωνισμού Αστρονομίας με πολύ καλή επιτυχία. Οι 15 του Γυμνασίου ήρθαν όλοι. Εκ των 35 του Λυκείου έλειψαν οι 6. Στο τέλος ακολούθησε πλούσιος μπουφές.
Κυριακή, 11.3.2012. Έφθασε και στην Εταιρεία μας το έγγραφο του προεδρείου της Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας και Αστροφυσικής, για την ανάθεση της 7ης Ολυμπιάδας στην Ελλάδα. Παρόμοιο έγγραφο έλαβαν ο Δήμος Βόλου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Παρασκευή, 16.3.2012. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας τίμησε την Ολυμπιακή Ομάδα Αστρονομίας, καλώντας μας στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στην Αθήνα. Είχαμε πολλή ώρα συνομιλία μαζί του και μας έκανε πολλές ερωτήσεις έναν – έναν και ιδιαίτερα τα παιδιά – ολυμπιονίκες.
Κυριακή, 1.4.2012. Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία και προσέλευση κοινού, η διάλεξη του κ. Κλεομένη Τσιγάνη με θέμα: «Η ζώνη των αστεροειδών: Πηγή γνώσης, ζωής ή κινδύνου»;
Κυριακή, 15.4.2012. Άνοιξε η διαρκής έκθεση αστρονομίας με θέμα «Οδοιπορικό στο Σύμπαν» από την Εταιρεία μας, στα Κανάλια Καρδίτσας, σε συνεργασία με τους φορείς του χωριού, στο Εκθεσιακό Κέντρο. Η Έκθεση θα λειτουργήσει ολόκληρο το Καλοκαίρι μέχρι και το Φθινόπωρο.
Δευτέρα, 7.5.2012. Ύστερα από πρόσκληση, επισκεφθήκαμε (Μαυρομμάτης – Ζαφραντζάς) του Σύγχρονο Σχολείο της κ. Γλυκερία Τζουμάκη και συζητήσαμε τα της αστρονομικής υποστήριξης στο πρόγραμμα που υλοποιούν.
Παρασκευή, 18.5.2012. Τηλεφωνήσαμε στον κ. Διονύσιο Σιμόπουλο και μας είπε ότι συνοδός των μαθητών στη NASA θα είναι φέτος η βιολόγος του Ευγενιδείου Ιδρύματος κ. Κατερίνα Τσικαλάκη.
Δευτέρα, 28.5.2012. Στείλαμε στην κ. Γλυκερία Τζουμάκη τροποποιημένο το «Πρωτόκολλο συνεργασίας» και ορίσαμε ως υπεύθυνους της Εταιρείας τους: Κ. Μαυρομμάτη και Χ. Ξενάκη, για την παρακολούθηση και την αξιολόγηση του έργου της. Αλλά επειδή δεν μας απάντησε, η συνεργασία μας διακόπηκε.
Τετάρτη, 6.6.2012. Μεταβήκαμε με πούλμαν στα Χάνια Πηλίου, κάπου 40 άτομα και παρατηρήσαμε πρωί – πρωί τη διάβαση της Αφροδίτης. Μετά την παρατήρηση είχαμε κοινό πρωινό, προσφορά της Εταιρείας, στο Χάνι του Ζήση και κατά τις 10 π.μ. επιστρέψαμε στο Βόλο.
Τετάρτη, 20.6.2012. Πραγματοποιήθηκε, με πολύ καλή επιτυχία η απογευματινή επίσκεψη στις μετεωρικές λίμνες Ζερέλια, όπου για τους μετεωρίτες μίλησε ο μαθηματικός Κ. Μουτσιάρας και για τον αρχαίο οικισμό ο αρχαιολόγος Κ. Βαρουξάκης. Στο αρχαιολογικό μουσείο Αλμυρού μίλησε η κ. Βάσω Ροντήρη, ενώ την αστρονομική ομιλία στο Δήμο Αλμυρού έκανε ο Σ. Σπανός.
Σάββατο 23.6.2012. Πραγματοποιήθηκε η 4η φάση «ΠΤΟΛΕΜΑΙΟΣ» του διαγωνισμού αστρονομίας σε τρία επίπεδα: Ανάλυση δεδομένων, παρατήρηση και θεωρία. Προσήλθαν όλοι οι μαθητές και η εξέταση της παρατήρησης έγινε με δύο τηλεσκόπια. Επελέγησαν οι 5 καλύτεροι μαθητές
Δευτέρα, 2.7.2012. Πραγματοποιήθηκε η ετήσια αστροβραδιά στη Χάνια Πηλίου, με πολύ καλή συμμετοχή και με 7 τηλεσκόπια. Κατά τη συνεστίαση μίλησε ο Στ. Ζαφραντζάς για «Το Βασιλικό αστεροσκοπείο του Βελγίου».
Τρίτη, 3.7.2012. Άρχισε το 13ο Θερινό Σχολείο Αστρονομίας με 4 τμήματα: Αρχαρίων 37, προχωρημένων 24, ανώτερο 31 και ολυμπιάδας 5. Οι σπουδαστές πλήρωναν από 20 € ο καθένας, για όλα τα εβδομαδιαία μαθήματα. Όλοι οι καθηγητές δίδαξαν δωρεάν.
Παρασκευή, 6.7.2012. Τελείωσαν με πολύ καλή επιτυχία τα μαθήματα του Θερινού Σχολείου Αστρονομίας. Κατά τις 12 τα μεσάνυχτα δόθηκαν οι βεβαιώσεις σπουδών, στους μαθητές και στους καθηγητές.
Σάββατο, 21.7.2012. Πραγματοποιήθηκε η αστροβαρδιά στην Παραλία Κορόπης (Μπούφα) Μαγνησίας, με τη συνεργασία του Συλλόγου Μπελεγρίνου Κορόπης. Μίλησε ο Κ. Καμβρογιάννης ενώ τηλεσκόπια έφεραν ο ίδιος και ο Ευστάθιος Ζαφραντζάς.
Πέμπτη, 26.7.2012. Επισκεφθήκαμε τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αργύρη Κοπάνα και τον ενημερώσαμε για την Ολυμπιάδα. Δήλωσε πρόθυμος να βοηθήσει.
Δευτέρα, 6.8.2012. Παρουσιάσαμε (Κ. Μαυρομμάτης) στο Συνέδριο των «Μαγνήτων» τη 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Διαστημική, που θα γίνει στο Βόλο το επόμενο έτος 2013 και ζητήσαμε τη χορηγία τους.
Κυριακή 12.8.2012. Πραγματοποιήθηκε, ύστερα από αναβολή δύο ημερών, λόγω κακοκαιρίας, η αστροβραδιά στο υπαίθριο Γυμναστήριο Καναλίων Καρδίτσας, με πολύ καλή επιτυχία.
Τρίτη, 14.8.2012. Ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της 6ης Ολυμπιάδας της Βραζιλίας, σύμφωνα με τα οποία η Ελλάδα κατέκτησε 3 μετάλλια (1 αργυρό και 2 χάλκινα), καθώς και 2 τιμητικές διακρίσεις.
Τετάρτη, 22.8.2012. Λάβαμε από την προεδρία της Δημοκρατίας (πρόεδρος ο κ. Κάρολος Παπούλιας) συγχαρητήριο τηλεγράφημα για την επιτυχία των μαθητών στην Ολυμπιάδα της Βραζιλίας.
Παρασκευή, 7.9.2012. Την Ολυμπιακή Ομάδα δέχτηκε ο υπουργός Παιδεία κ. Κων/νος Αρβανιτόπουλος και είχε συζήτηση μισής ώρας μαζί του και άλλη μισή ώρα με τους υπαλλήλους του Γραφείου του. Μας είπε ότι θα μας βοηθήσει και οικονομικά για την Ολυμπιάδα, χωρίς να καθορίσει το ποσό.
Δευτέρα, 10.9.2012. Αποφασίστηκε από το Δ.Σ. το επόμενο τεύχος του «Ουρανού» να εκδοθεί στη μνήμη της «Αγορίτσας Μάστορα – Μαυρομμάτη» με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 5 χρόνων από την κοίμησή της. Η δαπάνη των 2.000 € θα βαρύνει τους οικείους της.
Παρασκευή, 14.9.2012. Από την προεδρία της Δημοκρατίας μας ειδοποίησαν ότι η 7η Ολυμπιάδα, που θα γίνει στο Βόλου τίθεται υπό την αιγίδα του προέδρου κ. Καρόλου Παπούλια.
Πέμπτη, 20.9.2012. Είχαμε συνάντηση με τον κ. Κωνσταντίνο Αγοραστό στην πρώην Νομαρχία και μιλήσαμε κάπου μια ώρα για τις λεπτομέρειες της Ολυμπιάδας. Μας άφησε να εννοήσουμε ότι θα μας επιχορηγήσει αμέσως με το νέο έτος, που θα έχει τη χρηματοδότηση.
Παρασκευή, 21.9.2012. Στείλαμε στους υπαλλήλους του Υπουργείου Παιδείας (Μωριάτη, Γεωργακόπουλο, Μπαϊρακτάρη και Καλτσά), που μας εξυπηρετούν με την Ολυμπιάδα, διάφορα δώρα με τοπικά προϊόντα. Αυθημερόν μας ευχαρίστησαν με κολακευτικά λόγια.
Τρίτη, 25.9.2012. Λάβαμε πρόσκληση από τη Θεσσαλονίκη για τη συνάντηση των Δ.Σ. των Συλλόγων στις 20.10.12. Απαντήσαμε ότι θα συμμετάσχουν οι: Κ. Μαυρομμάτης και Λ. Ζαχείλας.
Τετάρτη 10.10.2012. Στείλαμε ηλεκτρονικά επιστολές (Λ. Ζαχείλας) συνοδευόμενες με το σχετικό φάκελο, προς 30 υποψηφίους πρώτους χορηγούς της 7ης Διεθνούς Ολυμπιάδας Αστρονομίας-Αστροφυσικής
Δευτέρα 15.10.2012. Επισκεφθήκαμε (Λ. Ζαχείλας – Κ. Μαυρομμάτης) το σεβασμιότατο για την Ολυμπιάδα. Υποσχέθηκε να μας κάνει το τελευταίο γεύμα 300 ατόμων και να μας παραχωρήσει το Συνεδριακό για την τελετή λήξης.
Κυριακή, 4.11.2012. Πραγματοποιήθηκε η πρώτη φετινή διάλεξη της Εταιρείας με ομιλητή τον κ. Σεταφείμ Σπανό και θέμα: Η διαβίωση και η επιστημονική έρευνα στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό – Μια Ευρωπαϊκή προοπτική.
Σάββατο, 24.11.2012. Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, με πολύ καλή επιτυχία, αφού προσήλθαν 46 δάσκαλοι. Αφού παρακολούθησαν το πρόγραμμα με τρεις διαλέξεις, μιάμισης ώρας η κάθε μία, από τις 9 π.μ. έως τις 3 μ.μ. πήραν στο τέλος βεβαίωση παρακολούθησης. Τα μαθήματα έκαναν οι καθηγητές: Τομπουλίδης, Ξενάκης, Σπανός και Καμβρογιάννης.
Κυριακή, 2.12.2012. Πραγματοποιήθηκε η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας με ομιλητή τον κ. Σοφοκλή Σωτηρίου, της Ελληνογραμανικής Αγωγής, με θέμα: «Το σωματίδιο φάντασμα» με πολύ καλή επιτυχία και αρκετό κόσμο.
Τετάρτη, 5.12.2012. Λάβαμε δύο προσωπικές προσκλήσεις (για Μαυρομμάτη, Ζαχείλα) από το ίδρυμα Λάτση για να παραστούμε σε μια εκδήλωσή του στην Αθήνα, την Τρίτη, 11.12.2012. Αποφασίσαμε να πάμε, μια και έχουμε το Ίδρυμα στη λίστα της Ολυμπιάδας.
Δευτέρα, 17.12.2012. Τελείωσε η πρώτη φάση «ΕΥΔΟΞΟΣ» του διαγωνισμού. Συμμετείχαν 105 μαθητές Λυκείου (6 λιγότεροι από πέρυσι) και 96 μαθητές Γυμνασίου (26 περισσότεροι από πέρυσι). Δεν δημιουργήθηκε κανένα πρόβλημα.
[/acc] [acc title=”2013″] Σάββατο, 12.1.2013. Άνοιξε τις πύλες της η Σχολή Αστρονομίας με αρκετά καλή επιτυχία. Στην Α΄ τάξη γράφτηκαν 56 περίπου μαθητές και την ανέλαβε ο κ. Κ. Μουτσιάρας, στη Β΄ τάξη γράφτηκαν 20 μαθητές και την ανέλαβε ο κ. Χρ. Ξενάκης και στη Γ΄ τάξη γράφτηκαν 15 μαθητές και την ανέλαβε ο κ. Κ. Καμβρογιάννης.
Κυριακή, 13.1.2013. Πραγματοποιήθηκε η διάλεξη τηςυποψήφια Δρ. αστροφυσικής κ. Ελένης Κοντού (που παλαιότερα πρώτευσε στο Διαγωνισμό Αστρονομίας και μετέβη στη ΝΑΣΑ), με θέμα: «Μπορούμε να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο;» και με πολύ καλή επιτυχία, αφού προσήλθαν περί τα 130 άτομα.
Τετάρτη, 16.1.2013. Πήραμε προσφορές για το 3ο τεύχος των «Στοιχείων Αστρονομίας…», που θα χρησιμοποιηθεί για την 3η τάξη της Σχολής Αστρονομίας, από «Ακριτίδη» (όπου βγάζουμε τον «Ουρανό») 4.350 € και από «Φίλιππο» (όπου βγάζαμε παλαιότερα τον «Ουρανό») 3.620 €. Φυσικά προτιμήσαμε το «Φίλιππο».
Παρασκευή, 18.1.2013. Ο «Φίλιππος» μας ζητάει προκαταβολή 1500 €. Κατόπιν αυτού, και επειδή στο μεταξύ πληροφορηθήκαμε ότι δεν είναι φερέγγυος, απευθυνθήκαμε στον «Ακριτίδη», με την πρόταση να μοιράσουμε τη διαφορά. Τελικά συμφώνησε στα 4.120 €. Στην γραφίστρια, δώσαμε 1.000 €, που μας ζήτησε.
Τετάρτη 23.1.2013. Ήρθε το βιβλίο «Θέματα και απαντήσεις» τόμος 2ος σε 1.000 αντίτυπα, από την Ελληνογερμανική Αγωγή, με πολύ καλή εκτύπωση. Ευχαριστήσαμε τους υπεύθυνους, που μας το έξέδωσαν δωρεάν.
Δευτέρα, 28.1.2013. Μας έστειλαν ΦΑΞ, από το Ίδρυμα Λάτση ότι μας διαθέτουν 20.000 € για την Ολυμπιάδα. Τους στείλαμε ευχαριστήρια επιστολή.
Σάββατο, 2.2.2013. Ήρθε το βιβλίο «Στοιχεία Αστρονομίας ….», τεύχος 3ο σε 1.000 αντίτυπα και το μοιράσαμε στους μαθητές της Γ΄ Τάξης. Έχει πολύ καλή εκτύπωση και οι φωτογραφίες με τα σχήματα αποδόθηκαν τέλεια.
Κυριακή, 3.2.2013. Πραγματοποιήθηκε, με πολύ καλή επιτυχία η μηνιαία ομιλία της Εταιρείας, με ομιλητή τον κ. Ευστάθιο Ζαφραντζά και με θέμα: «Το Βασιλικό Πλανητάριο του Eise Eisinga στην Ολλανδία».
Πέμπτη, 7.2.2013. Ο κ. Διονύσιος Σιμόπουλος μας ειδοποίησε ότι: Φέτος η NASA θέλει να πληρώσουν δίδακτρα, όχι μόνον οι μαθητές, αλλά και οι συνοδοί, με συνολικά έξοδα των τριών 2.500 ευρώ. Επί πλέον αναθέτει σε μας τη διαχείριση του προγράμματος, ως θεσμό πλέον και έτσι αναλάβαμε με ικανοποίηση τη δέσμευση αυτή. Γι’ αυτό και τον ευχαριστήσαμε, αλλά και για την μέχρι τώρα υποστήριξή του.
Πέμπτη, 21.2.2013. Πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ. Απόστολου Παντσά συνάντηση της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής της Ολυμπιάδας και εξετάσαμε την πορεία των εξελίξεων. Είδαμε ότι δεν έγιναν ακόμη τα αναγκαία βήματα για την οικονομική εξασφάλιση αυτής, αφού δεν συγκεντρώθηκαν παρά μόνο 35.000 € περίπου.
Τρίτη, 26.2.2013. Συναντήσαμε (Ζαχείλας, Μαυρομμάτης, Κονταξή, Ξενάκης) τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Γεώργιο Καλτσογιάννη, και τον ενημερώσαμε σχετικά με την 7η Ολυμπιάδα Αστρονομίας, που θα γίνει στο Βόλο.
Τρίτη, 5.3.2013. Μα κάλεσε στο γραφείο του εκ νέου ο κ. Γεώργιος Καλτσογιάννης, και μας ανακοίνωσε ότι η Περιφέρεια θα διαθέσει για την Ολυμπιάδα το ποσό των 10.000 €.
Παρασκευή, 8.3.2013. Μεταβήκαμε στη Λάρισα (Ζαχείλας, Μαυρομμάτης, Ξενάκης, Κονταξή) και είδαμε το Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Τζανακούλη, ο οποίος μας είπε ότι διατίθεται να οργανώσει τη λήξη της Ολυμπιάδας στο Δημοτικό Ωδείο ή στο αρχαίο θέατρο. Θέλει, όμως τον προϋπολογισμό του έργου.
Κυριακή, 10.3.2013.Η Παρατηρησιακή Ομάδα και μερικοί άλλοι μεταβήκαμε στα Χάνια Πηλίου και κάναμε αστροβραδιά με τους μαθητές του 15ου Γυμνασίου Αθηνών. Μετά την αστροβραδιά η Εταιρεία παρέθεσε δείπνο στους προσελθόντες παρατηρητές στο Χάνι του Ζήση.
Πέμπτη, 28.3.2013. Πραγματοποιήθηκε η συνέντευξη τύπου για την Ολυμπιάδα Αστρονομίας στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου από τους: Λουκά Ζαχείλα, Πρόεδρο της Τοπικής Επιτροπής, Κων/νο Αγοραστό, περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Πάνο Σκοτινιώτη, Δήμαρχο Βόλου, Απόστολο Παντσά, αντιδήμαρχο Βόλου, Σπύρο Μπαρμπούτη, πρόεδρο Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας και Σοφοκλή Σωτηρίου υπεύθυνο δύο παράλληλων πανευρωπαϊκών συνεδρίων.
Παρασκευή, 29.3.2013. Μεταβήκαμε το μεσημέρι (Μαυρομμάτης, Ζαχείλας, Ξενάκης) στο σπίτι του κ. Ζαφραντζά, όπου ήρθαν και οι: Σκοτινιώτης Πάνος, δήμαρχος, Παντσάς Απόστολος, αντιδήμαρχος, Σπανού Μαρία κ.ά. Είδαμε τα διάφορα αντικείμενα, γκραβούρες κ.λπ. είδη για το Μουσείο Αστρονομίας. Μας είπαν ότι διαθέτουν το μεταλλικό κτίριο του Δήμου, που είναι στα Παλαιά, δίπλα στα ψυγεία μουστακαλή.
Παρασκευή, 29.3.2013. Πραγματοποιήθηκε στο «Αχίλλειο» με μερική επιτυχία (μόνο η μισή αίθουσα γέμισε) η εκδήλωση των Γαλλόφωνων του Νομού Μαγνησίας, κατά την οποία προβλήθηκαν δύο αστρονομικές ταινίες. Τις προλόγισαν οι: Ξενάκης Χρίστος και Σπανός Σεραφείμ.
Κυριακή, 7.4.2013. Πραγματοποιήθηκε με πολύ καλή επιτυχία η διάλεξη του κ. Παναγιώτη Σαραντόπουλου με θέμα: «Η εφαρμογή των φυσικών νόμων στα διαστημικά ταξίδια».
Τρίτη, 30.4.2013. Εκδόθηκαν τα αποτελέσματα της 4ης φάσης «Πτολεμαίος», σύμφωνα με τα οποία επιλέγονται οι 10 πρώτοι μαθητές, που θα στελεχώσουν τις δύο 5μελείς ομάδες της Ολυμπιάδας.
Πέμπτη, 16.5.2013. Στείλαμε επιστολές προς όλα τα φροντιστήρια Δ.Ε. του Βόλου, για να ενισχύσουν οικονομικά την Ολυμπιάδα.
Σάββατο, 18.5.2013. Συναντήσαμε (Κ. & Χ. Μαυρομμάτης) τον κ. Κωνσταντίνο Ζούζουλα και μας είπε ότι έχει στραφεί με το Ίδρυμά του, για να βοηθήσει τους φτωχούς και τους πεινώντες των Αθηνών, με τη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής. Έτσι δεν θα είναι χορηγός πλέον στο διαγωνισμό αστρονομίας, ούτε στην Ολυμπιάδα.
Τετάρτη, 22.5.2013. Από το Γραφείο του κ. Κωνσταντίνου Τζανακούλη μας διεμήνυσαν ότι για την τελετή λήξης, αναλαμβάνουν να πληρώσουν μόνο τα μετάλλια, τα οποία στοιχίζουν περίπου 500 ευρώ. Κατόπιν τούτου αποφασίσαμε να κάνουμε την τελετή λήξης στο Συναδριακό της Μητρόπολης και για το σκοπό αυτό είχαμε (Λ. Ζαχείλας, Κ. Μαυρομμάτης) νέα συνάντηση με το μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, για τη ρύθμιση των λεπτομερειών.
Δευτέρα, 27.5.2013. Ενημερώσαμε (Κ. Μαυρομμάτης) το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ για την Ολυμπιάδα και ζητήσαμε τη συνδρομή της. Μας χορήγησε τελικά ολόκληρο το ποσό που ζητούσαμε, δηλ. 1.000 €.
Τετάρτη, 29.5.2013. Συνοδός των δύο μαθητών για τη NASA, προκρίναμε να είναι ο φυσικός Χαρίλαος Γουναρόπουλος του Σπυρίδωνος, μέλος της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας, ο οποίος και θα αναλάβει εξ ολοκλήρου τα έξοδα μετάβασης και επιστροφής του, καθώς και τα δίδακτρα, που όλα μαζί ανέρχονται στο ποσό των 2000 ευρώ.
Σάββατο, 8.6.2013. Ήλθε στο Βόλο ο Ινδονήσιος πρόεδρος κ. Chatief Kunjaya (Σατίφ Κουντζάγια), καθηγητής πανεπιστημίου της Ινδονησίας και ο Πολωνός γραμματέας κ. Greg Stachowski (Γκρεγκ Σταχόφσκι), επίσης καθηγητής πανεπιστημίου της Πολωνίας για να ιδούν και να επιθεωρήσουν τις εγκαταστάσεις της Ολυμπιάδας.
Δευτέρα, 10.6.2013. Πραγματοποιήθηκε δείπνο σε τσιπουράδικο της παραλίας προς τιμήν του προεδρείου της Ολυμπιάδας, στην οποία παραβρέθηκαν εκτός μελών της Εταιρείας και οι: Π. Σκοτινιώτης, Γ. Καλτσογιάννης, Α. Παντσάς, Ι. Σειραδάκης κ.ά.
Τετάρτη, 12.6.2013. Αναχώρησε το προεδρείο της Ολυμπιάδας, μετά την επίσκεψη και επιθεώρηση όλων των εγκαταστάσεων και των χώρων, όπου θα διεξαχθεί η 7η Ολυμπιάδα. Έμεινε δε πλήρως ικανοποιημένο και έδωσε συγχαρητήρια στους διοργανωτές.
Δευτέρα, 17.6.2013. Πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Τοπικής Οργανωτικής Επιτροπής (απουσίαζε ο κ. Παντσάς) και συζητήθηκαν όλα τα εκκρεμή θέματα: Το φαγητό των συνοδών, τα δρομολόγια των λεωφορείων, την ομάδα των συνοδών, μπλουζάκια, στυλό, φάκελοι, διαφημιστικά, έντυπα κ.λπ. Δόθηκε δε ένας κάποιος καταμερισμός των επί μέρους εργασιών.
Δευτέρα, 24.6.2013. Τελικές αποφάσεις Ολυμπιάδας: Οι μαθητές θα διαμείνουν στα ξενοδοχεία Χανια – Πηλίου, οι καθηγητές δωρεάν στον Αθλητικό Ξενώνα Ν. Ιωνίας (προσφορά του προέρδου του κ. Μαβίδη Παύλου, εκ μέρους του Δήμου Βόλου), οι διαγωνισμοί στο Τμήμα Χωροταξίας του Πανεπιστημίου (πρύτανης ο κ. Μεσήνης Ιωάννης), μερικά γεύματα στη Λέσχη Αξιωματικών, με μειωμένη τιμή (ταξίαρχος ο κ. Σίμος Χρήστος) κ.λπ.
Δευτέρα, 1.7.2013. Έναρξη του 14ου Θερινού Σχολείου Αστρονομίας με αστροβραδιά στα Χάνια Πηλίου και συνεστίαση στο Χάνι του Ζήση.
Παρασκευή, 5.7.2013. Τελείωσε με επιτυχία το Θερινό Σχολείο και δόθηκαν οι Βεβαιώσεις στου 21 σπουδαστές της 1ης βαθμίδας, 28 της 2ης, 20 της 3ης, και 10 της Ολυμπιάδας.
Παρασκευή, 27.7.2013. Τελετή έναρξης Ολυμπιάδας στην παραλία του Βόλου, δίπλα στο μηνμείο των πεσόντων, όπου στήθηκε ειδική εξέδρα. Προσήλθαν αποσολές από 37 χώρες, 10 περισσότερες της περσινής στη Βραζιλία, με 72 καθηγητές και 184 μαθητές. Χαιρετισμό απηύθυναν οι: Αγοραστός, Σκοτεινιώτης, Σειραδάκης και Κουντσάγια. Ύστερα άρχισε η παρέλαση των αποστολών, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν. Στο τέλος η φιλαρμονική του Δήμου Βόλου με επικεφαλής τον Τασούδη Βασίλειο, διασκέδασε τους ακροατές – θεατές με μουσική και τραγούδια. Στη θάλασσα, σάλπαραν σκάφη του ΝΟΒ, ενώ στον ουρανό ερασιτεχνικά αεροσκάφη υπερίπταντο της εκδήλωσης.
Κυριακή, 29.7.2013. Στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας ήταν για μεν του καθηγητές μια κρουαζιέρα στον Παγασητικό, με μπάνιο και φαγητό στο νησί Τρίκερι, για δε τους μαθητές μπάνιο στον Άναυρο και παιχνίδια μπόουλινγκ, σκάκι κ.λπ.
Τρίτη, 31.7.2013. Οι μαθητές διγωνίζονταν στις αίθουσες του Τμήματος Χωροταξίας, με τη χρήση και υπολογιστών, ενώ οι καθηγητές ασχολήθηκαν με την επιλογή των θεμάτων θεωρίας και Ανάλυσης δεδομένων.
Πέμπτη, 2.8.2013. Οι μεν μαθητές έδωσαν εξετάσεις στην Παρατηρησιακή άσκηση, ενώ οι καθηγητές άρχισαν τις διορθώσεις των πρώτων γραπτών.
Παρασκευή, 3.8.2013. Οι μεν μαθητές ασχολήθηκαν με αθλοπαιδειές, έκαναν πορείες στο Πήλιο, έμαθαν χορούς, έπαιξαν και χόρεψαν, οι δε καθηγητές συζήτησαν τα της βαθμολογίας. (Καθόλη τη διάρκεια της Ολυμπιάδας αντιπροσωπείες των Σωματείων Ερασιτεχνών Αστρονόμων είχαν στην παραλία τα τηλεσκόπιά τους για ηλιακές και αστρικές περατηρήσεις).
Σάββατο, 4.8.2013. Έγιναν επισκέψεις σε αξιοθέατα του Βόλου: αρχαιολογικό μουσείο, ναό του Αγίου Νικολάου, αγορά και παραλία. Γεύμα καθηγητών σε τσιπουράδικο της παραλίας. Γεύμα πρόχειρο μαθητών με πίτσες, σάντουιτς κ.λπ. Το βράδυ, αποχαιρετιστήριο πάρτυ όλων μαζί στο Χάνι του Ζήση.
Κυριακή, 5.8.2013. Τελετή απονομή μεταλλίων και δείπνο στο Συνεδριακό Θεσσαλίας της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος (μητροπολίτης ο κ. Ιγνάτιος). Απονεμήθηκαν: 15 χρυσά, 31 αργυρά, 41 χάλκινα και 34 έπαινοι. Η Ελλάδα με τη 10μελή ομάδα της κέρδισε 1 αργυρό μετάλλιο, 4 χάλκινα και 4 τιμητικές διακρίσεις.
Δευτέρα, 6.8.2013. Αναχώρηση αποστολών με σιδηρόδρομο για Θεσ/νίκη, λεωφορεία για Αθήνα και αεροπλάνα της Ν. Αγχιάλου για άλλους προορισμούς.
Δευτέρα, 13.8.2013. Στάλθηκαν ευχαριστήριες επιστολές προς όλους τους συντελεστές της Ολυμπιάδας: Εθελοντές, συνοδούς μαθητών, επιτηρητές, χορηγούς, ερασιτέχνες αστρονόμους, σωματεία κ.λπ.
Σάββατο, 24.8.2013. Διαγράφουμε 31 Μέλη της Εταιρείας και 49 συνδρομητές του «Ουρανού», διότι παρά τις ειδοποιήσεις μας δυο φορές (μία κάθε χρόνο), καθυστερούν να καταθέσουν στη συνδρομή τους 2 ετών.
Δευτέρα, 21.9.2013. Στείλαμε στο Υπουργείο Παιδείας (χέρι – χέρι, με τον κ. Ζαχείλα) τα δικαιολογητικά των εισιτηρίων του αρχηγού και των μαθητών που μετέβησαν στη NASA, ώστε έγκαιρα να δοθούν εφέτος τα χρήματα.
Παρασκευή, 27.9.2013. Πραγματοποιήθηκε με σχετική επιτυχία η τελετή βράβευσης των μαθητών του 18ου Διαγωνισμού αστρονομίας. Η αίθουσα δεν γέμισε, ενώ είχαμε και πολλούς μαθητές απόντες, ιδιαίτερα του Λυκείου. Η εκδήλωση έγινε στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, στα πλαίσια της «Ημέρας του Ερευνητή», αλλά η έναρξή της καθυστέρησε μια ώρα, διότι παρεμβλήθηκε και άλλη εκδήλωση. Ο μπουφές, στο τέλος, είχε εξαντληθεί και πολλοί ξένοι έμειναν νηστικοί.
Παρασκευή, 11.10.2013. Πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 8ο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας στη Θάσο, με πολύ καλά επιτυχία. Προσήλθαν περίπου 100 σύνεδροι και έγιναν 17 ανακοινώσεις. Η οργάνωση ήταν πολύ καλή, το ξενοδοχείο θαυμάσιο, τα φαγητά πλούσια.
Κυριακή, 6.11.2013. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Βασιλείου Μανιμάνη, με θέμα: «Τα μεγάλα τηλεσκόπια του κόσμου» και με ικανοποιητική συμμετοχή του κοινού.
Δευτέρα, 18.11.13. Ανατέθηκε στους κ.κ. Ανδρέα Βρόντο και Ιωάννη Σκοτεινιώτη, να ετοιμάσουν ένα 20λεπτο βίντεο της Ολυμπιάδας, που είχαμε συμφωνήσει από την έναρξή της, με το ποσό των 800 ευρώ. Οι κατάλληλες σκηνές, από το 10ωρο βίντεο, επελέγησαν από τον κ. Κωνσταντίνο Μαυρομμάτη.
Κυριακή, 1.12.2013. Πραγματοποιήθηκε η ομιλία του κ. Χρίστου Ξενάκη με θέμα: «Πάλσαρς …. Οι τροβαδούροι του Σύμπαντος», με πολύ καλή επιτυχία. Γέμισε το αμφιθέατρο. Στο τέλος πραγματοποιήθηκε η Γ.Σ. της Εταιρείας κατά την οποία: 1.- Εγκρίθηκε η ανακήρυξη του κ. Κωνσταντίνου Μουτσιάρα, ως Επιτίμου Μέλους της Εταιρείας και 2.- Αποφασίστηκε να δώσουμε αρνητική ψήφο στην ίδρυση Ομοσπονδίας με τα άλλα σωματεία της Ελλάδος.
Δευτέρα, 2.12.2013. Αναρτήθηκαν τα θέματα της 1ης φάσης «ΕΥΔΟΞΟΣ» του διαγωνισμού, τόσο του Λυκείου, όσο και του Γυμνασίου, τα οποία επελέγησαν από την 5μελή επιτροπή του διαγωνισμού και διορθώθηκαν από τον κ. Ιωάννη Σειραδάκη.
Παρασκευή, 6.12.2013. Ζητήσαμε και μας διέθεσαν 200 βιβλία των Αστερισμών του κ. Χαρίτωνος Τομπουλίδη, από τις επιστροφές της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ» στην οποία ήταν ένθετο, την 30.11.2013. Θα τα χρησιμοποιήσουμε ως δώρα για τους βραβευόμενους μαθητές του διαγωνισμού.
Δευτέρα, 9.12.2013. Μεταβήκαμε (Κ. Μαυρομμάτης – Λ. Ζαχείλας) στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για να στείλει εγκύκλιο στα σχολεία για τη Σχολή Αστρονομίας. Η Διευθύντρια κ. Θεοδώρα Μητριάνη, αρνήθηκε να το κάνει διότι είναι με πληρωμή η φοίτηση στη Σχολή, όπως χαρακτηριστικά είπε.
Τρίτη, 10.12.2013. Συναντήσαμε (Κ. Μαυρομμάτης) τον κ. Αντώνη Γκρέκα, πρόξενο της Ελλάδας στη Νάντη της Γαλλίας και συζητήσαμε μαζί του την εκδήλωση του Καλοκαιριού με το «Κοινό των Μαγνήτων» για τον Ιούλιο Βερν. Έχει πολλές ιδέες και προτάσεις, αλλά δύσκολα να υλοποιηθούν. Πρότεινε για εβδομαδιαίο αφιέρωμα, με ομιλίες και εκθέσεις.
Τετάρτη, 11.12.2013. Από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (πρόεδρος ο Παναγιώτης Φιλντίσης) μας ζήτησαν και τους στείλαμε 200 περιοδικά παλαιότερων εκδόσεων, για να τα μοιράσουν στους μαθητές του σεμιναρίου που διοργανώνουν.
Πέμπτη, 12.12.2013. Μας ειδοποίησαν από τη NASA ότι οι ημερομηνίες του “Space Camp” είναι 19 – 25 Ιουλίου 2014, ότι οι δύο μαθητές ή μαθήτριες, ανεξάρτητα από φύλο, πρέπει να έχουν ηλικία 15 έως 18 ετών και ότι η τριμελής αποστολή θα πληρώσει συνολικά 2.500 δολάρια.
Παρασκευή, 20.12.2013. Μας έστειλαν ειδοποιητήριο από την Εφορία ότι «επιλεγήκαμε για τακτικό φορολογικό έλεγχο», ο οποίος θα γίνει μέσα στα δύο επόμενα έτη. Να έχουμε έτοιμα όλα τα δικαιολογητικά και να μην καταστρέψουμε τα παραστατικά στοιχεία, που έχουμε συγκεντρώσει.